Torstai 2. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Pellervo, Vidar
Julkaistu 24.11.2016 00:00

Käsitys ihmisen arvosta haastetaan eutanasiakysymyksessä

Tämän kuun alussa julkaistiin kansalaisaloite eutanasian eli armokuoleman sallimiseksi Suomessa. Kansalaisaloitteen nimekkäät tekijät, osa itsekin pitkäaikaissairaita, perustelevat aloitteen tarpeellisuutta niin, että se antaa vaihtoehdon potilaille, jotka sairastavat suurta kärsimystä aiheuttavaa ja kuolemaan johtavaa sairautta.

Lääkäri ja kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan aloitteeseen liittyy useita eettisiä kysymyksiä.

– Näen, että elämän pituus ja sen lopettaminen on asia, josta kenelläkään ihmisellä ei ole valtaa päättää.

Suomessa asenneilmapiiri eutanasiaa kohtaan on muuttunut viime vuosien aikana sallivammaksi. Tanus ajattelee tämän kertovan siitä, että kuolemaa pidetään aiempaa yleisemmin mekaanisena asiana, jota ihmiset voivat hallita. Hän toivoo silti, että keskustelu havahduttaisi ajattelemaan elämän ainutkertaisuutta.

– Kenelläkään meillä ei ole tietoa tulevasta, ei edes heillä, joiden sairauden on sanottu olevan parantumaton, hän sanoo.

”Viimeiset päivät ainutkertaisia”

Tanus pelkää, että eutanasian hyväksyminen Suomessa saattaisi pitkällä aikavälillä johtaa laajempiin seurauksiin kuin alun perin oli aloitteen tavoitteena. Näin on käynyt abortin tapauksessa.

– Vuosien aikana abortista, jonka ajateltiin olevan vain harvoja ääritapauksia varten, on tullut joillekin jopa ehkäisykeino. Tilanne voisi eutanasiassakin luisua siihen, että sitä käytettäisiin yhä enemmän eri tilanteissa ja yhä nuorempiin.

Tanus pelkää myös, että kielteinen kanta eutanasiaan saattaa tulevaisuudessa rajoittaa hoitoalalla työskentelevien työmahdollisuuksia.

– Saattaisi tapahtua niin, että jos lääkäri ei vakaumuksensa vuoksi suorita eutanasiaa, häneltä voisi sulkeutua oikeastaan kaikki muut erikoistumisalat paitsi patologia ja röntgenologia.

Vaihtoehdoksi eutanasialle Tanus esittää saattohoidon kehittämistä sekä potilaan ja hänen läheistensä tukemista. Hän korostaa myös, että on olemassa hyviä kipulääkkeitä sekä apua tuskaisuuteen.

– Jokaisella on merkitystä ja annettavaa aivan elämän loppuun asti. Viimeiset päivät ja viikot voivat olla hyvin ainutkertaisia, ja kuoleman lähetessä saatetaan miettiä suhdetta läheisiin ja Jumalaan. Aika, joka on saattanut näyttää vaikealta ja jota on halunnut paeta, voikin olla yksi rikkaimmista jaksoista koko elämässä.


Noora Palola

Jaa
Ristin Voitto aloittaa hartauslähetykset
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!