Sunnuntai 17. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Anton, Antto, Anttoni, Toni
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Kunnioituksen kulttuuri siivittää yhteyttä

Ristinkirkossa järjestetty Ylistyksen ja rukouksen päivä oli näyte lahtelaisesta yhteiskristillisyydestä. Kuva: Osmo JärvinenMeillä on vahva keskinäisen kunnioituksen kulttuuri, helluntaiseurakunnan pastori Petri Viinikkala kertoo Lahden seurakuntien yhtenäisyydestä.

Lahdessa onkin isoksi suomalaiskaupungiksi silmiinpistävän hyvä kristittyjen yhteys. Väki tuntuu löytävän vaivattomasti toistensa luokse. Tai ainakaan muista kristityistä ei haluta puhua ikävästi.

– En ole koskaan törmännyt pahan puhumiseen, Viinikkala sanoo. Seurakunnat viettivät viime viikolla kristittyjen ykseyden rukousviikkoa jonka tilaisuuksia vietettiin joka ilta eri kirkoissa.

Viikko huipentui lauantain Ylistyksen ja rukouksen päivään Ristinkirkossa. Sitä edelsi yhteinen rukouskävely kaupungilla, jonka otti vastaan myös kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.

Laaja koalitio

Juuret Lahden kristittyjen yhteydelle löytyvät 1960–70-luvuilta, jolloin helluntai-, vapaa- ja luterilaisen seurakunnan pappeja kokoontui yhteen rukoilemaan.

Yhteys on jatkunut läpi vuosikymmenten ja saanut aika ajoin uutta tuulta purjeisiinsa.

– Mahdollisuus muutokseen -kampanjan myötä syksyllä 2014 yhteinen rukous aktivoitui, rukouskoordinaattori Hannu Koivisto helluntaiseurakunnasta kertoo.

– Emme halunneet lopettaa rukousyhteyttä kampanjan päättymiseen.

Kristittyjen yhteinen rukousilta järjestetään kerran kuukaudessa eri seurakunnissa. Lisäksi on pastoreiden ja vastuuhenkilöiden tapaamisia.

Neljä kertaa vuodessa järjestetään rukousaamiainen, jonne pyydetään myös paikallisvaikuttajia politiikan ja elinkeinoelämän piiristä. Seurakuntien ulkopuolisina tunnettujen suhtautuminen rukousaamiaiskutsuun on Petri Viinikkalan mukaan ollut ilahduttavan myönteistä. Mukana on ollut kaupungin johtavia virkamiehiä, poliitikkoja sekä muun muassa lahtelaista poliisijohtoa sekä jääkiekkojoukkue Pelicansin päävalmentaja.

Aktiivisten ihmisten juttu

Toimiva ekumenia vaatii tietysti yksilöitä, jotka pitävät yhteyttä tärkeänä.

– Kaikkia ekumenia ei tietenkään kiinnosta, Hannu Koivisto toteaa.

– Yhteyden luojat ovat usein aktiivisia ihmisiä, joilla on näky koko Jumalan valtakunnasta. He ovat valmiita näkemään vaivaa yhteyden ylläpitämiseksi. Onneksi tällaisia ihmisiä on Lahdessa. Viime keskiviikon rukousaamiaisella vieraili puoluejohtaja Sari Essayah. Hän rohkaisi puheenvuorossaan paikallisia kristittyjä jatkamaan yhteyttä käytännön tasolla.

– Siitä meidät tunnetaan Jumalan lapsiksi, Essayah muistutti.

Edessä MM-kisat

– Vaikka rukousviikko onkin ainutlaatuinen meidän historiassamme, toivon, ettei se jäisi vain yhden viikon mittaiseksi vaan antaisi lisäintoa
mennä eteenpäin, Hannu Koivisto sanoo.

Lahdessa suuret urheilujuhlat rytmittävät arkea ja luovat kiintopisteitä historiaan. Seuraavan kerran urheilukeskuksessa velloo väkeä
ympäri maailmaa vuonna 2017 järjestettävissä hiihdon MM-kisoissa.

– Samana vuonna on myös uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhla ja Suomikin täyttää silloin 100 vuotta.

Lahtelaisilla onkin katse ensi vuodessa. Silloin kristittyjen suunnitellaan tekevän jälleen jotain näkyvää, oman kaupunkinsa ja muualta tulevien vieraiden hyväksi.

– Toivomme, että täältä Lahdesta nousisi ylistyksen ja rukouksen ääni vielä parempana kuin menneinä vuosina.


Anssi Tiittanen

Jaa
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan Aito Avioliitto ry:tä syrjittiin Educa-tapauksessa – useat uhkasivat boikotoida messuja, jos yhdistys osallistuu
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!