Keskiviikko 28. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Simo, Simon
Julkaistu 4.12.2019 12:59

Foorumi: ”Raamattu välittää ideaalin hyvästä elämästä”

Kristinusko muovannut Eurooppaa vahvasti

Kristinusko ei ole tällä hetkellä kovin vahvoilla Länsi-Euroopassa. Kuvituskuva Berliinin muurilta, jonka sortumisen 30-vuotisjuhlaa vietettiin syksyllä. Kuva: Shutterstock

Sekulaarissa Euroopassa kristinusko leviää maahanmuutta­jien parissa.

Ajatushautomo Kompassin toiminnan­johtajan Tapio Luoma-ahon mukaan monet maailman tunnetuimmista filosofeista ja historioitsijoista, kuten Yuval Noah Harari,

Niall Ferguson, Jordan Peterson ja Tom Holland, puhuvat nykyään ”myyttien” tai ”tarinoiden” merkityksestä yhteis­kunnan perustana.

 

– ”Tarinoista” on tullut tämän hetken muodikkain maailmanselitys. Jos joku ”tarina” on muovannut niin eurooppalaista sivilisaatiota kuin Yhdysvaltoja, se on kiistattomasti Raamatun kertomus. 

 

– Tässä valossa kotimainen keskustelu koulujen joulujuhlista ja Päivi Räsäsen raamattu­twiiteistä näyttää hyvin oudolta, Luoma-aho totesi Helsingissä 22.–23. marraskuuta järjestetyn State of Europe Forum -tapahtuman yhteydessä.

 

Luostarien perintö

Tapahtuman organisaattorina toiminut Luoma-aho muistuttaa, että kristinusko ja kirkko olivat tärkeimpiä Eurooppaa yhdistäviä tekijöitä aina 1700-luvulle asti. Useat oleelliset eurooppalaiset instituutiot ovat kirkkojen ja luostarilaitoksen synnyttämiä: Raamatun kääntäminen teki eurooppalaisista kielistä kirja­kieliä. Antiikin sivistysperintöä säilytettiin luostareissa, ja ne olivat myös varhaisia teknologian ja tieteen kehityspaikkoja. Lisäksi vanhemmat eurooppalaiset yliopistot syntyivät osana luostarien työtä.

 

– Yhtä tärkeää yhteis­kunnallisesti on se ideaali hyvästä elämästä ja hyvästä ihmisestä, jonka Raamattu välittää. Jeesus antoi Euroopalle myös mallin hyvästä johtajasta.

 

– EU:n ”perustajaisät” Robert Schuman, Konrad Adenauer ja Alcide de Gasperi olivat hartaita katolisia. Kristillis­demokraattiset puolueet johtivat Euroopan suurimpia maita
sodanjälkeisen jälleenrakennuksen vuosikymmenet – ajan, jonka historiasta usein unohdamme.

 

Kuilun reunalla?

Vahvasta kristillisestä taustasta huolimatta Eurooppaa leimaa muita maanosia selvemmin kristin­uskosta luopuminen.

 

– Tämä on eurooppalainen paradoksi. Tulevaisuuden Eurooppa on yhteiskunnallisesti sekulaari ja moniuskontoinen. Kuitenkin myös kristinusko kasvaa Euroopassa, juuri nyt lähinnä maahanmuuttajataustaisten parissa.

 

Helsingissä Lähetyskirkossa ja Vanhassa kirkossa järjestetyn foorumin otsikkona oli ”Eurooppa kuilun reunalla?”. Tapahtumassa oli noin 100 osallistujaa kymmenestä eri maasta.

 

State of Europe Forum on järjestetty vuodesta 2011 lähtien maassa, joka toimii sillä hetkellä EU:n puheenjohtajamaana. Tapahtuman järjestää vuosittain Schuman Centre for European Studies.

 

 

Juhana UnkuriJaa
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
Risto Huvila: Israel solmii diplomaattisuhteita – jännitteet ennallaan?
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!