Maanantai 25. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Paavo, Pauli, Paavali, Paul
Julkaistu 4.8.2016 07:00

Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita pahoinpidelty - Islamin jättänyt sai puukosta

Porin helluntaiseurakunnan pakolaistilaisuudet keskittyvät vahvasti evankeliumin julistamiseen. Näin pyritään erottelemaan hengellisistä asioista kiinnostuneet niistä, jotka tulevat seurakuntaan muista syistä.  Kuva: Reijo KuokkanenToissa lauantaina Harjavallan Satalinnan vastaanottokeskuksen lähistöllä kaksi henkilöä puukotti olkapäähän Muhammad-nimistä nuorta miestä. Kaikki miehet olivat irakilaisia turvapaikanhakijoita.

Porin ja Vammalan helluntaiseurakuntien lähetystyöntekijät Reijo ja Krista Kuokkanen tuntevat pahoinpidellyn miehen hyvin. Heidän mukaansa teko johtui siitä, että Muhammad on kääntynyt Suomessa kristityksi.

– Häntä on uhattu jo pidemmän aikaa. Tuona lauantaina hänet uhattiin tappaa, Reijo Kuokkanen sanoo.

Tulkin välityksellä Ristin Voiton haastattelema Muhammad vahvistaa, että tekijät sanoivat syyksi kristityksi kääntymisen.

Kuokkasten mukaan Muhammad on Harjavallan vastaanottokeskuksesta jo kuudes, joka on
pahoinpidelty kristityksi kääntymisen vuoksi. Aiemmat tapaukset ovat olleet lievempiä nyrkkikahakoita.

Kuokkaset kertovat, että islamista kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita on kiusattu myös esimerkiksi haukkumalla, kiristämällä, piilottelemalla heidän tavaroitaan ja estämällä vessaan tai suihkuun pääsy.


Vastaanottokeskus ei vahvista väitteitä

Harjavallan vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Ellinoora Söderman ei osaa sanoa, mistä puukotus johtui.

– Keskustelin miehen kanssa, eikä hän itse tiennyt syytä tapaukseen. Hän ei sanonut, että tapaus liittyisi uskontoon.

Söderman on kuullut, että Muhammad olisi kääntynyt kristityksi, mutta mies ei itse ole sitä apulaisjohtajalle maininnut. Söderman ei ole myöskään tietoinen, että vastaanottokeskuksessa olisi sattunut muita uskontoon liittyviä pahoinpitelyjä.

– Täytyy sanoa, että jos kuusi ihmistä on pahoinpidelty uskonnon takia, olisin erittäin huolissani. Minulle asti tapauksia ei ole tullut.

Puukotusta tutkivan Kokemäen poliisiaseman esimies, rikoskomisario Matti Ala-Haavisto
ei vielä viime viikon keskiviikkona ollut kerinnyt perehtyä asiaan. Ala-Haaviston mukaan Satalinnan asukkaiden ”keskinäisistä kahinoista” on kuitenkin aiemminkin tehty ilmoituksia.

Vastaanottokeskuksessa asuu kaksisataa turvapaikanhakijaa. Södermanin mukaan heitä ohjeistetaan ottamaan yhteyttä kellon ympäri päivystäviin työntekijöihin aina, kun ongelmia ilmenee.

Kuokkasten mukaan keskuksen työntekijät eivät välitä uskonnollisista riidoista, ja siksi kristityksi kääntyneet miehet eivät kerro asioitaan heille. Söderman taas korostaa, että työntekijät odottavat turvapaikanhakijoiden itse kertovan ongelmistaan.

Kuokkaset ovat pyytäneet, että kristityiksi kääntyneet saisivat yhteisen huoneen, koska jotkut heistä pelkäävät huonetovereitaan. Södermanin mukaan asukkaat eivät ole itse pyytäneet huonevaihtoja uskonnollisista syistä.


Vastaavia tapauksia ympäri Eurooppaa

Helsingin Saalem-seurakunnan arabityön pastori Muayad Namrood sekä Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen tuntevat läheisesti helluntaiseurakuntien työn turvapaikanhakijoiden keskuudessa. He vahvistavat, että kristityksi kääntyneitä muslimeja kiusataan monissa vastaanottokeskuksissa.

– Keskuksissa ei yleensä tiedosteta uskontoon liittyviä kahakoita, Namrood sanoo.

Matikainen uskoo, että kristittyjä vainoavat muslimit ovat pieni vähemmistö.

– Suuri osa turvapaikanhakijoista on pettynyt islamiin, eivätkä he ole itse ratkaisseet suhdettaan uskontoon.

Helluntaipastorina aiemmin työskennellyt Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen arvioi kuitenkin kristittyjen vainon olevan vastaanottokeskuksissa marginaalinen ilmiö. Hän on joutunut vain kerran puuttumaan tapaukseen, jossa kristitylle miehelle ”sanottiin ikävästi”.

Alkuvuodesta kansanedustaja Päivi Räsänen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen vastaanottokeskusten uskonnonvapaudesta, jossa viitattiin myös kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden kokemaan vainoon.

Uskonnonvapausjärjestö Open Doorsin toukokuussa julkaiseman selvityksen mukaan Saksan vastaanottokeskuksissa kristittyjä on kiusattu, peloteltu ja pahoinpidelty. Samanlaisia uutisia on viime kuukausina kuulunut Ruotsista ja monista muista Euroopan maista.


Lari Launonen

Muhammadin nimi on muutettu.


Porissa kastettu jo 25 ex-muslimia

Porin ja Vammalan helluntaiseurakuntien lähetit Reijo ja Krista Kuokkanen ovat toimineet vuodesta 1997 Itä-Afrikan muslimien parissa. Viime syksynä heitä pyydettiin jäämään Suomeen tavoittamaan turvapaikanhakijoita.

Pariskunnan mukaan Porin ja Vammalan seurakuntien työn kautta 70 turvapaikanhakijaa on kääntynyt kristityiksi. Heistä 25 on jo kastettu.

Käytännössä kääntyneillä tarkoitetaan niitä, jotka ovat tilaisuuksien jälkeen ilmaisseet halunsa tulla uskoon ja tulleet henkilökohtaisesti rukoiltaviksi.

– Annan elämäni Jeesukselle, otan hänet sydämeeni asumaan, jätän islamin taakseni, Krista Kuokkanen havainnollistaa perässä toistettavaa rukousta.

Kasteelle kaipaavilta edellytetään ensin kasvuryhmän läpikäymistä. Ryhmässä opiskellaan Raamattua ja keskustellaan uskonasioista. Kaikki ne, joita kristinusko ei oikeasti kiinnosta, ovat Kuokkasten mukaan jääneet kasvuryhmästä pois.

– Huteja ei ole tullut.


Lari Launonen


Jaa
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!