Lauantai 23. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Eine, Eini, Enni
Julkaistu 2.2.2017 00:00

Kirja muuntui filmiksi Hämeessä

Sakkeus, tule nopeasti! -elokuvan toteutti parikymmentä eri-ikäistä tekijää. Kuvassa näkyvät poliisin yllättämät jengiläiset olivat nuorimpia.”Jännittävä kertomus tasapainoilusta rikollisuuden rajamailla”, kuvaa yhteiskristillisen elokuvan mainos. Kyseessä on viime marraskuussa julkaistu filmi, Sakkeus, tule nopeasti!, jonka toteutti vajaa 20 vapaaehtoista helluntai-, vapaa- ja luterilaisista seurakunnista Hämeenkyrön ja sen lähikaupunkien alueelta.

– Olemme kuvanneet veljeni kanssa pikkupojasta asti, ja se on aina ollut harrastuksemme. Nyt kun on enemmän taitoa ja oli mahdollisuus, halusimme tehdä kunnon pituisen hengellisen elokuvan, tuottaja Tapio Järvensivu valottaa.

Elokuva kertoo nuoren Anteron uskoontulosta ja sitä edeltävästä kamppailusta jengikuvioiden liepeillä. Tarina perustuu kaunokirjalliseen teokseen.

– Etsimme pitkään sopivaa juonta, kunnes törmäsimme Jaakko Sahimaan romaaniin  Konstaapelin yllättävä ratkaisu, jonka juonta mukaillen kirjoitin käsikirjoituksen elokuvaan.

Tiimi purkitti elokuvan viime syyskesällä noin kolmessa kuukaudessa, sillä materiaali halutiin taltioida kauniiden säiden aikana. Kaikki tehtiin nollabudjetilla: koituneet kulut pyrittiin minimoimaan ja ne maksettiin itse, eikä kukaan saanut tekemisestä palkkaa. Myös valmista elokuvaa on levitetty maksutta eri seurakuntiin yli kirkkokuntarajojen. Hyvää palautetta onkin tullut ympäri Suomea.

– Yksi seurakunta kertoi tykästyneensä siihen, että elokuvassa oli samantyyppinen eräkämppä, johon heidän nuorisopastorinsa vie eräretkelle nuoria. Se toi yhtymäkohtia heidän arkeensa.

Sinnikkyyttä vaativa hanke

Pirkanmaalaistiimin toteuttaman elokuvan prosessi kuvastaa hyvin suomalaisen kristillisen elokuvan ”markkinoita”. Innokkaat vapaaehtoiset korvaavat useimmiten ison budjetin, ja syy elokuvien tekemiseen on enemmän tai vähemmän halu levittää evankeliumia.

Minimiresursseillakin tehty elokuva on kuitenkin aina iso hanke: sen maaliin viemiseksi tarvitaan erilaisia taitoja, teknisiä välineitä sekä paljon aikaa – ja sinnikkyyttä. Näiden vaatimusten ja työn palkattomuuden valossa on helppo ymmärtää, miksi Suomeen ei ole syntynyt varsinaista kristillistä elokuvakulttuuria. Eräs asiaan vaikuttava tekijä voi olla sekin, että seurakunnissa televisioon on pitkään liittynyt maailmallisuuden leima.

Tästä huolimatta suomalaisia hengellisiä elokuvia ilmestyy silloin tällöin. Lähivuosina niitä ovat olleet muun muassa Rami Halosen ohjaama Haavoitettu (2013), Timo Peltokankaan  ohjaama kristillissävytteinen Autolla Nepaliin (2014) sekä 2016 julkaistut Valkoinen yöperhonen saarnaaja Niilo Yli-Vainion elämästä ja sarjaelokuva Kristian. Se on saarijärveläisten vetämä yhteiskristillinen fantasiaelokuva, joka perustuu John Bunyanin  Kristityn vaellus -klassikkoteokseen.

Elokuva kestää aikaa

Tapio Järvensivu soisi, että Suomessa syntyisi nykyistä runsaammin kristillisiä elokuvia.

– Toivoisin, että niitä tulisi paljon enemmän, mutta vähän pelkään, että ihmiset eivät välttämättä lähde tekemään niitä. Elokuva on kuitenkin aika iso projekti.

Järvensivu huomauttaa, että vaikka elokuvien teossa on suuri työ, valmis tuotos kestää aikaa yllättävän hyvin.

– Se on vielä 30 vuoden päästäkin yhtä käyttökelpoinen. Tietysti autot, maisemat ja muoti muuttuvat, mutta itse elokuva pysyy käyttökelpoisena. Samalla siitä jää muistoja itsellekin.

Vaikka budjetti vaikuttaa suoraan elokuvan laatuun, myös harrastetuotantoihin liittyy ainutlaatuista viehätystä. Tavallinen seurakuntaväki voi esimerkiksi ylittää odotuksia näyttelijöinä tai pienen budjetin tuotoksen tekninen taso yllättää myönteisesti.

– Eihän harrastajaelokuvien taso tietysti koskaan voi olla niin huippulaadukas kuin Hollywood-elokuvien, mutta niissä voi olla myös jotakin hienompaa, kuten kesäinen tunnelma. Itse pidän kotimaisissa elokuvissa juuri ulkoilmajutuista.

”Ulkoilmajuttuja” on luvassa myös Sakkeus, tule nopeasti! -filmissä. Elokuvan löytää sen nimellä Facebookista ja YouTubesta.


Ruut Ahonen

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!