Maanantai 21. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Mervi, Gunborg, Gunlög
Julkaistu 11.11.2019 11:36
Jyväskylän Helluntaikirkko valmistui

Koko kaupungin olohuone

Sanomalehti Keskisuomalainen nimesi uutisessaan helluntaiseurakunnan uuden rakennuksen koko kaupungin olohuoneeksi. Kuvat Pentti Heinonen

Lähes vuosikymmenen kestänyt Uutta kotia kohti -hanke sai juhlavan päätöksen, kun Jyväskylän helluntaiseurakunnan uusi toimintakeskus otettiin käyttöön pyhäinpäivänä. Vihkiäisjuhliin oli saapunut runsaasti seurakuntaväkeä, kaupunkilaisia ja kutsuvieraita ympäri Suomen.

 

– Muutamme tähän uuteen kotiin seurakunnan historia mukanamme. Se on kertomus monista ihmisistä, joiden kautta Jumala on vaikuttanut Jyväskylän kaupungissa, syksyn aikana tehtävässään aloittanut seurakunnanjohtaja Esa Hyvönen sanoi juhlapuheessaan.

 

– Meillä on tuotavana tuhansien jyväskyläläisten kokemus siitä, että ylösnoussut Jeesus vaikuttaa edelleen elämäämme. Tätä hengellistä todellisuutta kannamme nyt uusien sukupolvien myötä iloisesti eteenpäin.

 

 

Siion muuttui Helmiksi

Vuonna 1926 perustettu Jyväskylän helluntaiseurakunta toimi entisellä paikallaan Lyseonkadulla 1930-luvulta aina tämän vuoden lokakuuhun asti. Vuonna 1971 valmistunut Siiontemppeli oli toinen kirkkorakennus samalla tontilla.

 

Seurakunnan jäsenmäärä ja tilantarve ovat jatkuvasti kasvaneet. Nykyisin seurakuntaan kuuluu reilusti yli kaksi tuhatta jäsentä.

 

Uusi rakennus valmistui Okkerinkadulle, Jyväskylän yliopistokampuksen ja Hippoksen liikuntakeskuksen läheisyyteen. Toimintakeskuksen suunnittelussa painotettiin sakraalin kirkkorakennustyylin sijasta tilojen monikäyttöisyyttä ja rakennuksen luontevaa roolia osana muuta yhteiskuntaa. Siiontemppeli-sanakin jäi nyt – 86 vuoden jälkeen – lopullisesti historiaan.

 

Vihkiäisjuhlassa paljastettiin myös uuden rakennuksen nimi: tapahtumakeskus Helmi. Sen toivotaan tulevan erilaisten tapahtumien kautta kaikille kaupunkilaisille tutuksi.

 

– Rakennuksen nimi kantaa myös seurakuntamme hengellistä historiaa, sillä Helmi Veijanen oli 1920-luvulla ensimmäinen Jyväskylän helluntaiseurakunnan kastettu jäsen, pastori Hyvönen kertoi puheessaan.

 

 

Kaikki muutkin rakennuksen tilat on nimetty seurakunnan perustajajäsenten mukaan.

 

 

Komistus Jyväskylän kaupungille

Vihkiäisjuhlan ohjelmassa ja av-tekniikan hoidossa nuorella sukupolvella oli keskeinen rooli. Juhlan juonsi 15-vuotias Ellenoora Koponen. Musiikista vastasi helluntaiseurakunnan nuorista aikuisista koostuva Hope-kuoro ja orkesteri. Myös lapset olivat ohjelmassa näkyvästi esillä.

 

Jyväskylän kaupungin tervehdyksen juhlaan toi kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eila Tiainen, joka kertoi vaikuttuneensa juhlan väkimäärästä sekä nuorekkaasta ja iloisesta tunnelmasta.

 

– Ymmärrän toki, että ihmiset hakeutuvat aina sinne, missä on parhaat bileet, myös kirkkovaltuutettuna toimiva Tiainen lohkaisi ja sai yleisön nauramaan.

 

– Tämä rakennus on koko Jyväskylän kaupungille komistus tällä paikalla, hän kiitteli.

 

Uusi rakennus siunattiin käyttöön Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtajan Esko Matikaisen johdolla. Matikainen kuvaili kirkkoa uudeksi päänavaukseksi koko helluntailiikkeen historiassa.

 

 

Monikäyttöinen tapahtumakeskus

Yli seitsemän miljoonaa euroa maksanut tapahtumakeskus Helmi palvelee seurakunnan oman toiminnan lisäksi ulos vuokrattavana tilana ja tasokkaana konserttisalina. Rakennukseen  on esteetön pääsy, ja sen avarasta tuloaulasta avautuu ikkunaseinän läpi näköala suoraan kadulle.

 

Pääsalissa on 595 istumapaikkaa. Salin lähes puoli miljoonaa euroa maksanut moderni av-tekniikka tuli hyvin esiin jo ensimmäisessä tilaisuudessa: äänentoisto oli nautittavaa kuultavaa, ja ohjelmassa hyödynnettiin monin tavoin uutta videotekniikkaa.

 

Rakennuksesta löytyy kaikkiaan 13 erillistä varattavaa tilaa, joten tapahtumia voidaan järjestää hyvin myös samanaikaisesti.

 

Tapahtumakeskus Helmin sijainti kaupungin ydinalueella tarjoaa seurakunnalle erinomaiset mahdollisuudet muun muassa lasten, nuorten ja opiskelijoiden tavoittamiseen.

 

Kirkko valmistui aikataulussa, ja sen vihkiäisissä kaikui kiitos seurakunnan Herralle. Jyväskylän helluntaiseurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Ari Kuisma hymyili tyytyväisenä juhlien ja 1 300 vieraan kahvituksen jälkeen.

 

– Oli hienoa nähdä, että uudet tilat toimivat juuri niin monipuolisesti kuin on tarkoituskin, hän iloitsi.

 

 

Leevi LaunonenJaa
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!