Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  

Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin, Samuel Tedder sanoo. Kuvassa perheenisän kanssa myös Helena ja lapset. (Emmi Minkkinen)

Kun Samuel ja Helena tapasivat 1990-luvulla sairaanhoitajakoulussa, Helena pyysi Samuelia mukaan helluntaiseurakunnan ylistysryhmään. Vuonna 1998 vietettiin pariskunnan häitä. Tedderien perheeseen kuuluu neljä lasta. Heistä vanhin, Evita, on pian 16-vuotias ja nuorin, Linda, 9-vuotias. Perhe muutti hiljattain Jyväskylästä Etiopiaan. Muuttoa Addis Abebaan jännitettiin ja odotettiin innolla.

 

Samuel Tedder haaveili jo nuorena lähetystyöhön lähtemisestä. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, pastori ja teologian tohtori. Hän on työskennellyt pastorina Jyväskylän helluntaiseurakunnassa, kiinalaisessa seurakunnassa Kaliforniassa ja Vancouverin Kotikirkossa.

 

Sairaanhoitajaksi ja kätilöksi opiskelleen Helenan mielessä ajatus lähetystyöstä on kypsynyt pikkuhiljaa. Tedderit ovat asuneet Samuelin työn ja teologian opintojen vuoksi useita vuosia Pohjois-Amerikassa ja Englannissa. Kolme ja puoli viime vuotta Samuel on toiminut raamatunopettajana Suomen teologisella opistolla.

 

– Ennen naimisiinmenoa mietin, uskallanko lähteä Samuelin matkaan. Koin, että minulla on avustamisen lahja ja sitä kautta rooli lähetystyössä. Olen pystynyt tukemaan Samuelia erityisesti hänen opintojensa aikana olemalla kotona lasten kanssa ja panostamalla perheeseen. Minunkin sydämeni palaa Jumalalle, vaikkei minulla vahvaa henkilökohtaista lähetysnäkyä nuorempana ollutkaan, Helena kertoo.

 

– Olen käynyt lähetyskurssin, mutta olen tehnyt työtä kätilönä synnytyssalissa. Ajatus lähetystyöhön lähtemisestä on kehittynyt mielessäni tämän yli 20 vuotta, minkä olemme olleet yhdessä. Olemme kuitenkin koko ajan halunneet palvella Jumalaa lahjoillamme, emmekä ole ajatelleet, että ”sitten joskus”. Nyt tuntuu helpottavalta, että vihdoin pääsemme sinne, mistä olemme pitkään haaveilleet.

 

 

Pariskunta hahmottaa kutsumuksensa moniulotteisena asiana: Siihen kuuluu Jumalan antaman hengellisen kutsun lisäksi kaikki heidän vuosien varrella saamansa elämänkokemus.

 

– Jumala on johdattanut meitä niin, että samalla kun olemme saaneet palvella häntä, olemme voineet myös ammentaa itsellemme monenlaista pääomaa: kulttuurien tuntemusta, opiskelua ja kokemusta hengellisestä työstä, Samuel huomauttaa.

 

– Kaikki tämä on Jumalan lahjaa. Hän on antanut nämä mahdollisuudet. Toivon, että tämä Etiopian-elämänvaihe on sellainen, jossa voimme antaa tästä lahjaksi saamastamme pääomasta vielä enemmän eteenpäin.

 

 

Tedderit valmistautuivat lähtemään Etiopiaan viime kesän lopulla Fidan ja yhteistyöseurakuntien lähetteinä. Sitten koronavirustartuntojen määrä alkoi lisääntyä monissa Afrikan maissa, myös Etiopiassa. Lähtöä päätettiin siirtää, jotta tilannetta voitaisiin arvioida yhdessä Fidan ja paikallisten kumppanien kanssa.

 

Tedderien mukaan Fida on johtanut hyvin tätä prosessia.

 

– Haluamme lähteä Fidan, Helluntaiherätyksen oman lähetysjärjestön kautta. Arvostamme järjestön historiaa, kokemusta ja kaikkea sen tekemää työtä eri puolilla maailmaa, Samuel toteaa.

 

Samuelilla ja Helenalla on Etiopiassa kolme yhteistyökumppania Fidan kautta: kaksi helluntaikirkkoa sekä muslimien tavoittamiseen keskittyvä järjestö. Teddereille on tärkeää, että paikalliset kumppanit itse kutsuivat heidät mukaan työhön.

 

 

Valmistautuakseen pariskunta on opiskellut nettikurssilla hiukan Etiopian virallista kieltä, amharaa. He aikovat käyttää ensimmäisen vuoden Addis Abebassa enimmäkseen kielen ja paikallisen kulttuurin opiskeluun, sillä Etiopiassa suurin osa ihmisistä ei osaa englantia.

 

– Suomalaisella lähetystyöllä on Etiopiassa pitkät perinteet. Siellä on asunut paljon pioneeriperheitä, jotka ovat kertoneet ihmisille Jeesuksen sovitustyöstä ja perustaneet seurakuntia. Nyt maassa on paljon kristittyjä. He eivät tällä hetkellä tarvitse niinkään evankelistoja vaan raamatunopettajia, Helena toteaa.

 

 

Etiopiassa on vanha ortodoksinen kansankirkko, suuri luterilainen kirkko ja useita monen miljoonan jäsenen helluntaikirkkoja. Siellä on Samuelin mukaan kuitenkin vielä myös kansanryhmiä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia.

 

– Etiopialaiset haluavat myös itse olla lähettämässä lähettejä. He ovat pyytäneet apua lähetyskoulutukseen ja lähetystyön kehittämiseen. Fida on ollut mukana kouluttamassa heitä, ja siinä mekin voisimme auttaa.

Tedderien yhteistyökumppanit tekevät myös sosiaali- ja terveystyötä. Helena toivoo kieliopintojensa jälkeen voivansa olla mukana tässä työssä esimerkiksi antamalla terveyskasvatusta.

 

 

Viime kuukausina Samuel ja Helena Tedderin tunteet ovat menneet vuoristorataa: toisinaan he ovat olleet huolissaan tai peloissaan, välillä taas odottaneet innostuneina ja jännittyneinä lähtöä. Koronavirus toi kesällä mukanaan epävarmuuden siitä, pääsisivätkö he lainkaan lähtemään matkaan.

 

– Meitä on koeteltu, mutta Jumala on vahvistanut meille, että olemme lähdössä hänen kutsustaan: kannatuspohja on järjestynyt, kun seurakuntia on tullut yhteistyöhön mukaan, ja olemme saaneet rukousvastauksia, rohkaisua ja profetioita, Samuel sanoo.

 

– Kun olemme tunteneet haasteiden keskellä välillä itsemme heikoiksi ja miettineet, miten selviämme, Jumala on antanut meille levollisuutta ja rauhaa.

 

 

Koronapandemian keskellä Tedderit pelkäsivät, että monet seurakunnat eivät enää pystyisi tukemaan heitä heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa. Heidän yllätyksekseen yksikään seurakunta ei kuitenkaan vetäytynyt pois. Sen sijaan he saivat uuden seurakunnan mukaan tukijoukkoihin. Pariskunta tunsi, että Jumala halusi rohkaista heitä.

 

Tedderien tukijoiksi oli jo lupautunut seitsemän seurakuntaa Suomesta ja kolme Pohjois-Amerikasta sekä joitakin yksittäisiä lahjoittajia, kun he syyskuun alussa saivat puhelinsoiton kanadalaiselta ystäväperheeltä. Soittajat tiedustelivat, miten he voisivat tukea lähtijöitä. Juuri silloin Samuel ja Helena olivat laskemassa suureksi paisuvia kuluja, joita elämän aloittaminen Etiopiassa aiheuttaisi.

 

– Soiton ajoitus oli uskomaton. Olemme tunteneet Jumalan rohkaisun ja läsnäolon silloin, kun meillä on ollut vaikeaa, Samuel kertoo.

 

 

Vastaus perheen rukouksiin oli myös se, että kaikille neljälle lapselle järjestyi paikat samasta kansainvälisestä koulusta. Lisäksi lapset saivat mukaansa suomalaisen opettajan: Lapissa asuva biologian opettaja, Taneli Halonen, lähti perheensä kanssa mukaan Etiopian-työhön Fidan ja Lapin seurakuntien lähettämänä.

 

Tedderien seikkailu alkoi lokakuun alussa, kun kone suuntasi kohti Addis Abebaa.

 

 

Milla Suonio
44/2020

KolumniEnnen kuin seuraava RV ilmestyy, Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ohi. Niiden lopputulos ei tosin ratkea ihan heti, vaan sikäläisen järjestelmän takia ratkaisua saadaan odottaa tammik...
PääkirjoitusTulevana sunnuntaina vietetään uskonpuhdistuksen muistopäivää. Uskonpuhdistuksen arvokkainta antia ovat ne Raamatun totuudet, jotka reformaattorit löysivät uudelleen. Uskonpuhdistuksen perusteesi...
UutisetKun Samuel ja Helena tapasivat 1990-luvulla sairaanhoitajakoulussa, Helena pyysi Samuelia mukaan helluntaiseurakunnan ylistysryhmään. Vuonna 1998 vietettiin pariskunnan häitä...
UutisetVuonna 2035 Suomen helluntaiseurakunnat ovat elämää sykkivä yhteisö, joka uskoo, kasvaa ja vaikuttaa rohkeasti.

Helluntaiherätyksen piirissä on viimeisten puolentoista vuoden ajan v...
UutisetYhdysvaltain evankeliset kristityt suhtautuvat lähestyviin presidentinvaaleihin ja Donald Trumpiin eri asetelmista kuin neljä vuotta sitten, kertoo Pew Researchin tuore selvitys.
...
UutisetEduard Grabovenko valittiin yksimielisesti jatkamaan Venäjän Helluntaikirkon johtajana kirkon vuosikokouksessa, joka pidettiin 9.10. koronan vuoksi netin kautta. Yleensä Venäjän Helluntaikirk...
ArviotPaavo Rauskanen: Yrittäjyys – siunaus vai kirous? Aikamedia 2020. Nid. 262 s.

Paavo Rauskasen uutuuskirjassa käydään läpi yrittäjyyden eri puolia kristillisestä näkökulmasta. Kir...
UutisetSe, että noin kymmenen vuotta sitten moni nuorisotyöntekijä lopetti työnsä helluntaiseurakunnissa, alkaa nyt näkyä haasteena löytää seurakuntiin johtavia pastoreita, helluntaiseurakuntien työn...
PikavisiittiJumalan jatkuva läsnäolo ja huolenpito ovat Ilkka Leinosen arjessa kantava voima.


Työkseni toimin ohjelmistokehittäjänä ja asiantuntijana OP-ryhmässä.

Va...
UutisetPoliisin tietoon tullut viharikollisuus on laskenut Suomessa vuoden 2014 tasolle. Sama koskee uskonnon motivoimaa viharikollisuutta. Asia selviää poliisin tuoreesta vuotta 2019 koskevasta selvityk...
UutisetYrityksissä on innostuttu tilaamaan Kultalyhde-joululehtiä omille asiakkaille tai toivotuille kohderyhmille. Suomiteline Oy Nurmijärveltä päätyi tilaamaan sata lehteä saattohoitokoteihin eri...
ArtikkelitSiellä korona, täällä korona, joka puolla korona… Ovatko kaikki muut asiat ja uutisaiheet kadonneet? Missä ovat esillä muut sairaudet, inhimillinen hätä ja ihmisten avun tarve? Entä normaali elämä...
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan Aito Avioliitto ry:tä syrjittiin Educa-tapauksessa – useat uhkasivat boikotoida messuja, jos yhdistys osallistuu
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!