Keskiviikko 28. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Simo, Simon
Julkaistu 1.12.2018 11:24
”Annoimme vain kyniä kauppiaille ja taksikuskeille”

Kristittyjen epäilyt harmittavat Malesiassa vangittuja

Suomalaiskristittyjen kahdeksan päivän piina Malesiassa päättyi viime keskiviikkona. Timo Valtonen (keskellä selin) puhui medialle lentoasemalla. Kuva: Anssi Tiittanen

Me vain annoimme kyniä ihmisille, joiden kanssa teimme kauppoja, Malesiassa kahdeksan päivän vankeusjakson kokenut Timo Valtonen tähdentää.

 

Valtosta harmittaa suomalaismedioissa esitetyt epäilyt, että ryhmä olisi ollut Malesiassa Langkawin lomasaarella evankelioimisaktiossa.

 

– Jaan niitä kyniä muutenkin koko ajan eri paikoissa. Se on vähän kuin elämäntapa, Valtonen sanoo.

 

– Ja Malesiassa tällaisesta voi seurata vankeusrangaistus, mikä on käsittämätöntä.

 

 

Vaaralliset kynät

Nelihenkinen ryhmä oli lomamatkalla ensin Thaimaassa ja jatkoi sitten sieltä Luoteis-Malesiassa sijaitsevalle Langkawin saarelle. Saari on suosittu lomakohde.

 

Timo ja Seija Valtonen ovat matkailleet Thaimaassa ja sen naapurimaissa ennenkin. Heidän aiemmin Aasian-matkoillaan harjoittamasta evankelioinnista ei ole aiheutunut isompia ikävyyksiä.

 

Tiistaina 20. marraskuuta poliisi pidätti ryhmän heidän hotellistaan epäiltynä uskonnollisen materiaalin jakamisesta julkisilla paikoilla. Pidätys tehtiin sen jälkeen, kun tiettävästi kolme ihmistä oli tehnyt poliisille ilmoituksen.

 

– Samalla viikolla vietettiin profeetta Muhammedin syntymäpäivää. Uskon, että tällä oli vaikutusta asiaan, Timo Valtonen sanoo.

 

Malesian poliisin ilmoituksen mukaan nelikolta takavarikoitiin 336 raamatunlauseita sisältävää vihkosta ja 47 kynää, joissa myös oli kristillistä tekstiä. Joukossa ei ollut materiaalia paikallisella kielellä.

 

 

Lähetystyö kielletty

Paikallisen poliisin mukaan suomalaisia epäiltiin uskonnon perusteella tapahtuneen epäsovun ja vihamielisten tunteiden aiheuttamisesta sekä maassa oleskeluun liittyvien määräysten rikkomisesta.

 

Pidätettyjä olisi paikallisen poliisin mukaan odottanut jopa 2–5 vuoden vankeusrangaistus, mikäli heidät olisi todettu syyllisiksi. STT:n haastattelema Suomen Malesian-suurlähettilästä sijaistava Teemu Laakkonen arveli kuitenkin, että ryhmä saattaa selvitä myös sakoilla tai anteeksipyynnöllä.

 

– Meillä ei ollut tällaisesta mitään tietoa. Vietimme kuusi päivää karmeissa olosuhteissa vankilassa, ennen kuin ensimmäisen kerran saimme puhua Suomen suurlähetystön edustajan kanssa, Timo Valtonen sanoo.

 

Myös Valtosten ystävä, kansanedustaja Mika Niikko (ps) kertoi mediassa, että Malesiassa on tähän asti suhtauduttu turisteihin armeliaasti ja päästetty pelkällä puhuttelulla.

 

Muslimienemmistöisessä Malesiassa on nimellisesti uskonnonvapaus, mutta käytännössä sitä on rajoitettu merkittävästi. Muiden uskontojen tekemä lähetystyö on maassa jyrkästi kiellettyä.

 

 

Ei enää Malesiaan

Maanantaina 26. marraskuuta Malesian viranomaiset lopulta ilmoittivat vapauttavansa suomalaisryhmän ilman oikeudenkäyntiä. Ryhmä karkotettiin maasta seuraavana päivänä. Vapauttamisen yhteydessä nelikolle määrättiin pysyvä maahantulokielto.

 

Kotimatkaan tuli vielä mutkia, kun välilaskupaikkana toimineessa Singaporessa viranomaiset aluksi estivät ryhmän pääsyn jatkolennolle ja uhkasivat palauttaa heidät takaisin Malesiaan. Suomen ulkoministeriön puututtua asiaan ryhmä pääsi lopulta jatkamaan matkaansa.

 

Tapaus sai laajaa näkyvyyttä sekä Malesiassa että muualla maailmalla. Maailmalla uutistoimisto AP:n tekemää englanninkielistä uutista tapauksesta levitettiin The New York Timesia myöten. Uutisessa kerrottiin jopa Joosua Missio -järjestön Suomi Jeesukselle -busseista.

 

 

Heikki Salmela, Anssi TiittanenJaa
Satavuotias Savonlinnan helluntaiseurakunta tavoittaa ihmisiä kotikaupungissaan ja maailmalla
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!