Lauantai 18. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Laura
Julkaistu 8.1.2020 09:54
Myös demokraattiehdokas vahva Israelin ystävä

Kristityt tanakasti Trumpin takana

Kuva Donald Trumpin ympärille ryhmittyneistä pastoreista lietsoi keskustelua siunaamisesta mahdollisena poliittisena tuenosoituksena. Pastorit katsoivat toteuttavansa Raamatun kehotusta siunata esi­valtaa. Eddie James eturivissä vasemmalla nahkatakissa. Kuva: Eddie Jamesin fb-profiili

Evankelikaaleista lähinnä toimittajat ja yliopistoväki toivovat Trumpin valtakauden päättyvän.

Yhdysvaltojen presidentti valitaan tulevana syksynä.

 

Vaalivuoteen astuvassa Yhdysvalloissa evankelikaalisille kristityille keskeinen kysymys on, kuka istuvan presidentin Donald Trumpin vastaehdokkaaksi asettuu.

 

Demokraattiehdokkaiden osalta mielipidemittauksia johtava Joe Biden on tuttu poliitikko
Barack Obaman varapresidenttinä. Hänen rasitteenaan evankelikaalien silmissä ovat katolisuus ja aborttimyönteisyys – ja Obama.

 

Biden on vahva Israelin ystävä ja saanut myös Juutalaisten maailmanliitolta (Jewish World Conference) tunnustusta työstään. Hänen kaikki kolme lastaan ovat avioituneet juutalaisten kanssa.

 

Noin 70 prosenttia evankelikaaleista on tutkimusten mukaan tyytyväisiä presidentti Trumpiin. 

 

Lehti osoitti epäsuosionsa

Joulun alla merkittävä evankelikaalinen viikkolehti Christianity Today ilmoitti pääkirjoituksessaan, että se kannattaa Donald Trumpin syrjäyttämistä valtakunnan­oikeudessa.

 

Kommenteissa kuului ”valkoisten evankelikaalien”, joihin helluntailaisetkin kuuluvat, jakautuminen Trump-kysymyksessä. CT:n linjauksesta iloitsivat pääosin muut kristityt toimittajat ja yliopistojen vaikuttajat, sekä pastorit, jotka jo aiemmin ovat
suhtautuneet kriittisesti amerikkalais­kristittyjen Trump-innostukseen.

 

CT:n päätoimittaja Mark Galli kommentoi CNN:llä, ettei hän usko monienkaan Trumpin innokkaiden kannattajien lukevan Christianity Todayta. 

 

Jouluna 200 pastoria julkaisi vastineen, jossa harmiteltiin CT:n halventavan hengellisen työn tekijöitä.


Ryhmäkuva puhutti

Toinen joulun alla Yhdysvalloissa puhuttanut kohu liittyy Valkoisessa talossa järjestettyyn rukoustilaisuuteen, jossa oli mukana paljon helluntai-karismaattisia vaikuttajia ja pastoreita. Suomalaisten tuntemia henkilöitä joukossa olivat muun muassa Hillsong-seurakunta­liikkeen johtaja Brian Houston ja Bethel-seurakunnassa vaikuttavia Johnsonin perheen jäseniä.

 

Tilaisuudessa mukana ollut pastori Eddie James julkaisi myöhemmin päivityksen, johon hän oli liittänyt neljän Trumpin edeltäjäpresidentin kuvat.

 

– On raamatullista, että siunaamme kaikkia johtajiamme ja rukoilemme heidän puolestaan, James kirjoitti.

 

Jotkut kristilliset tahot kyseenalaistavat rukoustilaisuudet presidentin luona ja katsovat niiden olevan käytännössä poliittisia tuenosoituksia.

 

”Harkintaa tarvitaan”

IK-opiston opettaja Lari Launonen katsoo, että presidentin julkinen näyttävä siunaaminen voi antaa ”epäselvän viestin”.

 

– Trumpin siunaamiseen osallistuva hengellinen johtaja voi ajatella, että ”Trump on Jumalan lahja maailmalle” tai ihan vaan, että ”johtajien puolesta rukoileminen on raamatullista”. 

 

– Kansa varmasti tulkitsee osallistumisen vähintään yleisenä tuen ilmauksena, Yhdysvaltojen kristillisyyttä seuraava Launonen uskoo.

 

Houm-seurakunnan johtavan pastorin Niklas Niemelän mielestä siunaaminen ei ole 

merkki tietyn politiikan kannattamisesta. 

 

– Paavalin antama kehotus rukoilla esivallan puolesta ei tee rajauksia poliittisen suuntautumisen suhteen. Syvin rukouksemme ei tulisi kuitenkaan olla minkään poliittisen agendan vaan Jumalan tahdon toteutuminen. 

 

Kommentoijat pohtisivat tarkasti, jos saisivat kutsun osallistua Suomessa vastaavanlaiseen tapahtumaan, jonka isäntä tai emäntä herättää ristiriitoja.

 

– Tulisi arvioida tilanteesta välittyvä viesti ja punnita osallistumisen hyödyt ja haitat, Launonen sanoo.

 

– Presidentin kutsuessa osallistuisin, mutta jos kyseessä olisi joku muu henkilö ja tilanne olisi selkeästi poliittinen kannan­otto, niin harkitsisin tarkasti, olisiko osallistuminen rakentamassa vai hajottamassa seurakuntaa, Niemelä pohtii.

 

 

Anssi TiittanenJaa
Intialaiset kiittävät lähetyssaarnaajia
”Kulttuurierot tuovat  tuplasti ongelmia ja hyvää”
Sairaalapappi on läsnä ilon ja kaipauksen hetkellä
Korhoset kaikista köyhimpien asialla
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!