Lauantai 23. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Eine, Eini, Enni
Julkaistu 15.12.2016 00:00

Jyväskylään monikäyttöinen toimintakeskus

Monille tuttu rakennus, Jyväskylän entinen Siiontemppeli, vaihtuu nykyaikaiseen toimintakeskukseen vuonna 2019. Jyrki Palmi (vas.) ja Jari Nojonen iloitsevat siitä, että hanke on nyt hyvässä myötätuulessa. Kuva: Pentti HeinonenJyväskylän helluntaiseurakunnan ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa 27. marraskuuta tehtiin kauaskantoinen päätös. Seurakunta päätti yksimielisesti hyväksyä kaupungin ostotarjouksen nykyisestä vuonna 1971 valmistuneesta Lyseonkadun kiinteistöstä tontteineen.

Kaupungin tarjoukseen sisältyy helluntaiseurakunnalle uusi tontti Voionmaan koulun korttelista, aivan yliopiston ja Hippoksen alueen vierestä. Seurakunta pääsee rakentamaan toimintakeskuksensa ”paraatipaikalle”, kaupunkikeskustan kehittyvälle ydinalueelle. Nykyisissä tiloissa saadaan toimia vuoden 2019 loppuun saakka.

Jyväskylän kaupunki on valmistellut uutta asemakaavaa nykyiseen helluntaiseurakunnan kortteliin, ja seurakunta on ollut siinä mukana.

– Vauhtia suunnitelmiimme laittoivat miljoonien eurojen korjaustarpeet ja Museoviraston kaavailema seurakuntarakennuksen suojelupäätös, joka olisi laskenut kiinteistön arvoa ja rajoittanut sen korjausmahdollisuuksia, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jari Nojonen.

– Totesimme, että nykyiseen kortteliin jääminen olisi ollut seurakunnalle kallein vaihtoehto. Meidän oli nyt taloudellisesti järkevää myydä kiinteistö ja siirtyä nykyiseltä tontilta suoraan uuteen toimintakeskukseen ilman hankalaa väistötila-aikaa, Nojonen perustelee.

Valmistelutyötä vuodesta 2012

Seurakunnan tilatoimikunta on valmistellut rakennushanketta jo vuodesta 2012 lähtien. Hankkeelle annettiin nimi ”Uutta kotia kohti” eli UKK.

Reilun neljän vuoden aikana toimikunta on pitänyt kymmeniä kokouksia ja neuvotellut kaupungin virkamiesten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuoden 2014 alussa avattiin Uutta kotia kohti -varainkeruuhanke, jonka tavoitteena on kerätä miljoona euroa ennen rakentamisen aloitusta.

Seurakuntalaisille tehdyn jäsenkyselyn perusteella uuden kodin paikaksi valittiin Hippoksen alueen reunalla oleva tontti. Tänä vuonna valmistuivat hankesuunnitelmavaiheen arkkitehtisuunnitelmat ja kirkon kustannusarvio. Tavoitteena on rakentaa nykyaikaisen av-tekniikan sisältävä esteetön ja monikäyttöinen toimintakeskus, joka palvelee joustavasti seurakunnan laajan viikkotoiminnan tarpeita. Pääosa tiloista sijaitsee yhdessä tasossa.

Mallia rakentamiseen seurakunnan edustajat kävivät hakemassa muun muassa Oslon Filadelfia-seurakunnalta.

– Siellä on osattu hyödyntää sijainti, kansainvälinen ympäristö, opiskelijat ja yhteisöllisyys, Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtaja Jyrki Palmi kiittelee.

Avoin tiedottaminen ja läpinäkyvyys tärkeää

Arkkitehtisuunnitelmien mukainen uusi kirkkorakennus tulee maksamaan noin kahdeksan miljoonaa euroa. Ensi vuonna edessä ovat rakentamiseen liittyvät kilpailutukset ja urakoitsijoiden valinnat. Lisäksi seurakunta on tärkeä pitää tiiviisti mukana yhteisessä hankkeessa.

– Lähtökohtaisesti ajattelemme, että noin 3,5 miljoonan laina on meille maksimi, Jari Nojonen sanoo.

– Tuollaisen lainan hoitokustannukset ovat 15 euroa kuukaudessa jäsentä kohti.

Seurakunnan päätös vanhan kiinteistön myymisestä ja uuden rakentamisesta oli varsin yksituumainen.

– Siihen on varmaan vaikuttanut hyvä ilmapiiri, jatkuva tiedottaminen ja päätösten läpinäkyvyys, Jyrki Palmi arvioi.

– Emme ole myöskään tukahduttaneet toisinajattelevien ääntä.


Leevi Launonen

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!