Vierailevien puhujien tilaisuuksissa rukouspalvelu vilkastuu. 

Kynnys alttarisielunhoitoon korkea 

”Valitettavasti ihmiset eivät enää koe rukouspalvelua tärkeänä osana kokousta. Ehkä siihen liittyy pelkoa paljastaa toiselle ihmiselle itseään.” 

Kommentissa kiteytyy monen helluntaiseurakunnan vastuunkantajan kokemus niin sanotun alttarisielunhoidon nykytilasta. Helluntaiseurakuntien vastuunkantajilta kysyttiin näkemyksiä aiheesta kesäkuussa Ristin Voiton gallupissa. Vastauksia tuli 78 eri puolilta maata eri kokoisista seurakunnista. 

 

Alttarisielunhoidolla tarkoitetaan jumalanpalveluksen loppupuolella tarjottavaa rukouspalvelua salin etuosassa. Lähes kaikissa seurakunnissa on katumuspenkiksi kutsuttu paikka, johon henkilö voi polvistua, ja hänen kanssaan rukoilemaan ja keskustelemaan tulee yleensä tehtävään osoitettu henkilö, kuten pastori tai sielunhoitaja. 

 

– Pidän [ongelmana] sitä, että koulutuksista ja asian esillä pitämisestä huolimatta rukouspalvelussa ei kohdata ihmistä. Kuunnellaan pikaisesti hetki, ja sitten on jo kiire rukoilemaan, jotta hankalasta tilanteesta päästään irti, eräs nimetön vastaaja kuvaili. 

 

– Yhtenä syynä saattavat olla ylilyönnit joidenkin "erikoismiesten" tilaisuuksissa. Terveeseen rukouspalveluun, esimerkiksi vanhinten öljyllä voiteluun, ei mielestäni satsata, toinen vastaaja kirjoitti. 

 

Jotkut kiinnittivät huomiota kokouskulttuurin muuttumiseen. 

 

– Nykyisin tilaisuuksien tavoite on aiempaa harvemmin alttarin täyttyminen, eräs vastaaja kuvaili. 

 

– Olisikohan niin, että helluntaiseurakunnissa saarnat ovat nykyään aiempaa sielunhoidollisempia, ja ihmiset ”hoidetaan penkkeihin”. Toinen vähentynyt esille tulemisen syy voi olla se, että pienryhmäkokoontumiset ovat lisääntyneet, toinen kirjoitti. 

Esille tulemisella tarkoitetaan rukouspalveluun julkisesti menemistä. 

 

Osassa vastauksista arvioitiin, että saarnat ovat muuttuneet. 

 

– Ihmiset saavat vastauksia ja sielunhoitoa jo saarnasta. Se on hyvä, eräs vastaaja kannusti. 

 

Noin neljäsosa katsoi, ettei alttarisielunhoitoon tulevien määrä ole olennaisesti viime vuosina vähentynyt. 

 

– Oma kokemukseni kolmen vuosikymmenen aikana on se, että kävijämäärä on suunnilleen sama, ja se vaihtelee puhujien ja tilaisuuksien mukaan. 

 

Kysyttäessä, onko henkilöillä itsellään korkea kynnys mennä alttarisielunhoitoon, vastaukset jakaantuivat suunnilleen kahtia. 

 

- Itselleni asiassa ei ole mitään sellaista, ettenkö voisi mennä rukoiltavaksi, joku kiteytti. 

 

– Se on luonnollinen osa kokouksiamme, ja kristillistä elämää ja käytäntöä. Omalta puoleltani kynnys on matala, toinen kuvaili. 

 

– Kun koen tilanteen ja asian sellaisena, että tarvitsen esirukousta, niin menen, eräs vastaaja totesi. 

 

Osalle kynnys on selvästi korkeampi. 

 

– Henkilökohtaisesti kynnys on minulle hyvin korkea, mutta tämä asia on oman pääni sisällä ja koskee vain minua itseäni, eräs vastaaja kirjoitti. 

 

– Pastorina siihen liittyy jonkinlaista yleisen uteliaisuuden herättämistä oman yhteisön keskellä, joka tulee otettua huomioon, toinen vastaaja kuvaili. 

 

Vastaajat olivat melko laajasti havainneet myös ilmiön, jossa seurakuntalaiset eivät tohdi mennä oman seurakuntansa alttarisielunhoitoon vaan käyvät esirukousta saadakseen muissa seurakunnissa ja suurtapahtumissa. 

 

– Tämä viestii mielestäni jonkinlaisesta epäluottamuksesta ja pelosta omaa seurakuntaa kohtaan, eräs vastaaja kuvaili. 

 

– Juoruilun pelko ja esirukouksessa paljastetut ja muualle levinneet elämän kipeät asiat ovat varmasti yksi syy, miksi hakeudutaan muualle esirukouspalveluun. 

 

Moni haastoi yhteisöjä järjestämään sielunhoidon paremmin. 

 

– Jos omassa seurakunnassa olisi järjestäytyneempi sielunhoito, ehkä sinne uskallettaisiin paremmin. Tällä hetkellä monissa paikoissa ei ole nimettyjä rukoilijoita, vaan lähinnä pastorit ja vanhimmat, eräs vastaaja kirjoitti. 

 

Hakeutumista muualle haastavien kysymysten vaivatessa pidettiin monissa kommenteissa 

ymmärrettävänä. 

 

– Ei luoteta oman väen rukouksiin, vaikka sama Pyhä Henki pitäisi olla vaikuttamassa. Toki jos seurakunnan palvelijat eivät vaella Hengessä, ei luottamusta ja kunnioitusta ole. Jos jossain seurakunnassa annetaan tilaa Pyhän Hengen toiminnalle, sinne tulee ihmisiä muualta hakemaan apua, eikä sekään ole huono asia, joku kommentoi. 

 

– Kaikella on paikkansa, oman seurakunnan ja myös eri tapahtumien rukouspalvelulla. 

Tärkeintä on, että uskalletaan tulla ja hakea apua, toinen pohti. 

 

– Joskus elämäntilanne on sellainen, että oman seurakunnan rukouspalvelu on liian 

lähellä. On ihan ok hakea apua myös muualta. En huolestu siitä. 

 

 

Anssi Tiittanen 
32/2020

UutisetMaailmanlaajuisesti levinnyt ja suuren suosion saanut tv-sarja Chosen (Valittu) Jeesuksen elämästä jatkuu. Suoratoistopalvelu VidAngel kertoo sarjan toisen tuotantokauden kuvau...
Uutiset”Valitettavasti ihmiset eivät enää koe rukouspalvelua tärkeänä osana kokousta. Ehkä siihen liittyy pelkoa paljastaa toiselle ihmiselle itseään.”
Kommentissa kiteytyy monen helluntaiseurakunna...
Kolumni”Kun joskus näen Jumalan taivaassa, aion kysyä häneltä, miksi elämässäni oli niin paljon kärsimystä”, mies uhoaa ja jatkaa: ”Mikä se sellainen Jumala on, joka nauttii toisten kärsimyksestä?” ...
Roy Francis kutsuu ihmisiä Jeesuksen luo siellä, missä kulkee, olipa sitten Sri Lankan kaduilla, Sydneyssä seurakunnan parissa tai pakolaisveneessä keskellä Tyyntämerta.


Taiv...
PääkirjoitusAasiassa on yksinkertainen tapa metsästää apinoita. Sitä varten on vahva, läpinäkyvä, kapeakaulainen astia, joka on tukevasti kiinnitetty ketjulla johonkin kiinteään. Metsästäjät la...
UutisetMaaliskuussa seurakunnat sulkivat oviaan koronaviruksen takia eri puolilla maailmaa. Yhdysvaltalainen kristillinen tutkimuskeskus Barna selvitti huhti-toukokuussa, miten jumalanpalvelusten siirtym...
KHO: Uskonnollisilla yhdyskunnilla on itsenäinen oikeus päättää samansukupuolisten vihkimisestä
Viidesosalle Yhdysvaltain evankelisista sukupuoli on joustava asia
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!