Joy-kuoropäivä innosti Tampereella

Kuorossa oli noin 70 laulajaa. Johtajana kuvassa Pirkko Hyttinen ja solistina Heikki Jääskeläinen. Kuva: Markku Sandberg

Tampereella 21. toukokuuta kokoonnuttiin valtakunnalliseen kuoropäivään lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma oli Helluntaiseurakuntien musiikki ry:n (HSM ry) ja Tampereen Helluntaiseurakunnan yhdessä järjestämä tapahtuma.

 

Sunnuntaipäivän aikana pidettiin harjoituksia ja illalla Riemuhuuto Herralle -tapahtuma. Sopraanot soivat kirkkaasti, altot kevyen mukavasti ja miesäänet muhevasti. Nuorista osaavista muusikoista koottu bändi eli samaa sykettä kuoron ja solistien kanssa.

 

HSM:n puheenjohtajan Pirkko Hyttisen mukaan kuoropäivät olivat todella suosittuja vuosituhannen vaihteeseen asti.

 

– Kuorotoiminta on ajan kuluessa valitettavasti hiipunut monessa seurakunnassa, silti kuoropäiviä on edelleen toivottu.

 

– Nyt ne toteutuivat ja oikein mallikkaasti, Hyttinen kertoi iloisena.

 

– Nyt on menossa uusi kuorobuumi, ja soisin sen valtaavan myös seurakuntiamme. Emme etsi nostalgiaa, vaan sykettä eteenpäin. Sytytään uudelleen ja tsuumataan tulevaisuuteen.

 

Tampereen Joy-tapahtuma oli menestys. Kuorot olivat tehneet kotiläksynsä hyvin, eikä aikaa paikan päällä tarvinnut enää kuluttaa stemmojen harjoittelemiseen.

 

Kuoroja ja kuorolaisia oli tullut ympäri Suomea, ja lavalle ahtautui lopulta lähes 70 laulajaa. Laulajien ikähaarukka oli ilahduttavan laaja: yläkouluikäisistä eläkeläisiin.

 

Bändi koostui lähinnä tamperelaisista muusikoista. Kuoroa harjoituttivat ja johtivat Pirkko Hyttinen, Lasse Vainiomäki ja Markku Sandberg. Solisteina lauloivat Hannele PeltokangasEmilia Riihimäki, Tapani Annala ja Heikki Jääskeläinen.

 

Pastori Jarmo Makkonen piti innostavan ja eteenpäin katsovan puheen.

 

 

Nostalgiaa

– Nämä kuoropäivät nostivat monet muistot pintaan, kertoo Hanna-Maria Kotiranta Porista.

 

 

– Vuonna 1989 lähdimme Porin nuortenkuoron kanssa Joy-päiville Helsinkiin. Silloin se oli uskon vahvistusta, fiilistelyä, uskovien yhteyttä, riemua Jumalassa ja jopa joukkohurmosta. Kun sitä etsi omaa paikkaansa ja identiteettiään, niin mikä oli hienompaa kuin olla mukana Joy-ilmapiirissä. Siitä jäi lähtemätön vaikutus.

 

 

– Nyt aikuisena laulan näitä biisejä samalla innolla, mutta joukkohurmos on vaihtunut kiitolliseen mieleen ja Jumalan ylistämiseen.

 

Kotiranta on monessa toiminnassa mukana. Seurakuntakuoro ja juuri perustettu uusi musiikkiryhmä ovat saaneet hänestä innokkaan ja osaavan laulajan.

 

– Vähän harkitsin, lähdenkö mukaan Tampereelle, mutta kyllä kannatti lähteä. Näihin biiseihin ei ikinä kyllästy.

 

 

Uutta syttymistä

Ahti Niemi Pirkkalasta oli myös mukana kuoropäivässä. Hän kertoo, että Joy-laulut olivat hänelle ennestään tuntemattomia.

 

– Minulle itselleni kaksi laulua nousi ylitse muiden: Nousee laulu taivaaseen ja Sinun valtasin tunnustan. Näissä lauluissa sanat puhuttelevat ja melodiat ovat hienoja laulaa.

 

Niemi kertoo, että hän on enimmäkseen esiintynyt yksinlaulajana, mutta on kokenut myös kuorossa laulamisen antoisana.

 

 

– Yhteisöllisyys on upeaa ja kuoro voimaannuttaa. Yksinlaulajana on niin yksin siellä lavalla. Tampereen tapahtuma oli upea. Fiilis oli hyvä, vaikkakin lyhyt harjoitteluaika oli haastava.

 

– Toivoisin, että tällaiset kuoropäivät voisivat jatkua.

 

Mirjam Hieta-Koivisto Porista kertoo, että kuorolla oli Joy-ohjelmistosta ennestään kolme laulua ja muut opeteltiin Tampereen tapahtumaa varten.

 

– Oli upeaa laulaa isossa kuorossa. Tuli siunattu olo, laulamisen iloa ja innostuneisuutta. Tampereen tapahtuma innosti meitä uusien ja aiempaa vaikeampien laulujen opetteluun, ja tuliaisena on nyt ainakin pari laulua tästä ohjelmistosta.

 

– Haasteena näissä lauluissa on osin korkeat tenoristemmat. Ihastelin täällä loistavia solisteja ja heidän paneutumistaan lauluun ja tulkintaan. Mutta ennen kaikkea Tampereen tilaisuudessa oli aivan erikoinen Pyhän Hengen läsnäolo ja kosketus.

 

 

Markku  Sandberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä oli ja on Joy?

Jukka Palosen kokoama ja johtama Joy-kuoro ja bändi olivat tärkeä osa 1990-luvun alun  helluntainuorten omaa yhteyttä ja tarinaa. Juhannuskonferenssissa pienestä yökokouksesta alkunsa saanut idea kasvoi, ja kohta eri puolilta Suomea nuorisokuorot johtajineen kokoontuivat yhteen. Kuoropäiviä pidettiin eri kaupungeissa, ja keikkoja tehtiin Ruotsia myöten. Kuoro teki vuosien mittaan myös kaksi levyä.

 

Jo ensimmäisessä Joy-päivässä Helsingissä 1989 lavalle nousi yli 400 laulajaa, jotka räväyttivät ilmoille laulun Jeesus on mun. Joy-kuoropäiville eri puolilla maata kokoontui parhaimmillaan kuutisensataa nuorta.

 

Vuoden 2015 Juhannuskonferenssissa oli suuri Iso Ilo Joy -tapahtuma, johon Jukka Palonen oli koonnut entiset osaavat solistit ja bändin. Kuorona oli yleisö. Huikeaan konserttiin tuli satoja entisiä Joy-laulajia.

 

Keväällä 2016 HSMry:n toimesta koottiin nuottikirjaksi 12 tunnetuinta Joy-laulua, joita laulettiin syksyn musiikkiristeilyllä ja Tampereen kuoropäivässä. Syksyn 2017 musiikkiristeily seilataan samalla teemalla.
23/2017

UutisetElina Salmisen elämänmakuiset runotekstit ovat koskettaneet jo useita kymmeniä tuhansia suomalaisia.
PääkirjoitusKöyhyyden ja tietämättömyyden kohtaaminen sai suomalaisetlähetystyöntekijät toimimaan jo ennen kuin sanaa kehitysyhteistyö oli edes käytössä. Lähetyssairaalat ja -koulut ovat merkittävästi auttane...
MuutLähi-idän kuuden päivän sodasta tulee kesäkuun alussa kuluneeksi 50 vuotta. Monet kristityt kertaavat näinä päivinä mielessään vuoden 1967 jälkeistä aikaa myös Raamatun valossa.

...
UutisetSeurakunnissa tuskaillaan kesän mahdollisuuksien äärellä. Tarvetta olisi saavuttavalle toiminnalle – ja toisaalta silkalle levolle.
UutisetYhteisöllinen thaitapahtuma kokosi yli sata osallistujaa.
UutisetLevi G24 on ensimmäistä kertaa järjestettävä hengellisen musiikin ja tapahtumien ohjelmallinen viikko. Se järjestetään Levin Hullussa Porossa 11.–18. kesäkuuta.


Ohjelmasisäl...
UutisetKangasalan helluntaiseurakunnassa kokeiltiin sukupolvirajat ylittävää ideaa: nuoret kutsuivat seniorit mukaan nuorteniltaan. Paikalle tuli väkeä teini-ikäisistä kahdeksankymppisiin. Tilaisuudessa tarj...
UutisetHelsingin Saalem-seurakunta on päättänyt 21. toukokuuta pidetyssä ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa siirtää Saalem-Lähetys ry:n toiminnan, varat ja vastuut kokonaan yhdyskuntaseuraku...
UutisetSuomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys SLEY haki viime syksynä pappisvihkimyksen työntekijälleen Keniassa, jonka luterilaisessa kirkossa hyväksytään vain miesten pappeus.


...
UutisetHelluntailiikkeen Israel-suhdetta ei voi ymmärtää ottamatta huomioon, miten valtion on ajateltu kytkeytyvän Jeesuksen paluuseen.
UutisetSuomeen on perustettu uusi kristillinen urheiluseura, KRIK Finland. Valtakunnallinen kaikenikäisten liikuttaja vietti avajaisiaan 6. toukokuuta Helsingissä.


KRIK tunnetaan...
UutisetOsakeyhtiö on väistämätön suunta, vapaakirkollisen ViaDia ry:n Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Hannu Tourunen totesi toissa viikolla Kiponniemessä pidetyssä keskustelutilaisuudessa, jossa...
UutisetKristillinen mediatalo CBN julkaisi äskettäin uuden dokumenttielokuvan, joka kertoo Israelin kuuden päivän sodasta ja siitä, miten sen lopputuloksena juutalaiset saivat koko Jerusalemin...
UutisetLutherin 500 vuoden takaisista teeseistä tunnetussa Saksan Wittenbergissä haetaan tekniikan kautta huomiota uskonpuhdistuksen merkkivuodelle. Hessen ja Nassaun protestanttinen seurakunta j...
UutisetEnglannin kirkon johtaja, arkkipiispa Justin Welby vetosi BBC:n radiolähetyksessä kansaa kunnioittamaan poliitikkoja ja rukoilemaan päättäjiensä puolesta.


– Tunnustan, että...
UutisetIhmisoikeusaktivistit kuvailivat äsken Yhdysvaltain kongressin lainsäätäjille Pohjois-Korean kristittyjen kärsivän samankaltaista vainoa kuin alkukristityt kärsivät keisari Neron ajan Room...
MielipideAnssi Tiittanen kirjoittaa Ristin Voitossa langenneiden pastoreiden paluuprosessista takaisin hengelliseen työhön (RV 21). Kirjoituksessa viitataan Patrick Tiaisen äskettäin julkitulleese...
MielipideJo vuosien ajan hengellisissä lehdissä on näkynyt huoli siitä, että uskovat eivät joko löydä tai eri syistä tee omaa tehtäväänsä yhteisössä. Vain harvoin käsitellään asian toista puolta,...
MielipideKun jonkun hengellisen johtajan julkisuus ja vaikutusala alkavat kasvaa, meillä on kiusaus luoda liian suuri ”hypetys” hänen ympärilleen. Kuvainnollisesti voidaan sanoa, että meillä on n...
MuutMiten uskovat ihmiset suhtautuivat asepalvelukseen sota-aikana? Sastamalalaisen kirjailijan Jukka Mäkisen huhtikuussa 2017 ilmestynyt tietokirja Itäraja liekeissä kertoo havainnollisia t...
MuutHelsingin yliopiston kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth on julkaissut ahkerasti kauno- ja tietokirjallisia teoksia. Niillä hän on hankkinut itselleen vankan lukija...
KolumniKatselin ihmeissäni uutisista ja Facebookista, miten Turussa tuprutti lunta toukokuussa. Täällä Amerikan Texasissa ulkoilutin koiraa hien puskiessa pintaan, suomalaisesta näkökulmasta kovas...
MuutRaamattu ei päästä meitä helpolla luonnon ja eläinten hyvinvoinnin kanssa, sillä ihmiselle on annettu pyhä tehtävä huolehtia luomakunnasta Jumalan puolesta.
MielipideJokainen on kuullut lapsuudessaan kauhutarinoita hengistä ja ruumiittomista kummituksista. Näitä tarinoita kerrottiin usein pimeässä ennen nukkumaanmenoa.
MuutTasan viisikymmentä vuotta sitten käyty Lähi-idän salamasota toi Israelille dramaattisen voiton.
MuutEnsi vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Yhdistyneiden Kansakuntien suostumuksella perustettu Israelin valtio tiesi tulleensa alueelle, missä sen olemassaolo vihamielisesti torju...
Uutiset1990-luvun nuorten joukkohurmos on vaihtunut kiitolliseen mieleen.
MuutReformaation 500-vuotisjuhlavuosi on nostanut Lutheria monipuolisesti esiin, ja syystä. Yhtä aikaa luterilaisen reformaation kanssa tapahtui kuitenkin muitakin uskonnollisia liikehdintöjä.
PikavisiittiICEJ:n Suomen osaston toiminnanjohtaja Kari O. Niemen mielestä suomalaisten Israel-rakkaus on poikkeuksellista koko Euroopassa.


Ollessani pieni poika muistan olleeni kesäisin isäni muk...
MuutVuonna 1971 joukko suomalaiskristittyjä perusti Israeliin Jad Hashmonan kylän, jossa eletään yhteisöllisesti (hs.fi 28.5.).


Ayelet Ronen muutti kylään yhdeksänvuotiaana. Hänen...
Suomen sananvapaustapausta seurataan
Tämän vuoden Syyspäivät verkossa
KAN ry:n kuntoutusohjaajalle yli viiden vuoden tuomio huumausainerikoksista
Saavuttavan työn resepti 2020-luvulla poikkeaa takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!