Maanantai 6. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Esa, Esaias, Halvar
Julkaistu 2.6.2017 13:47

Joy-kuoropäivä innosti Tampereella

Kuorossa oli noin 70 laulajaa. Johtajana kuvassa Pirkko Hyttinen ja solistina Heikki Jääskeläinen. Kuva: Markku Sandberg

Tampereella 21. toukokuuta kokoonnuttiin valtakunnalliseen kuoropäivään lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Tapahtuma oli Helluntaiseurakuntien musiikki ry:n (HSM ry) ja Tampereen Helluntaiseurakunnan yhdessä järjestämä tapahtuma.

 

Sunnuntaipäivän aikana pidettiin harjoituksia ja illalla Riemuhuuto Herralle -tapahtuma. Sopraanot soivat kirkkaasti, altot kevyen mukavasti ja miesäänet muhevasti. Nuorista osaavista muusikoista koottu bändi eli samaa sykettä kuoron ja solistien kanssa.

 

HSM:n puheenjohtajan Pirkko Hyttisen mukaan kuoropäivät olivat todella suosittuja vuosituhannen vaihteeseen asti.

 

– Kuorotoiminta on ajan kuluessa valitettavasti hiipunut monessa seurakunnassa, silti kuoropäiviä on edelleen toivottu.

 

– Nyt ne toteutuivat ja oikein mallikkaasti, Hyttinen kertoi iloisena.

 

– Nyt on menossa uusi kuorobuumi, ja soisin sen valtaavan myös seurakuntiamme. Emme etsi nostalgiaa, vaan sykettä eteenpäin. Sytytään uudelleen ja tsuumataan tulevaisuuteen.

 

Tampereen Joy-tapahtuma oli menestys. Kuorot olivat tehneet kotiläksynsä hyvin, eikä aikaa paikan päällä tarvinnut enää kuluttaa stemmojen harjoittelemiseen.

 

Kuoroja ja kuorolaisia oli tullut ympäri Suomea, ja lavalle ahtautui lopulta lähes 70 laulajaa. Laulajien ikähaarukka oli ilahduttavan laaja: yläkouluikäisistä eläkeläisiin.

 

Bändi koostui lähinnä tamperelaisista muusikoista. Kuoroa harjoituttivat ja johtivat Pirkko Hyttinen, Lasse Vainiomäki ja Markku Sandberg. Solisteina lauloivat Hannele PeltokangasEmilia Riihimäki, Tapani Annala ja Heikki Jääskeläinen.

 

Pastori Jarmo Makkonen piti innostavan ja eteenpäin katsovan puheen.

 

 

Nostalgiaa

– Nämä kuoropäivät nostivat monet muistot pintaan, kertoo Hanna-Maria Kotiranta Porista.

 

 

– Vuonna 1989 lähdimme Porin nuortenkuoron kanssa Joy-päiville Helsinkiin. Silloin se oli uskon vahvistusta, fiilistelyä, uskovien yhteyttä, riemua Jumalassa ja jopa joukkohurmosta. Kun sitä etsi omaa paikkaansa ja identiteettiään, niin mikä oli hienompaa kuin olla mukana Joy-ilmapiirissä. Siitä jäi lähtemätön vaikutus.

 

 

– Nyt aikuisena laulan näitä biisejä samalla innolla, mutta joukkohurmos on vaihtunut kiitolliseen mieleen ja Jumalan ylistämiseen.

 

Kotiranta on monessa toiminnassa mukana. Seurakuntakuoro ja juuri perustettu uusi musiikkiryhmä ovat saaneet hänestä innokkaan ja osaavan laulajan.

 

– Vähän harkitsin, lähdenkö mukaan Tampereelle, mutta kyllä kannatti lähteä. Näihin biiseihin ei ikinä kyllästy.

 

 

Uutta syttymistä

Ahti Niemi Pirkkalasta oli myös mukana kuoropäivässä. Hän kertoo, että Joy-laulut olivat hänelle ennestään tuntemattomia.

 

– Minulle itselleni kaksi laulua nousi ylitse muiden: Nousee laulu taivaaseen ja Sinun valtasin tunnustan. Näissä lauluissa sanat puhuttelevat ja melodiat ovat hienoja laulaa.

 

Niemi kertoo, että hän on enimmäkseen esiintynyt yksinlaulajana, mutta on kokenut myös kuorossa laulamisen antoisana.

 

 

– Yhteisöllisyys on upeaa ja kuoro voimaannuttaa. Yksinlaulajana on niin yksin siellä lavalla. Tampereen tapahtuma oli upea. Fiilis oli hyvä, vaikkakin lyhyt harjoitteluaika oli haastava.

 

– Toivoisin, että tällaiset kuoropäivät voisivat jatkua.

 

Mirjam Hieta-Koivisto Porista kertoo, että kuorolla oli Joy-ohjelmistosta ennestään kolme laulua ja muut opeteltiin Tampereen tapahtumaa varten.

 

– Oli upeaa laulaa isossa kuorossa. Tuli siunattu olo, laulamisen iloa ja innostuneisuutta. Tampereen tapahtuma innosti meitä uusien ja aiempaa vaikeampien laulujen opetteluun, ja tuliaisena on nyt ainakin pari laulua tästä ohjelmistosta.

 

– Haasteena näissä lauluissa on osin korkeat tenoristemmat. Ihastelin täällä loistavia solisteja ja heidän paneutumistaan lauluun ja tulkintaan. Mutta ennen kaikkea Tampereen tilaisuudessa oli aivan erikoinen Pyhän Hengen läsnäolo ja kosketus.

 

 

Markku  Sandberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä oli ja on Joy?

Jukka Palosen kokoama ja johtama Joy-kuoro ja bändi olivat tärkeä osa 1990-luvun alun  helluntainuorten omaa yhteyttä ja tarinaa. Juhannuskonferenssissa pienestä yökokouksesta alkunsa saanut idea kasvoi, ja kohta eri puolilta Suomea nuorisokuorot johtajineen kokoontuivat yhteen. Kuoropäiviä pidettiin eri kaupungeissa, ja keikkoja tehtiin Ruotsia myöten. Kuoro teki vuosien mittaan myös kaksi levyä.

 

Jo ensimmäisessä Joy-päivässä Helsingissä 1989 lavalle nousi yli 400 laulajaa, jotka räväyttivät ilmoille laulun Jeesus on mun. Joy-kuoropäiville eri puolilla maata kokoontui parhaimmillaan kuutisensataa nuorta.

 

Vuoden 2015 Juhannuskonferenssissa oli suuri Iso Ilo Joy -tapahtuma, johon Jukka Palonen oli koonnut entiset osaavat solistit ja bändin. Kuorona oli yleisö. Huikeaan konserttiin tuli satoja entisiä Joy-laulajia.

 

Keväällä 2016 HSMry:n toimesta koottiin nuottikirjaksi 12 tunnetuinta Joy-laulua, joita laulettiin syksyn musiikkiristeilyllä ja Tampereen kuoropäivässä. Syksyn 2017 musiikkiristeily seilataan samalla teemalla.Jaa
"Rasismi voi päättyä meidän elinaikanamme"
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!