Torstai 28. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Kaarlo, Kalle, Kaarle, Mies
Julkaistu 4.12.2015 09:55

Joensuussa aikamatkailtiin taas ensimmäiseen jouluun

Tarja Mantsinen (vas.), Ritva Mantsinen, Taina Pölönen, Hanna Koskela ja Raija Laasonen ottavat lähes kolme ja puoli tuhatta tulijaa vastaan seurakunnan eteisessä. Hanna, Tarja ja Raija ovat kantaneet joulutapahtumasta vastuuta koko 25 vuoden ajan. Kuva: Eero HaaralaAikakone surisee Joensuun helluntaiseurakunnassa siirtäen noin 2 000 esi- ja alakoululaista opettajineen vuoteen nolla. On aika astua mukaan yhteen maailmanhistorian merkittävimmistä tapahtumista.

Heprealainen opas kuljettaa koululaisryhmiä jouluevankeliumin tapahtumiin Joosefin verstaalta Betlehemin seimen äärelle. Matkan varrelle mahtuu tietäjiä, beduiineja kameleineen, ylipappi ikiaikaisine ennustuksineen, paimenia pimeällä kedolla ja enkeli-ilmestyksiä. Lopulta ryhmä
toisensa jälkeen palaa nykyajan jouluun kokemuksesta vaikuttuneena.

– Parasta palautetta on lasten ilo ja eläytyminen. Se antaa intoa jatkaa vuodesta toiseen, tapahtuman tiedotusvastaava Hanna Koskela sanoo.

Intoa ja sitoutumista onkin riittänyt, sillä tapahtuma järjestettiin Joensuussa ensi kerran jo vuonna 1990. Koskela toi idean aikoinaan entisestä kotiseurakunnastaan Turusta ja sai kipinän sytytettyä neljän ystävänsä sisimpään. Nyt tapahtumaa on järjestetty jo 25 vuoden ajan, aluksi kaksipäiväisenä vuosittain, sittemmin joka toinen vuosi. Tänä vuonna on meneillään viidestoista kerta.

Vuosien myötä tapahtuma on paisunut jo viisipäiväiseksi, jotta yhä useampi ryhmä mahtuisi mukaan. Silti ilmoittautumiset täyttyvät hetkessä. Samankaltaisia tapahtumia järjestetään yhä Turussa ja esimerkiksi Porissa. Täysin identtisiä ne eivät ole, sillä kukin seurakunta räätälöi tapahtuman omiin puitteisiinsa sopivaksi.

Tänä vuonna Joensuun Matka ensimmäiseen jouluun -tapahtumassa tehtiin uusi yleisöennätys, 3 718 kävijää. Lapsille jaettiin myös kristillisiä Jees-lastenlehtiä.

Mukana 150 vapaaehtoista

Tapahtuman järjestelyissä on mukana noin 150 vapaaehtoista kaikista ikäluokista. 750 jäsenen seurakunnasta se on huomattava osuus. Puuhaa riittää kulissien maalauksesta askarteluun ja tiedotuksesta ruokahuoltoon.

Työn määrästä kertoo esimerkiksi se, että kahdelta vapaaehtoiselta kestää yhteensä yli sata tuntia laatia minuuttiaikataulut, joiden mukaan neljä linja-autoa kyyditsee koulu- ja päiväkotiryhmiä tapahtumaan. Yhteinen tekeminen on kuitenkin hieno mahdollisuus tavoittaa uusia ihmisiä seurakunnan yhteyteen.

– Saman näyn kantaminen ja toisten kanssa tekeminen luo yhteyttä toisiimme aivan eri tavoin kuin jumalanpalveluksessa istuminen ja toisen niskaan tuijottaminen, Hanna Koskela kiteyttää.

Uuteen tapahtumaan valmistautuminen alkaa heti edellisen tapahtuman jälkeen järjestetyllä palautepalaverilla. Kokonaisuudesta on laadittu organisaatiokaavio, jonka pohjalta eri sektorit toimivat. Esimerkiksi kulissit, puvustus, koulutus, kyyditys ja tiedotus ovat omia vastuualueitaan. Koko syksy on eri vastuuryhmien valmistautumisaikaa ja vasta kenraaliharjoituksissa kaikki hitsataan yhteen.

Sukupolvien ketjussa

Menestyksestä huolimatta haasteena on löytää tapahtumalle jatkuvuutta ja nuoria vastuunkantajia vanhempien rinnalle kasvamaan. Onnistumisiakin tällä alueella on jo tapahtunut, sillä vuosien myötä näky on ehtinyt siirtyä paikoin jo isovanhemmilta lapsenlapsille. Sama näkyy yleisössäkin: moni nuori äiti tuo oman lapsensa ensimmäistä kertaa elämysmatkalle, koska on itsekin lapsena osallistunut. Tapahtuma on suosittu ja tunnettu, mikä osaltaan madaltaa kynnystä löytää tie myös muuhun seurakunnan toimintaan.

Ilonaihe on myös se, että muutama paikallinen yritys sponsoroi tapahtumaa ja seurakuntalaiset lahjoittavat omastaan. Tämä mahdollistaa osaltaan sen, että Matka ensimmäiseen jouluun pysyy kerta toisensa jälkeen seurakunnan vuosisuunnitelmassa mukana.

Valoisat näkymät

Pimeän vuodenajan ja yhteiskunnan hämärtyvien arvojen keskellä Joensuun joulutapahtuman kaltaisella toiminnalla on yhä valoisat tulevaisuudennäkymät.

– Kaupallisen joulun rinnalle tarvitaan todellista joulun sanomaa. Sitä ihmiset onneksi yhä kaipaavat, Hanna Koskela miettii.

Mietteellä näyttää olevan todellisuuspohjaa, sillä parin tuhannen koululaisen lisäksi kahtena viimeisenä tapahtumapäivänä seurakuntaan tulvii 1 000–1 500 ihmistä. Matka ensimmäiseen jouluun on heille odotettu joulumielen tuoja. Kierroksen jälkeen pieni poika toteaa:

– Isi on sairaana eikä päässyt mukaan. Mun pitää mennä hänellekin kertomaan Vapahtajasta.

Joulun sanoma on saavuttanut tavoitteensa.


Anniina Jakonen

KORJAUS: Ristin Voitossa 49/2015 oli väärä kuva tämän uutisen toisena kuvana. Verkkouutisessa oikea kuva ja kuvateksti.


Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!