Perjantai 22. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Visa
Julkaistu 20.10.2016 00:00

Kirkkojen johtajat koolla Kuopiossa

Aitoa ekumeenista iloa ennen lounasta: vasemmalta Kuopion piispa Jari Jolkkonen, irakilaiset Ahmed ja Mehdi sekä Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) piti syyskokouksensa ja siihen liittyneen avoimen seminaarin viime viikolla Kuopiossa.

– Ekumeeninen Neuvosto on foorumi, jossa maassamme toimivat kristilliset kirkot voivat käydä keskinäistä keskustelua ja jonka kautta niiden yhteinen ääni tulee yhteiskunnassa kuuluviin, SEN:n puheenjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen muistutti tiedotustilaisuudessa.

Hän viittasi myös tulevaan reformaation merkkivuoteen ja totesi, että kristillisten kirkkojen on silloin tarkoitus katsoa reformaation merkitystä yhteisestä näkökulmasta.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto on yksi maailman vanhimmista kansallisista ekumeenisista neuvostoista ja täyttää ensi vuonna sata vuotta. Suomen Helluntaikirkko toimii neuvostossa tarkkailijajäsenenä.

Maahanmuutto esillä

SEN:n pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen nosti tiedotustilaisuudessa esiin kirkkojen yhteisenä haasteena turvapaikanhakijoiden tilanteen.

– Mikä on tässä asiassa kirkkojen ääni? hän kysyi.

Pöntisen mukaan vihapuhe, joka aiheuttaa vastakkainasetteluja, lähtee usein ihmisten omasta turvattomuudesta ja tietämättömyydestä. Suuri osa tiedotustilaisuuden ajasta käytettiinkin keskusteluun turvapaikanhakijoista ja vihapuheen yhteiskunnallisista syistä.

Tilaisuudessa kuultiin myös myönteisiä esimerkkejä paikallisen Kallaveden seurakunnan ja helluntaiseurakunnan maahanmuuttajatyöstä. Pari irakilaista turvapaikanhakijamiestä oli alkanut leipoa syksyllä piirakoita Kuopion helluntaiseurakunnan keittiössä ja myydä niitä. Piirakoillaan he olivat valloittaneet muutamassa viikossa kaupunkilaiset.

Kirkkojen työ maahanmuuttajien parissa sai konkreettisen kosketuskohdan myös SEN:n seminaarissa, kun helluntaiseurakunta tarjosi kaikille osallistujille irakilaisten valmistaman lounaan.

SVKN osaksi Ekumeenista Neuvostoa?

Yhtenä keskustelunaiheena SEN:n syyskokouksessa oli Suomen vapaakristillisen neuvoston (SVKN) mahdollinen liittyminen SEN:iin. SVKN:n hallituksen puheenjohtaja Jari Portaankorva hahmottelee omaa vapaakristillistä ”kirkkoperhettä”, joka voisi toimia Ekumeenisen Neuvoston sisällä samalla tavalla kuin Ruotsissa.

– Jos vapaakristilliset yhteisöt osallistuisivat aktiivisemmin SEN:n toimintaan, ne toisivat siihen myös oman herätyskristillisen identiteettinsä. Se taas edellyttäisi suurta kulttuurin muutosta neuvoston toiminnassa, Portaankorva toteaa.

Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikaisen mukaan ajatus SEN:iin liittymisestä on vielä alkuvaiheessa eivätkä SVKN:n jäsenyhteisöt ole ottaneet siihen kantaa, ei myöskään SEN.

– Suomessa ekumeeniseen yhteyteen hakeutuvien kirkkojen määrä tulee jatkossa kasvamaan muun muassa maahanmuuttajakirkkojen kautta, joten uudenlaista rakennetta on nyt syytä hahmotella, Matikainen arvioi.

– On myös tutkittava sitä, voimmeko vapaakristillisinä yhteisöinä yhtyä kaikkiin ekumeenisen liikkeen tavoitteisiin samassa määrin kuin muut jäsenkirkot.

SEN on muotoilemassa uudelleen organisoitumistaan, ja myös SVKN:n liittymisasia on merkitty ensi vuoden työsuunnitelmaan. Syyskokouksen yhteydessä järjestetty seminaari pidettiin Kuopion helluntaiseurakunnan Eelim-temppelissä, ja sitä isännöi seurakunnan johtava pastori Heimo Enbuska. Seminaarin teemana oli ”Reformaatio, yhteisö ja yhteiskunta”. Siihen osallistui noin 80 ihmistä.


Leevi Launonen

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Lisäsivätkö profetiat presidentinvaihdospettymystä?
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!