Kuorot tauolla, paikoin myös ylistys

Jumalanpalvelusten musiikkia toteutettiin eri tavoin eri seurakunnissa koronapandemian aikana. Kuva: Inkeri Tuikka
Yhdessä laulamista kaivattiin – kaikkialla siihen ei vieläkään palata. 

 

Mies, kitara ja uudet omat laulut, ylistysbändi studio-olosuhteissa, Hengellisen laulukirjan laulut pianosäestyksellä, … Viimeisten viiden kuukauden aikana jumalanpalvelusten musiikkia on toteutettu monin eri tavoin seurakunnissa. Joissakin paikoin musiikki jäi tilapäisesti täysin tauolle. Kokoontumisrajoitusten höllennyttyä on seurakunnissa pikku hiljaa palattu kohti entisiä käytäntöjä myös musiikin osalta.

Yhdessä laulaminen ja ylistys ovat monelle erottamaton osa jumalanpalvelusta. Ne ovat tärkeitä paitsi yhteyden rakentumisen, myös oman hengellisen elämän kannalta. 

 

Kun valtakunnalliset kokoontumisrajoitukset astuivat voimaan ja jumalanpalvelukset siirtyivät verkkoon, musiikki ei Turun helluntaiseurakunnassa lakannut mutta muutti muotoaan. Kuorojen ja muiden suurten kokoonpanojen tilalle tuli pienempiä musiikkiryhmiä. 

– Aika paljon oli sellaisia, jotka soittivat itse säveltämäänsä musiikkia, kertoo seurakuntapastori Antti Hirviniemi

Mukana oli myös instrumenttisolisteja, jotka harvoin ovat olleet jumalanpalveluksissa soittovastuussa.

– Hienoa, että eri lahjat pääsivät näkyviin. 

 

Tietty linjanveto selkeytti musiikkivalintoja. 

– Me valitsimme linjaksi kaiken kaikkiaan, että emme johtaneet ylistystä vaan meillä oli enemmänkin esittävää musiikkia, Hirviniemi kertoo.

Tämä sopi yhteen tilaisuuksien formaatin kanssa – talk show -tyyppiseen kokonaisuuteen esittävä musiikki nivoutui luontevasti. 

Hirviniemi oli tiiviisti mukana etäjumalanpalvelusten tuotannossa – välillä puhujana tai juontajana, välillä yhtenä muusikoista. 

Se, että kontakti yleisön kanssa jäi pois, oli tietenkin suuri muutos myös musiikissa palveleville. Studio-olosuhteissa työskentely erosi monin tavoin totutuista jumalanpalveluskäytännöistä. Hyviin puoliin kuului mahdollisuus musiikilliseen ilmaisuun keskittymiseen ilman häiriöitä. 

 

Korona-aika antoi monille sysäyksen kokeilla uusia ideoita ja vaihtoehtoisia keinoja tavoittaa ihmisiä. Hengellistä musiikkia soittavien bändien keikkakalenterit tyhjenivät, mutta jotkut käyttivät ajan musiikin luomiseen tai taltioimiseen. Tällä saralla aktivoitui esimerkiksi Arna, bändi, jota on kuultu myös Turun helluntaiseurakunnan tilaisuuksissa. Seurakunnan tiloissa kesäkuussa tehtyä musiikkitaltiointia on nyttemmin jaettu sosiaalisen median eri kanavissa.

– Heilläkin taustalla oli ajatus siitä, että nyt on se hetki, jolloin tällaiset julkaisut ovat ajankohtaisia, Antti Hirviniemi sanoo.  

 

Poikkeusolojen aikana syntyneitä ideoita ja käytäntöjä aiotaan hyödyntää myös jatkossa. Mikään ei estä vaikkapa jakamasta musiikkivastuuta aiempaa useampien kokoonpanojen kesken. Voi tehdä tilaa sekä korona-aikana esiin nousseille yhtyeille ja solisteille että niille vakiintuneille kokoonpanoille, jotka eivät käytännön syistä päässeet musisoimaan jumalanpalveluksiin.

Myös jumalanpalvelusten rakenteeseen liittyviä uusia ideoita hyödyntämään.

– Tilaisuuden rytmi, nopea eteneminen, Hirviniemi mainitsee esimerkkeinä huomionarvoisista seikoista. 

– Pidimme 40 minuutin videolähetyksiä. Siinä ehtii aika paljon.

Jumalanpalveluksiin voisi jatkossakin tuoda ”tiiviyttä ja vauhtia, joka ei tunnu kiireeltä”. 

 

Turun helluntaiseurakunnassa päästiin elokuun alusta alkaen jälleen osallistumaan jumalanpalveluksiin paikan päällä. Musiikkiryhmät ovat niin ikään palanneet takaisin harjoittelemaan seurakunnan tiloihin. Viikoittaiset videolähetykset seurakunnasta jatkuvat, mutta formaatti muuttuu hieman. 

Musiikin osalta tiettyjä rajoituksia jatketaan yhä Turun helluntaiseurakunnassa. 

– Yhteislaulua ei toistaiseksi aloiteta.

Jumalanpalveluksissa tullaan kuulemaan kuitenkin myös esimerkiksi ylistysmusiikkia ja Hengellisen laulukirjan lauluja – sillä erotuksella, että yleisö ei nyt laula mukana.

 

 

 

”Hienoa päästä laulamaan yhdessä”

Korona toi pitkän tauon Turun helluntaiseurakunnassa vaikuttavan Choice-lauluryhmän toimintaan. Viimeksi kokoonpano harjoitteli viisi kuukautta sitten. 

 

– Meillä oli maaliskuun neljäs päivä viimeksi harjoitukset, kertoo lauluryhmän vetäjä Marjut Rantala.

Katkos on nyt päättymässä.

 

– Kokoonnumme 26. elokuuta taas laulamaan. 

Laulua ja yhdessä ylistämistä ovat ikävöineet niin musiikkiryhmät kuin seurakuntalaisetkin. 

– Musiikki on todella tärkeässä roolissa minun hengellisessä elämässäni, Rantala sanoo. 

Juuri ylistyksen hän kokee itselleen merkityksellisimmäksi.

– Se saa sydämeni avautumaan. 

 

Choicen jäseniä yhdistää moni muukin asia kuin musiikki. Moni lauluryhmäläisistä esimerkiksi kuuluu keskenään samaan rukoussoluun.

– Tämä on tiivis porukka. Tunnemme toisemme todella pitkältä ajalta. 

Keskinäinen hyvä yhteys mahdollistaa luottamuksellistenkin asioiden jakamisen. Se on hyvä lähtökohta myös musiikilliselle yhteistyölle. 

Pitkän tauon päättyminen ja harjoitusten aloitus on musiikkiväelle iloinen asia. 

 

– Odotan innolla. On hienoa päästä laulamaan ja harjoittelemaan yhdessä. Se tuntuu äärettömän ihanalta. 
33/2020

UutisetKristityille noin 20–40-vuotiaille nuorille aikuisille karismaattinen ylistys on tärkeä osa jumalanpalvelusta, kertoo Barna Groupin uusi tutkimus.


Amerikkalaistutkimus pureutui pandemia...
KolumniTänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta Ristin Voittoa julkaisevan kustannusyhtiö Aikamedian perustamisesta. Lehti ja helluntaiseurakuntien kustannustoiminta toki ulottuvat yli sadan...
PääkirjoitusVuonna 1989 sain uudistua voimakkaasti uskossani. Sen myötä avautui henkilökohtainen tie sisälle Jumalan ylistykseen ja palvontaan, yksin ja yhdessä muiden kanssa. Muutaman vuoden etääntyminen...
UutisetSeinäjoen helluntaiseurakunnan lähetyksessä soi musiikki. Korviin kuuluva upea lauluääni kuuluu Elsa Karmitsalle. Hän johtaa ihmisiä ylistykseen aamurukouksessa, joka näkyy suorana seurakunna...
UutisetYhdessä laulamista kaivattiin – kaikkialla siihen ei vieläkään palata.


Mies, kitara ja uudet omat laulut, ylistysbändi studio-olosuhteissa, Hengellisen laulukirjan laulut pi...
Uutiset”Kurkista sydämeen ja ylläty” -tekstillä varustettuja oransseja sydämiä ilmestyy elokuussa kauppojen ilmoitustauluille. Kun QR-koodin skannaa, näkyviin tulee runo sekä rap-artisti Palefacen video...
UutisetRahan ja resurssien jatkuvuuden puute vaikeuttavat ruoka-apujärjestöjen työtä. Järjestöt myös tarvitsevat lisää vapaaehtoisia, todetaan Luonnonvarakeskuksen selvityksessä.
Suurimmilla toi...
ArtikkelitPerhe on yhteiskuntamme tärkein yksikkö. Perheissä koetaan elämänvaiheiden koko kirjo iloineen ja suruineen. Perheet voivat olla pieniä tai hyvinkin suuria, mutta yhteistä kaikille on se, että per...
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
Olli Helenius tietää, kuinka unelmat toisaalta motivoivat, toisaalta raastavat rikki
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!