Lauantai 6. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Tarmo
Julkaistu 10.7.2015 10:33

Krito-työ 20 vuotta

Krito-ryhmässä käsitellään oman elämän kipukohtia rehellisessä ja turvallisessa ilmapiirissä. Kuva: Shutterstock Krito eli kristillinen toipumistyö on yksi suomalaisen sielunhoitotyön uranuurtajista. Kansan Raamattuseuran parissa kehitettyä työmuotoa voi pitää AA-liikkeen pohjalta syntyneen toipumisliikkeen perillisenä.

 

Työ perustuu Krito-ryhmiin, joissa sisäisiä haavoja käsitellään ohjatusti vertaisten kanssa. Työvälineinä käytetään omasta itsestä kertomista, toisten kuuntelemista, kirjoittamista ja rukousta.

– Vertaistuki on ehdottomasti Krito-ryhmän etu. Muiden ryhmäläisten elämänkokemusten ja pohdiskelujen kautta saadut oivallukset auttavat omassa työskentelyssä, Lieksan helluntaiseurakunnan Krito-työn koordinaattori Lahja Parviainen selventää.

 

Hedelmällistä itseapua

 

Turun helluntaiseurakunnan sielunhoitotiimissä toimiva Ritva Komonen tutustui Kritoon kymmenisen vuotta sitten Turun evankelis-luterilaisen seurakunnan järjestämässä ryhmässä. Hänen oma eheytymisen prosessinsa oli alkanut kymmenen vuotta aiemmin raitistumisen myötä.

– Koin itseapuryhmät hedelmällisinä ja tarpeellisina alkoholismista toipumisessa.

 

Oman Krito-ryhmän käytyään Komonen jatkoi ryhmänvetäjänä muutaman vuoden. Liityttyään paikalliseen helluntaiseurakuntaan hän toi ryhmät myös sinne. Sittemmin vertaisryhmiä on järjestetty osittain Krito-kirjojen pohjalta, osittain itse kehitetyn materiaalin tukemana.

– Välillä vetäjiä on ollut niin vähän, ettemme ole voineet aloittaa ryhmää. Tällöin olen ohjannut ihmisiä luterilaisen seurakunnan järjestämiin Krito-ryhmiin.

 

Komonen harmittelee, että ennakkoluulot sielunhoitoa ja sisäistä eheytymistä kohtaan saattavat estää sielunhoidolliseen vertaisryhmään hakeutumista: jotkut ovat kertoneet pelkäävänsä leimatuksi tulemista.

– Pohdimme sielunhoitotiimissä, voisiko taustalla olla ajatus, että uskoontulo ja Pyhän Hengen kaste pyyhkivät kaikki ongelmat pois.

 

Askel paranemisen tielle

 

Menneisyyden haavat eivät kuitenkaan parane itsestään, vaan ne aktivoituvat jossain vaiheessa elämää – olimmepa uskossa tai emme.

– Herra parantaa meitä pikkuhiljaa, vähän niin kuin sipulia kuoritaan kerros kerrokselta. Ihmisen psyyke ei kestäisi, jos kaikki räväytettäisiin kerralla esiin, Komonen kuvailee.

– Hänen ohjaustaan on myös toipuminen ja mahdollisuus lähteä paranemisen tielle. Jumalan tahto on, että jokainen eheytyy ja tulee sellaiseksi ihmiseksi, joksi hänet on luotu.

 

Krito-työskentelyn tavoitteena onkin, että elämän kipukohtien käsittely avaa yhteyttä paitsi toisiin ihmisiin ja Jumalaan myös omaan itseen. Sitä kautta ihminen tulee yhä enemmän omaksi itsekseen.

 

Ryhmät toimivat useimmiten paikallisseurakunnan yhteydessä. Kansan Raamattuseuran Krito-työn koordinaattori Ulla Halttunen kertoo, että työ on 20-vuotisen taipaleensa aikana laajentunut myös muihin kirkkokuntiin.

– Olen itsekin ollut kouluttamassa muun muassa vapaaseurakunnissa ja helluntaiseurakunnissa. On turvallisinta, jos Krito-ryhmä linkittyy seurakuntaan ja sen työntekijöihin.

 

Elina Rautio

 

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaanJaa
Syyrian seurakunnat nousevat sodan raunioista – kirkon johtaja: Epätoivossa olen oppinut, että Herramme toteuttaa jumalallista tarkoitustaan
Help ry – kaksi vuosikymmentä helluntaiseurakuntien työntekijöiden asialla
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!