Koodaamalla RV näkövammaisille

Koodausryhmän yhteyshenkilö Soini Siirtola on sitä mieltä, että myös koodaus on Jeesuksen antaman lähetyskäskyn toteuttamista ja siinä mielessä Jumalan valtakunnan työtä. Kuva: Niina TuovinenKuuden hengen porukka on koolla Helsingin Malminkartanossa. Keskustelun aiheena on koodaus, eli Ristin Voitto -lehden muokkaus tekstinkäsittelyohjelmalla näkövammaisten kuunneltavaksi. Lehteä on tällä tavalla muokattu vuodesta 2010, kun koneääni otettiin käyttöön lehden lukemisessa.

Malminkartanon epämuodollisessa kokouksessa vetovastuu on Heikki Ekolalla. Hän työskentelee Näkövammaisten liitossa ATK-suunnittelijana. Näkövammaisten liitto tarjoaa yhteistyössä eri lehtitalojen kanssa asiakkailleen mahdollisuuden esimerkiksi kuunnella äänilehtiä.

– Me olemme sitoutumaton tiedonvälittäjäorganisaatio, mikä tarkoittaa sitä, että tarjoamme asiakkaillemme kaikenlaisia lehtiä ja julkaisuja poliittisia ja uskonnollisia julkaisujakaan kaihtamatta, Ekola kertoo.

Kristillisiä lehtiä palvelussa ovat RV:n lisäksi Kotimaa ja Ortodoksiviesti.

Ääniversio puolessa tunnissa

Ristin Voittoa ja monia muita helluntaiherätyksen lehtiä on vuosien saatossa luettu C-kaseteille näkövammaisia tilaajia varten. Vuonna 2010 vapaaehtoisena lukijana toimiva Ulla Lainio pohti, voisiko äänilehden saada asiakkaille niin, ettei tekstiä tarvitsisi enää lukea kasetille. Heikki Ekola alkoi työssään kehittää niin sanottua koneäänituotantoa, jossa tietokoneen puhesyntetisaattori lukee tekstin. RV oli yksi ensimmäisistä koneäänellä luetuista liiton palvelimelle päätyneistä lehdistä. Nyt niitä on joitakin kymmeniä.

RV:n koodaajaryhmään kuuluu Lainion lisäksi Eero Siimes, Maritta Ylikojola, Riitta Lindlöf, Katriina Ekola ja Tarja Karjalainen. Soini Siirtola, ryhmän yhteyshenkilö, on Helsingin Saalemin näkövammaistyön vapaaehtoistyöntekijä. Muokkausvuoro kullekin ryhmän jäsenelle tulee viiden viikon välein. Yhden lehden muokkaamiseen menee 4–8 tuntia. Nykyteknologian ansiosta työ ei ole sidottu aikaan tai paikkaan: Ristin Voitto -lehteä on muokattu esimerkiksi lomamatkoilta eri puolilta maailmaa.

RV:n taittaja lähettää aina uusimman lehden PDF-versiona Näkövammaisten liiton palvelimelle. Koodaaja käy tekstin läpi ja merkitsee lehden kaikki osastot ja otsikot. Käsitelty tiedosto lähetetään takaisin palvelimelle, jossa tietokone tekee siitä selailtavan ääniversion puolessa tunnissa.

Lisää tekijöitä, lisää lehtiä

RV:n ääniversiota tilaa CD-levynä 74 taloutta, mutta Näkövammaisten liiton Luetus-palvelun potentiaalinen asiakaskunta on noin kolmetuhatta henkilöä. Koodaajaryhmän unelmana on saada tälle asiakaskunnalle koodattuina myös helluntaiherätyksen muut lehdet kuunneltaviksi, erityisesti Hyvä Sanoma. Sitä varten tarvittaisiin kuitenkin lisää muokkaajia.

– Jos muokkaajia olisi enemmän, voitaisiin muitakin lehtiä saada CD:n lisäksi tietokoneella luettavaksi. Viidestä kymmeneen uutta vapaaehtoistyöntekijää olisi kova sana, Heikki pohtii.


Niina Tuovinen

Lisätietoja työmuodosta antaa Soini Siirtola: .


46/2016

UutisetYhdysvalloissa spekuloidaan, tekikö tuleva presidentti uskonratkaisun viime keväänä.
PuheenaiheIhmiset voivat olla sataprosenttisesti Jumalan palvelijoita myös silloin, kun he saavat elatuksensa liike-elämästä.
PääkirjoitusKoko maailma seurasi äskettäin Yhdysvaltain vaaleja. Seurasikohan Jumalakin niitä? Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset olivat tunnelmat taivaan vaalivalvojaisissa ja kenen voittoa siellä juhlitti...
Miten onSuomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto osallistui 7. marraskuuta Tallinnassa pidettyyn Pohjoismaiden ja Baltian maiden helluntaijohtajien kokoukseen.

Keitä kaikkia kokouksessa oli edustettui...
UutisetHelluntaiseurakuntia kutsutaan ensi syksyn yhteiseen suureen lehtijakeluun.
UutisetPieni ryhmä vapaaehtoisia muokkaa RV-lehden näkövammaisille kuunneltavaksi. Potentiaalisia ”kuuntelijoita” on kolmetuhatta.
UutisetElämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja tähdensi viime viikolla blogissaan, ettei kaikkien uskontojen taustalla ole sama Jumala.

– Kaikki uskonnot eivät ole yhtä. Kaikki uskonnot eivät johda...
UutisetRV-TV:ssä haastatellut asiantutijat arvioivat, että YK:n kulttuurijärjestö Unescon Temppelivuori-päätöslauselman taustalla on esiintynyt painostusta.

– Esimerkiksi Unescon johtaja Irina Bokovan...
UutisetKristillisen tutkimuskeskus Barna Groupin mukaan Yhdysvaltain tunnustavista kristityistä vain 37 prosenttia lukee Raamattua säännöllisesti. Ahkeran raamatunlukijan arkkityyppi on afroamerikkalainen yl...
Uutiset– Ihminen on kokonaisuus, joten mielen kivut voivat ilmetä fyysisinä kipuina ja toisinpäin, kirkkohallituksen sielunhoidosta ja saattohoidosta vastaava asiantuntija, sairaalapastori Virpi Sipola pohti...
UutisetLuulajan helluntaiseurakunta Pohjois-Ruotsissa järjestää sunnuntaisin neljä jumalanpalvelusta: ruotsiksi, suomeksi, arabiaksi ja amharaksi, uutisoi Dagen-lehti.

Kaupunki sijaitsee noin 130 kilo...
UutisetIhmiset etsivät Jumalaa Syyrian verisen sisällissodan piinaamassa Aleppossa, World Watch Monitorin haastattelema paikallinen pastori kertoo.

– Ihmisillä on nälkä päästä lähemmäs Jumalaa. Tämä n...
UutisetPosti on kantanut YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon toimitiloihin vähintään satoja Raamattuja sen jälkeen, kun YK-järjestö lokakuussa hyväksyi Jerusalemin temppelivuorta koskevan pää...
MielipideKun Jeesus siunasi leivät ja kalat, tarjolle tuli syötävää enemmän kuin tarpeeksi (Matt. 14:13–20). Jeesus itse antoi opetuslapsilleen tehtäväksi kerätä kaikki tähteeksi jääneet palaset. Ne piti kerät...
MielipideJuhlimme 30.10. neljääkymmentä yhteistä vuottamme. Alajärven Siion-temppeli täyttyi ystävistä, sukulaisista, työtovereista ja tuntemattomista musiikkimme kuuntelijoista.

Olemme todella kiitolli...
MielipideLienemmekö ajassa ja huomaammeko, kuinka meitä ja meidän lapsiamme viedään kuin pässiä narussa? Tarkoitan tällä naturalismia, siihen liittyviä uskomuksia ja siitä johtuvia vääristymiä, jotka vaikuttav...
MielipidePikkupoikia juoksi kerran juoksuradalla. Yksi heistä kompastui ja kaatui. Tämä kaatunut pieni kilpailija huusi mahallaan maassa: ”Hei kaverit, oottakaa! Voittaja kaatui.”

Siinä on asennetta mei...
MielipideKylmä mutta valitettava totuus on se, että moni seurakunta painiskelee nykyisin taloudellisten paineiden kanssa. Jopa niin, että paimenet, siis pastorit ja vanhimmat, joutuvat uhraamaan paljon aikaa j...
UutisetIso Kirja aloittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vieton järjestämällä jo marraskuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26.11. rukoustapahtuman teemalla Isänmaan puolesta.

Tapahtuman tavoitteena on kor...
UutisetHelluntailiikkeen keskustelu naisten asemasta on vilkkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Yksi iso tekijä siinä on Naispastori-blogi, jonka takaa löytyy joukko Ristin Voitossakin asiaan kantaa ot...
UutisetPyhäinpäivän kristilliset kirjamessut on vakiinnuttanut paikkansa.
KolumniNäyttää siltä, että nuori sukupolvi on tällä hetkellä vihdoinkin ottamassa vastuuta ja valtaa rakkaassa herätysliikkeessämme. Mennyt Juhannuskonferenssi oli siitä oiva osoitus.

Hienoa, että mei...
MuutJuutalais-kristillisen näkemyksen mukaan Jumala on luonut kaiken, mitä on olemassa. Onko Jumala siis luonut myös pahan?

Ei, Jumala ei ole luonut pahaa eikä pahuutta. Näin voidaan todeta jo pelk...
PakinaNuorena kävin ystävieni kanssa tutustumassa tukholmalaisen seurakunnan sunnuntaikokoukseen. Tila sijaitsi syvällä ison rakennuksen uumenissa, jonne kuljettiin pitkien käytävien kautta. Seurakunta oli...
MuutLeevi Launonen: Nina Åström – Toisin silmin. Aikamedia, 2016. Nid. 218 s.

Kun laulaja on itse sopivasti säröillä, resonoi laulu myös kuulijan sielussa ja saa siellä soimaan tutut tunnot. Tämän...
Artikkelit”Musiikki on makuasia”, on tapana sanoa. Tämä pitää paikkansa myös uusimpien neurologisten musiikkitutkimusten mukaan.
MuutHelluntailiikkeessä käydään jälleen vilkasta keskustelua hengellisen musiikin tyylistä ja tehtävästä. Myös seinäjokelaiset työtoverit pysähtyivät pohtimaan aihetta.
Muut“Lue Raamattua lapsen silmin”, kehottaa eksegetiikan professori Lauri Thurén (Uusi Tie 44/16).

Reformaattorit nousivat sitä ajatusta vastaan, että Raamattu on niin vaikea, että sitä ei parane t...
PikavisiittiHanna Jokimäki haluaa välittää turvattoman maailman keskellä lapsilleen turvallisuuden tunnetta.
MuutLaulaja-lauluntekijä ammentaa kirjoista luovuutta, rohkaisua ja hengellistä evästä.
Kesän Fifteen-leireillä kastettiin 84 nuorta
Syksyn abiturientti Elsa Karmitsa: ”Rukous on kaiken A ja O”
Suosittu Chosen-sarja saa jatkoa
”Kaikki alkaa nyt alusta” – Petri Kosonen on sujut sen kanssa, että monet Suomessa mieltävät hänet ”vain” ylistyksenjohtajaksi
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!