Nettimaailmassakaan ei kannata lyödä vyön alle

Kristityn kahdeksan käskyä someen

Kuva: Shutterstock.Sosiaalisen median viestittely ihastuttaa ja vihastuttaa. Ristin Voitto kokosi ruutukäytöksen hyvät tavat.

1. Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi. Paavali kehottaa Filippiläiskirjeessä ajattelemaan ”kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.”

Sosiaalisessa mediassa voi olla vaikeaa tietää, mikä on totta. Ennen kuin levität tietoa eteenpäin, pyri tarkistamaan, mistä se on peräisin. Somessa leviävä väärä todistus on sikäli erityisen ikävä, että se jää nettiin pyörimään ties kuinka pitkäksi aikaa.

Tiedon oikeellisuuden harkintaa vaikeuttaa ilmiö, josta käytetään nimitystä vahvistusvinouma. Se tarkoittaa, että olemme taipuvaisia pitämään uskottavana tietoa, joka vastaa ennakkokäsityksiämme tai mielipiteitämme. Tämän vuoksi on helppoa uskoa todeksi mehevä skandaali, joka koskee henkilöä tai tahoa, jonka kanssa olet syystä tai toisesta napit vastakkain. Ole siis erityisen tarkkana silloin, kun toivot jonkun saavan nenilleen ja somessa leviävä tieto vastaisi tähän tarpeeseen.

2. Usko ihmisistä hyvää. Viitaten edellä mainittuun Filippiläiskirjeen kohtaan: jos jokin tilanne tai kommentti voidaan yhtä suurella todennäköisyydellä tulkita myönteisesti tai kielteisesti, valitse edellinen vaihtoehto. Älä oleta toisille synkkiä motiiveja äläkä näe kaikkialla salaliittoja.

Etenkin silloin, kun ollaan eri mieltä arvokysymyksistä, vastapuoli on helppo leimata pahuuden ruumiillistumaksi – nuo konservatiivit vihaavat vähemmistöjä, nuo liberaalit haluavat romuttaa yhteiskunnan perusteet. Todellisuudessa ihmisiä ei läheskään aina motivoi viha ja tuhoamishalu, vaan heillä on henkilökohtaiseen taustaansa liittyvät syyt mielipiteisiinsä.

Eri tavalla ajattelevat kristityt eivät välttämättä pyrikään vesittämään Raamatun arvovaltaa tai lähimmäisenrakkautta, eivätkä he ole eri mieltä vain ärsyttääkseen. Ehkä he ovat samanlaisia kuin sinäkin, siis ihan vilpittömästi uskovat olevansa hyvällä asialla.

3. Vedä henkeä. ”Olkoon jokainen ihminen nopea kuulemaan, hidas puhumaan ja hidas vihaan”, opettaa Jaakob kirjeessään. Tämä on tärkeä kehotus nettiympäristössä, joka kannustaa nopeaan tunnepohjaiseen reagointiin.

Kun luet netistä jotain, mistä et pidä, ja tunnet raivon leiskahduksen sisälläsi, pysähdy. Kirjoittaminen on mitä mahtavin kommunikaatioväline, sillä se antaa aikaa ajatella ja harkita sanomisiaan. Älä jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä hyppäämällä tunteesta suoraan reaktioon, vaikka osaisitkin kymmensormijärjestelmän.

Kun jokin kommentti nostattaa tunteita, mieti, mistä on kyse. Ymmärsitkö viestin varmasti oikein, vai onko historiassasi jotain sellaista, joka ohjaa tulkintaasi eri suuntaan kuin kirjoittaja tarkoitti? Tekstien välityksellä kommunikoinnissa on se ongelma, että vivahteet jäävät välittymättä, ja toisten lausahduksia saatetaan tulkita elekielen vihjeiden puuttuessa liian vakavasti.

4. Älä paasaa. Somessa tutuista ihmisistä paljastuu yllättäviä asioita. Ystävä, joka kasvotusten kykenee keskustelemaan mitä moninaisimmista aiheista, osoittautuukin netissä yhden asian naiseksi tai mieheksi, joka onnistuu tunkemaan lempiaiheensa joka väliin, oli se sitten seksuaalivähemmistöt, maahanmuutto, Israel, tasa-arvo tai kehonrakennus.

Myös uskosta voi puhua siten, että se nousee muuriksi ihmisten väliin. Jumalan ylistäminen ja halu seurata hänen tahtoaan ovat toki arvostettavia asioita, mutta joskus hengellisyys ilmenee siten, että uskova puhuu kuin hänellä ei olisi mitään omia mielipiteitä, tunteita, toiveita tai kokemuksia. Oman persoonan totaalinen häivyttäminen ei kuitenkaan herätä muiden kiinnostusta kristinuskoa kohtaan. Pikemminkin tällainen Jumalan selän taakse piiloutuminen saa uskon näyttämään totalitaariselta lahkotouhulta.

5. Älä tee netissä mitään, mitä et voisi tehdä kotikaupunkisi torilla. Netissä on suljettuja ja salaisia keskusteluryhmiä, joissa voi jakaa elämänsä kipeimpiä asioita samaa kokeneiden kanssa. Tämä on yksi somen parhaista puolista: se yhdistää ihmisiä, jotka eivät muuten koskaan tapaisi toisiaan, ja tekee vaietuista kokemuksista jaettuja.

Samalla on hyvä muistaa, että kukaan ei voi taata sataprosenttista anonymiteettia. Et voi aina kontrolloida sitä, kenelle asioitasi paljastuu. Jos esimerkiksi kommentoit Facebookissa ystäväsi postausta ja ystäväsi on määritellyt profiilinsa avoimeksi, kuka tahansa voi lukea viestisi.

6. Ole rohkea. Mitä Jeesus twiittaisi? ”Te kyykäärmeiden sikiöt”, voisi jonain päivänä lukea hänen tilillään, ja karu viesti olisi osoitettu uskonnollisille johtajille.

Jeesuksen seuraaminen ei merkitse sitä, että pitäisi hymistellä kaikelle ja ymmärtää kaikkia. Mielipiteitä saa olla ja niitä saa ilmaista, kunhan tekee sen asiallisesti. Etenkin heikoimpien puolustaminen voi vaatia avoimia kannanottoja. Kuka sitten missäkin tilanteessa on se heikoin, jota pitäisi puolustaa, on vaikeampi kysymys.

Nettimaailman avoimuus voi olla raskasta kiltille kristitylle, joka ei haluaisi loukata ketään: viestit tavoittavat monesti niin laajan joukon, että sanoo mitä vain, joku voi ymmärtää väärin tai suuttua. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, kuinka nurjamielisiä kommentteja ihan tavallisten ihmisten haastatteluiden perään kertyy nettilehdissä.

On hyvä opetella kestämään sitä, että joku ei pidä minusta, kadehtii minua tai on kanssani eri mieltä. Eri mieltä oleminen ei ole sananvapausloukkaus.

7. Älä ole mäntti. Tämän luulisi olevan yksinkertaista, mutta ei se ole. Toisen kiroaminen, haukkuminen ja uhkailu on helppo ymmärtää vääräksi, mutta ihmisiä voi loukata myös näennäisen sivistyneillä tavoilla.

Tekeekö joskus mieli nolata keskustelukumppani häijynnokkelalla sivalluksella tai naljailla vaikkapa hänen kirjoitusvirheistään? Hillitse itsesi, sillä isku vyön alle ei muutu yhtään oikeutetummaksi, vaikka sen antaisi ruudun takaa. Tehokkaampaa on lopulta se, että pysyy kohteliaana, vaikka toinen kuinka antaisi palaa. Ristiriitatilanteessa voi kokeilla myös naiivia rehellisyyttä sanomalla suoraan, että minua loukkaa, kun puhut rumasti.

Mänttiä on myös esimerkiksi se, että levittää tuttujensa kuvia netissä ilman asianosaisten lupaa. Sosiaalinen media on tullut kuvioihin niin nopeasti, etteivät yhteiset pelisäännöt ole vielä selviä, ja ihmisillä on erilaisia käsityksiä siitä, missä yksityisyyden rajat menevät. Varmista siis, millaista linjaa ystäväsi noudattaa, ennen kuin jaat mitään henkilökohtaista hänen elämästään julkisesti.

8. Kohtaa ja opi. Koska netissä voi olla yhteydessä niin moniin erilaisiin ihmisiin, siellä voi periaatteessa päästä oman kuplan ulkopuolelle helpommin kuin arjessa. Some tarjoaa lukemattomia tapoja evankeliumin jakamiseen, eikä tarvitse edes olla ekstrovertti. Voi perustaa blogin tai vlogin, osallistua keskusteluihin ja ihan vain olla oma itsensä eri foorumeilla.

Ei kannata unohtaa myöskään sitä, mitä voi oppia muista ja muilta. Netissä pääsee muutamalla klikkauksella tutustumaan itselle vieraisiin elämäntapoihin: muslimityttöjen muotiblogeihin, ex-vanhoillislestadiolaisten keskusteluihin, pakettiautossa asuviin nomadeihin, sarjakuvaharrastajiin ja niin edelleen. Maailma on ihmeellinen paikka.

Säde Loponen
31/2018

Muut
Ristin Voitto -lehden numerossa 31 Lukijalta-palstalla ollut kirjoitus ”Pelkkä tasa-arvon puolesta huutaminen ei auta” ei ollut asenteeltaan eikä sisällöltään RV-lehden arvojen ja...
UutisetDaniel Kolenda on ympäri maailmaa kiertävä yhdysvaltalainen evankelista, jonka ajasta ja työpanoksesta suurin osa kohdentuu Afrikan maihin. 
KolumniOlen pohdiskellut viime aikoina paljon kiitollisuutta. Olen lukenut ja opettanutkin siitä. 
PääkirjoitusHelluntai-karismaattisessa kristillisyydessä syvän hengellisyyden ja aidon Kristuksen kohtaamisen puute saattaa tehdä meistä hengellisiä kameleontteja niin opillisesti kuin kokemuksellisestikin. Tämä...
UutisetHelsingin yliopistolle kokoontuu heinä-elokuun vaihteessa yli tuhat eksegetiikan eli tieteellisen raamatuntutkimuksen asiantuntijaa.
UutisetKesän suurimpiin kuuluva evankelioimistapahtuma kokosi väkeä ympäri Suomen.
UutisetJoissakin suomalaismedioissa on kerrottu Bristolin ja Tennesseen yliopistojen uudesta tutkimuksesta sellaisella tulkinnalla, että maallistuminen saa aikaan kansakunnan vaurastumista.
UutisetYhteinen ehtoollisjumalanpalvelus onnistui valmisteluvaiheen käänteistä huolimatta.
UutisetVastikään julkaistu, nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu kirjanen Kutsuvat sitä rakkaudeksi (Sley-media) pyrkii tuoreella tavalla ottamaan osaa ihmissuhteita ja seksuaalisuutta käsittelevään kes...
UutisetTammikuussa järjestettäville Perusta-lehden teologisille opintopäiville saapuu pääpuhujaksi maailmankuulu brittiläinen raamatuntutkija, professori N. T. Wright, joka tunnetaan Jeesuksen ylösnousemukse...
UutisetNatsien ”lopullisessa ratkaisussa” ei kysytty uskonkohteita.
UutisetTänä kesänä tulee kuluneeksi 1030 vuotta siitä, kun nykyisen Ukrainan alueella toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet.
UutisetMonet uskovat lännessä eivät tiedä, miltä tuntuu elää vuorokauden ympäri kuin häkissä, toteaa pakistanilaistaustainen pastori M. El Masih The Christian Postin haastattelussa.

Vaikka Pakistanin...
UutisetSosiaalisen median viestittely ihastuttaa ja vihastuttaa. Ristin Voitto kokosi ruutukäytöksen hyvät tavat.
PuheenaiheOma ammatti voi avata mahdollisuuksia palvella Jumalaa eri puolilla maailmaa.
Miten onHausjärvellä järjestettiin 22.7.2018 luterilaisen seurakunnan ja helluntaiseurakunnan yhteinen ehtoollisjumalanpalvelus osana yhteiskristillistä romanipäivää.
MuutSeneca: Elämän lyhyydestä. Latinan kielestä suomentanut Juhana Torkki. Otava, 2018. Sid. 111 sivua.
ArtikkelitJumalan valtakunta on syntisiä, ulkopuolisia ja eri tavoin köyhiä ihmisiä varten.
Evankeliumin kertomuksessa tuhlaajapojasta Jeesus opettaa jotakin olennaista Jumalan luonteesta ja suhtautumisesta...
PuheenaiheJotkut kristityt ovat kertoneet boikotoivansa yrityksiä, jotka tukevat seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueita. Alkuseurakunnan aikana kristityt asioivat pakanatemppeleiden kanssa yhteistyötä tekevissä...
MuutGillian Myrtle Grimm-Turunen syntyi maatilalla Etelä-Afrikassa, Pohjois-Kapin maakunnassa 25. elokuuta 1948. Rotuerottelu, apartheid, oli tuolloin voimissaan, ja sitä kesti vuoteen 1991. Väestö jaetti...
MuistolleVeljeni Arto näki päivänvalon 14.12.1962 Lappajärven sairaalassa. Arto syntyi perheeseen, jossa oli uskovat vanhemmat. Perheeseen kuuluivat myös isänäiti, Maria-täti ja 11 kuukautta aiemmin syntynyt t...
PikavisiittiMuusikko Asta Kokkarinen käy kesäisin laulamassa kadulla. Samalla hän kuuntelee ohikulkijoiden murheita ja rukoilee heidän puolestaan, jos he niin toivovat.
MuutEija-Riitta Korhola leikittelee ajatuksella, että sekoittaisi herätysliikkeiden puhetavat (Sana 29–30/18).
Helluntailaisten kokouksessa olisi mehukasta puhua niin kuin kunnon pohjalainen körtti, jo...
MielipideJuhannuskonferenssia vietettiin tänä vuonna teemalla ”Tulevaisuus ja toivo”. Säätilojen osalta saatiin nauttia aika perinteisestä juhannussäästä. Lähinnä perjantai-illan sade ja kylmyys koettelivat kä...
MuutLäheisten usko, joka kesti koetustenkin keskellä, jätti pysyvän jäljen nuoren korealaisnaisen sydämeen.
Kun toisen maailmansodan aikainen japanilaismiehitys Korean niemimaalla päättyi, alueen p...
MuutPyhä Henki haluaa käyttää jokaista seurakunnan jäsentä johdattaessaan uskovien yhteisöä.
Jumalan Hengen läsnäolo on elintärkeää yksittäiselle uskovalle, samoin seurakunnalle.
­– Ilman Pyhä...
Arvio: Bonnken sanoma ei jätä kylmäksi
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!