Perjantai 5. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Laila, Leila
Julkaistu 19.1.2021 10:47

Kristittyjen vaino digitalisoituu – vaino on vakavaa 73:ssa maailman maassa

Burkina Fasossa ei ole ennen viimevuotisia hyökkäyksiä esiintynyt juurikaan kristittyjen vainoa. Kuvassa veden kuljetusta Burkina Fason pääkaupungin Ouagadougoun slummissa. Kuva: Shutterstock

Ääri-islam vahvistuu Afrikassa, Kiinan uudet uskontosäännökset rajoittavat entistä laajemmin seurakuntien toimintaa, ja järjestäytynyt rikollisuus uhkaa kristittyjä Latinalaisessa maailmassa. Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi Open Doors International -avustusjärjestön vuoden 2020 World Watch -raportista, joka valottaa kristittyjen kokemaa vainoa.

Raportin mukaan vaino on nyt vakavaa, hyvin vakavaa tai äärimmäisen vakavaa 73 maassa. Vainoa kokee joka kahdeksas kristitty, eli yhteensä noin 340 miljoonaa ihmistä.

– Vainon intensiteetti on kasvanut. Kaikissa listauksen 50 kärkimaassa vaino on vähintään hyvin vakavaa, sanoo Miika Auvinen, World Watch -raportin vuosittain kokoavan Open Doors -järjestön ulkosuhteista vastaava johtaja Suomessa.

 

Merkittävimmät syyt kristittyjen kokemalle vainolle ovat nationalismi ja ääri-islam. Korona-aika ei ennakko-odotusten vastaisesti helpottanutkaan kristittyjen tilannetta vaan vaikeutti jo valmiiksi vainottujen tilannetta ja lisäsi kansalaisten valvontaa muun muassa Kiinassa.

– Kiinan kansalaisia seurataan yli 570 miljoonan kameran avulla. Kun kristittyjen määrä kasvaa, lisääntyy myös hallinnon pelko heidän vaikutusvaltansa kasvusta, Miika Auvinen kertoo.

Kiina nousi World Watch -listalla sijalta 27 sijalle 23.

Vainon digitalisoituminen on tämän hetken ja tulevaisuuden ilmiö. Myös ääri-islamin ja nationalismin odotetaan vahvistuvan edelleen eri puolilla maailmaa.

 

World Watch -listauksen kärkikymmenikkö pysyi ennallaan viime vuodesta. Vaikein maa kristityille on Pohjois-Korea, jota seuraavat Afganistan ja Somalia.

Ääri-islamin nousua on koettu erityisesti Afrikan pohjoisosassa Sahelin alueella. Siellä sijaitsee myös World Watch -listan suurin nousija Burkina Faso. Vähintään 50 kristittyä tapettiin siellä kirkkoihin ja kristillisiin kouluihin kohdistuneissa hyökkäyksissä, ja maa nousi World Watch -listalla sijalta 61 sijalle 28.

Äärinationalismi on leimannut aiemmin erityisesti Intiassa esiintyviä kristittyjen vainoja. Nyt myös Turkissa äärinationalismi on näyttäytynyt esimerkiksi hyökkäyksinä kristillisenemmistöisille alueille.

Paljon vainottuja kristittyjä eri maista tapaavan Miika Auvisen mukaan heidän viestinsä meille muille on usein hyvin yksinkertainen.

– He pyytävät meitä rukoilemaan puolestaan.

 

Tutustu World Watch -listaan tarkemmin:Jaa
Help ry – kaksi vuosikymmentä helluntaiseurakuntien työntekijöiden asialla
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
Puolisoa etsivät niin nuoret kuin uudelleen avioituvat – ”Tinder-palvelussa yhä enemmän kristittyjä”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!