Tiistai 14. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Aliisa, Alice
Julkaistu 13.10.2017 13:15

Juureva Suomen tarina

Valkia-ryhmän kuusi tanssijaa tuovat väriä ja liikettä teokseen, joka elokuussa nähtiin myös Helsingin Senaatintorilla. Kuva: Pauliina Kuikka

Jyväskylän seurakuntien välillä on jo useiden vuosien ajan ollut hyvä yhteys. Kanssakäymistä ovat lujittaneet muun muassa kuukausittain järjestettävät rukousaamiaiset, jotka on suunnattu seurakuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille vastuunkantajille.

 

– Syömme ensin aamupalan, jaamme ajatuksia ja sitten rukoilemme. Pidän rukousaamiaisia todella tärkeinä yhteyden kannalta, helluntaiseurakunnan pastori Kenneth Karppinen   toteaa. Lokakuussa seurakunnat yhdistävät voimansa järjestämällä

 

Lasse Heikkilän Suomalaisen messun Jyväskylän yliopiston juhlasalissa. Tapahtuman takana ovat evankelis-luterilainen seurakunta, helluntaiseurakunta, vapaaseurakunta sekä Vaajakosken baptistiseurakunta.

 

– Uskon, että tapahtuma antaa kaupungin asukkaille hyvän todistuksen kristittyjen yhteydestä, baptistiseurakunnan pastori Iisak Liukko sanoo.

 

 

Kuoro tuo messuun paikallista väriä

Järjestävien seurakuntien edustajista koostuva työryhmä on kokoontunut viime keväästä lähtien suunnittelemaan yhteistä tilaisuutta. Yksi tärkeimmistä päätöksistä oli tapahtumapaikan valinta.

 

– Yliopiston juhlasali on neutraali paikka, johon jokaisen on helppo tulla. Toivomme, että uskovat voisivat kutsua Suomalaiseen messuun ystäviään, joille seurakunnan kynnys on joskus liian korkea, vapaaseurakunnan edustaja Olli Reinikainen sanoo.

 

Yliopiston juhlasali sopii myös muilta osin messun esityspaikaksi, sillä siellä on riittävän suuri lava, toimiva akustiikka sekä audiovisuaaliset mahdollisuudet. Suomalaisen messun esittää tamperelainen musiikki- ja tanssiryhmä Valkia, mutta mukana on keskisuomalaistakin väriä.

 

– Paikallisuutta tilaisuuteen tuo jyväskyläläisistä laulajista koottu kuoro, jota johtaa luterilaisen seurakunnan kanttori Heli Nieminen. Alkusanoista, juhlapuheesta ja loppurukouksesta vastaavat järjestävien seurakuntien johtajat, Reinikainen taustoittaa.

 

Keltinmäen alueseurakunnassa kanttorina työskentelevälle Heli Niemiselle messukuoron johtaminen on mieluinen tehtävä.

 

– Olen laulattanut Suomalaisen messun lauluja seurakuntani kuoroilla noin viidentoista vuoden ajan. Yhteen aikaan toteutimme tuon messun joka vuosi itsenäisyyspäivänä, jota varten kasasin kuoron ja bändin. Sen takia oli todella hienoa lähteä mukaan tähän projektiin, Nieminen kertoo.

 

 

Elämänmakuinen sanoma puhuttelee

Suomalainen messu on entuudestaan tuttu kaikille työryhmän jäsenille, joista suurin osa on nähnyt myös juhlaversion.

 

– Lasse Heikkilän teoksesta ilmenee hyvin se, että Suomen historiasta ei voi erottaa kristinuskoa ja sen vaikutusta yhteiskuntaamme. Toivottavasti messu muistuttaa katsojia siitä, missä meidän kansamme juuret ovat, Iisak Liukko miettii.

 

Olli Reinikainen on vaikuttunut Suomalaisen messun monipuolisuudesta.

 

– Juhlaversio koostuu kuoron ja solistien laulusta, pelimanniryhmän musiikista, iloisista tanssiosioista, draaman keinoista sekä näyttävästä kuva-aineistosta, joka heijastetaan valkokankaalle. Kokonaisuus on hyvin koskettava, Reinikainen toteaa.

 

Kenneth Karppista puhuttelee erityisesti laulujen elämänmakuisuus, mikä lienee syynä sille, että monet kappaleet ovat jääneet elämään.

 

– Suomalaisen messun lauluissa tulee selkeästi esille ihmisen vajavaisuus ja kilvoittelu. Samalla niissä on vahva sanoma Jeesuksen täytetystä työstä, Karppinen kertoo.

 

Työryhmän jäsenet kokevat, että Suomalaisen messun järjestäminen yhteisvoimin lujittaa entisestään seurakuntien välistä yhteyttä.

 

– Olisi hienoa, jos voisimme jatkossakin seurakuntina tehdä yhteistyötä. Meillä kaikilla on siihen varmasti voimavaroja ja resursseja, Heli Nieminen sanoo.

 

 

 

Suomalainen messu järjestetään 28. lokakuuta kello 19 Jyväskylän yliopiston juhlasalissa. Kymmenen euron pääsylippuja myydään järjestävissä seurakunnissa.Heli MarkkunenSuomalainen messu vetoaa tunteisiin

Lasse Heikkilä on tänä vuonna kiertänyt Valkia-ryhmän kanssa eri puolilla maata esittämässä Suomalaisen messun juhlaversiota. Sävelteos kertoo itsenäisen Suomen tarinan.

 

– Keskeinen sanoma on se, että maamme hyvinvointi on rakennettu yhdessä rukoillen ja Jumalan sanaa kunnioittaen. Näitä menestystekijöitä Suomalainen messu haluaa tarjota myös tulevaisuuden rakennusaineiksi, säveltäjä painottaa.

 

Valkia tuo esityksiin pelimanniryhmän, kuusi tanssijaa, somistuksen sekä kulloiseenkin tilaan soveltuvan esitystekniikan. Valkia-ryhmää on jatkettu eri paikkakunnilla muun muassa kuoroilla, jousiorkestereilla, vierailevilla laulusolisteilla ja juhlapuhujilla.

 

– Valkia koostuu sitoutuneista, rohkeista ja taidollisista nuorista, joista suurin osa on kavereideni lapsia. On hienoa, että nämä nuoret ovat sisäistäneet teoksen ja sen sanoman. Itse olen esityksissä mukana joko videoteknikkona, varamuusikkona tai juontajana.

 

– Juhlaversiosta saamani palaute on ollut ylenpalttisen positiivista. Todella monet ihmiset ovat tulleet posket märkinä kiittelemään esitysten jälkeen, sillä ohjelma koskettaa voimakkaasti tunteita.

 

Viime elokuussa Suomalainen messu esitettiin Helsingin Senaatintorilla. Laulajia oli noin 700 ja soittajiakin noin sata. Rouva Jenni Haukio piti juhlapuheen.

 

– Oli upeaa saada presidentin puoliso tukemaan missiotamme. Koin hänen persoonansa rauhalliseksi ja miellyttäväksi. Minulle syntyi sellainen vaikutelma, että Haukion ansiokas puhe nousi hänen omasta arvomaailmastaan. Annoin hänelle lahjaksi Suomalaisen messun nuottikirjan, Lasse Heikkilä kertoo.Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!