"Pienistä puroista voi syntyä tulva"

Lähetystyötä tehdään kilpaa muslimien kanssa

Jeesus löytyy myös Koraanista, islamilaista lähetystyötä tekevät muslimimiehet tietävät kertoa kristityille. Muslimien pyhän kirjan saa Lontoon kadulta helposti ilmaiseksi. Kuva: Anssi Tiittanen.

Enemmän kuin joka kymmenes lontoolainen on islaminuskoinen. Seurakunnat ovat aktivoituneet viime vuosina lähetyskentälle omassa kaupungissaan.
Whitechapelin metroaseman seutu Lontoossa tunnetaan eteläaasialaisten muslimien asuinseutuna.

– Veljeni, ota tästä ilmaiseksi Koraani, ystävällinen nuori mies tarjoaa muslimien pyhää kirjaa ohikulkijalle.

Hartaaksi muslimiksi hänet tunnistaa parrasta ja toisaalta siitä, että hän ottaa kontaktia ainoastaan miehiin. Sininen t-paita muistuttaa kristillisten aktioryhmien paitoja. Paidan koraaninjae kertoo Allahin suuruudesta.


Joka kolmas on muslimi

Whitechapelissa, samoin kuin muuallakin suur-Lontoossa tapaa tämän tästä vetoavaa, nykyaikaiselle länsimaalaiselle suunnattua islamin julistusta.

Islam ei ole vahva vaikuttaja ainoastaan lähiöissä: Whitechapelinkin käsittävässä Tower Hamletsin kaupunginosassa Lontoon kantakaupungissa jo joka kolmas asukas tunnustaa islamia. Kaikkiaan noin 15 prosenttia Lontoon asukkaista on muslimeja.

Islam näkyy ja kuuluu kaupungin katukuvassa ja liike-elämässä. Vuonna 2013 arvioitiin, että Lontoossa toimii 13 400 muslimien omistamaa pienyritystä, jotka työllistävät noin 70 000 ihmistä. Luku käsittää noin kolmanneksen alueen pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Lontoossa arabimuslimit jäävät toiseksi eteläaasialaisten muslimien jälkeen. Suurin osa kaupungin islaminuskoisista on Etelä-Aasian maista, kuten Intiasta, Bangladeshista ja Pakistanista saapuneita siirtolaisia tai heidän jälkeläisiään. Useimmat kantaenglantilaiset käännynnäiset ovat muslimimiesten puolisoita.

Kaikki valkoiset perusenglantilaiset eivät ole katsoneet muslimien määrän kohoamista suopeasti. Juuri Tower Hamletsin alueella on viime vuosina nähty mielenosoituksia ja protesteja, joissa on kritisoitu Iso-Britannian maahanmuuttopolitiikkaa. Myös brittien EU-eron keskeisiä syitä on ollut kyllästyminen asemaan siirtolaisvirtojen kohdemaana.
Tower Hamletsin kaduilla on kirjoitettu synkkää historiaa. Toisen maailmansodan alla siellä koettiin aggressiivisia mielenosoituksia – tuolloin protestien kohteena olivat aluetta asuttaneet juutalaiset.

”He ovat menettäneet kaiken”

Kristityt ovat jalkautuneet Lontoossa saavuttamaan muslimeita. Moni islaminuskoinen kyseenalaistaa nykyisin omat perinteensä.

– Seurakunta ei voi olla muslimeille vain sitä, että sanotaan, että nähdään taas ensi sunnuntaina, yhteiskristillistä Liity perheeseen -toimintaa koordinoiva anglikaaninen pastori Phil Rawlings kuvaili Christianity Todayssa.

Kuten Suomessa on nähty, uskoon tuleva muslimi menettää usein koko verkostonsa ja saattaa kokea konkreettista uhkaa vanhan yhteisönsä taholta.

– He ovat menettäneet kaiken. Seurakunnan on oltava kuin perhe heille.

Liity perheeseen -toiminta (Joining the Family) pyrkii antamaan kristityille valmiuksia muslimien kohtaamiseen ja lähetystyöhön Lontoon sisällä.

– Elämäni muuttui, kun vuonna 2012 nuori somalipoika tuli kirkkoon ja kysyi, miten hän voisi tulla kristityksi. Samalla viikolla nuori saudinainen kysyi minulta saman kysymyksen.

– Tätä samaa tapahtuu jatkuvasti kaikkialla kaupungissa. Onko seurakunta valmis sadonkorjuuseen, jonka Jumala on antamassa? Pienistä vanoista voi syntyä jokia ja pian varsinainen tulva, Phil Rawlings kuvailee.


Anssi Tiittanen
30/2019

UutisetKihniöllä Osuuspankin tapahtumatorilla soi heinäkuisena lauantaina hengellinen musiikki jo kuudettatoista kertaa. Tapahtuma jatkui puolesta päivin iltamyöhälle, ja ryhmät ja musiikkigenret vai...
UutisetRauhallinen lepopaikka täyttyi viikoksi lasten naurusta.
Mäntän helluntaiseurakunnan perinteinen lastenleiri pidettiin ensimmäistä kertaa Vilppulan Evankelistakodilla. Paikka osoittautui erinom...
UutisetEnemmän kuin joka kymmenes lontoolainen on islaminuskoinen. Seurakunnat ovat aktivoituneet viime vuosina lähetyskentälle omassa kaupungissaan.Whitechapelin metroaseman seutu Lontoossa tunnetaa...
MielipideSaimme olla Juhannuskonferenssissa Aikamedian lehtipisteellä työssä. Mieleemme nousi muutamia ajatuksia tavattuamme suuren määrän konferenssivieraita ja keskusteltuamme heidän kanssaan.
Jees-lehteä...
MuutPidetty gospeltulkki ja monen rakastetun laulun tekijä Kale, Kalevi Vaija, menehtyi yllättäen perjantaiaamuna 5. heinäkuuta. Hän ei toipunut muutamaa päivää aiemmin saamastaan sairaskohtauksesta....
PikavisiittiIntian-matkalla turistien suosimassa hindutemppelissäkin järjestyi luonteva hetki esirukoukselle – Mimmi Pekurinen on oppinut luottamaan johdatukseen.
Minulta kysytään jatkuvasti, mik...
PakinaKuin prinssi Ruusunen näin unta, että heräsin satavuotiaasta unesta ja lähdin ulos maailmaan auvoisen tietämättömänä kaikesta tapahtuneesta kuin kananpoika.
Koplottelin puukengissäni pitkin katuja,...
UutisetSuomen Raamattuinstituutti syntyi eri baptistitahojen yhteistyönä – lähetyslinja osoittautumassa suosituimmaksi.
Suomen Raamattu-instituutti aloittaa toimintansa syyskuussa Turussa. Institu...
Kolumni”Rohkaiseva kokemus”.
Tämän arvion kuulin monesta suusta Juhannuskonferenssin jälkeen. Kolmen surkean juhannuksen jälkeen ilmat viimein suosivat suurtapahtumaa ja väki löysi tiensä Keuruulle. ...
PääkirjoitusUseimmat meistä painivat monien henkistä ja hengellistä elämää rasittavien arjen asioiden kanssa. Vaikka monet asiat ympärillämme ovat viimeisten vuosikymmenten aikana parantuneet, monet ongelmat ovat...
UutisetJoskus paluu Afrikkaan on tuntunut enemmän lomalta kuin lomajakso Suomessa.Lähetystyöntekijä Heidi Söderlund vietti miehensä Pertin kanssa pari aktiivista kesäkuukautta Suomessa.
Pari...
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!