Lauantai 23. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Eine, Eini, Enni
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Jippii-laulut sykähdyttivät Murmanskissa

Tapahtumaa isännöineessä helluntaiseurakunnassa on kasvanut jo uusi Jippii-kuorolaisten sukupolvi. Venäjän Helluntaikirkkoon kuuluvan seurakunnan puolitoista vuotta sitten valmistunut rukoushuone tarjosi venäläis-suomalaisen kuoron ja orkesterin esitykselle hienon ympäristön.Loppiaisena Murmanskissa järjestettiin suuri Uraa- eli Jippii-lapsikuorotapahtuma, joka huipentui 5. tammikuuta pidettyyn konserttiin paikallisen helluntaiseurakunnan upeassa rukoushuoneessa.

Tapahtumassa juhlistettiin Jippiitoiminnan kymmenvuotista historiaa Venäjällä. Mukana juhlissa oli bussilastillinen suomalaisia laulajia ja muusikoita.

Suomessa vuonna 1998 alkanut Jippii-lapsityö otti ensiaskeleitaan Venäjälle vuonna 2006, jolloin syntynyt yhteistyö murmanskilaisten kanssa on kantanut vuosien ajan. Ensimmäinen venäjänkielinen Uraa-äänite äänitettiin Azerbaidzanissa 2007, mutta toinen äänite tehtiin juuri Murmanskin Uraa-kuoron kanssa – samoin kolmas, joka on juuri valmistumassa.

Sittemmin toiminta on levinnyt Tyynenmeren rannikolla sijaitsevaan Vladivostokiin asti. Kymmenvuotisjuhliin osallistui laulajia ja kuoronjohtajia lähiseudun lisäksi Petroskoista; lisäksi Jäämeren rannikolle oli saapunut kaksi kuoronjohtajaa Krasnodarista Mustanmeren
kupeesta.

Loppiaispäivänä ennustettu 25 asteen pakkanen oli vaihtunut 12 pakkasasteen leppoisaksi talvikeliksi. Pääjuhlaan saapui arviolta 650 ihmistä, joista peräti noin puolet oli seurakuntaan kuulumattomia. Yleisö eli vahvasti mukana konsertin sykkeessä ja venäläis-suomalainen kuoro- ja orkesteriyhteistyö toimi saumattomasti.

– Palaute kuorotoiminnasta oli todella hyvää. Seurakunnassa ollaan toiminnasta innostuneita, ja paikallinen kuoronjohtaja on myös vieraillut kertomassa työstä eri puolilla Venäjää. Arvostuksesta kertoo sekin, että kaikki seurakunnan pastorit olivat tapahtuman eri vaiheissa aktiivisesti mukana, Jippiimission työntekijä Outi Rossi kertoo.

Opetusta käytäntöön

Tapahtumaan oli kutsuttu mukaan myös suomalaiset Jippii-kuorot, ja 43-henkinen suomalaisryhmä kokoontuikin Ivaloon vuoden alkupäivinä
jatkaakseen kohti Venäjää. Kuorolaisia oli mukana pääkaupunkiseudulta, Keski-Suomesta, Pohjanmaalta ja Lapista. Useimmille Venäjällä vierailu oli ensimmäinen.

Nelipäiväiseen tapahtumaan sisältyi suurkonsertin lisäksi raamatunopetusta sekä kauppakeskusesiintymisiä. Kaikki kuorolaiset kävivät esiintymässä ja jakamassa konserttikutsuja vähintään yhdessä kauppakeskuksessa.

Raamatunopetuksen aiheina olivat Pyhä Henki ja lähetystyö, ja siitä vastasivat Outi Rossi ja Jippiimission toinen työntekijä Merja Hakala. Opetusta sovellettiin käytäntöön rukoushetkessä, jossa monet lapset täyttyivät Pyhällä Hengellä ensimmäistä kertaa.

Jotkut venäläislapset kertoivatkin pitäneensä raamattutunteja nelipäiväisen rupeaman antoisimpana osiona.

Ennen kotiin lähtöä suomalaisryhmä vieraili museona toimivalla ydinjäänmurtaja Leninillä. Lisäksi osa ehti käydä tunnetulla Aljosa-patsaalla, jolta avautuu mahtava näköala yli arktisen suurkaupungin.

Suomalaiset majoittuivat pääosin isäntäseurakunnan rukoushuoneelle. Majoitus- ja ruokailujärjestelyt toimivat tyylikkäästi.

Kotimatka paukkupakkasissa

Paluumatka alkoi upeaa punaista taivaanrantaa ihastellen, mutta matkan jatkuessa ja pakkasen kiristyessä matkalaiset alkoivat jo toivoa Suomen puolelle pääsyä. Kuljettaja arvioi auton käyttäytymisen perusteella, että pakkasta oli enimmillään reilusti yli 40 astetta.

Paluu sujui kuitenkin ongelmitta ja rajamuodollisuuksissa selvittiin sujuvasti. Paluumatkan keskusteluista ja palautteesta päätellen mukana olleet haluavat tehdä Jippii-lähetysmatkoja jatkossakin eikä paluu Venäjällekään ole pois laskuista.

Suomen helluntaiseurakuntien piirissä syntynyt, sittemmin yhteiskristillistynyt Jippii-lapsikuorotoiminta on levinnyt Pohjois-Euroopan lisäksi  lukuisiin eksoottisiinkin maihin, kuten Japaniin, Brasiliaan ja Madagaskarille. Venäjällä Jippii-lauluja lauletaan venäjän lisäksi useilla suomensukuisilla vähemmistökielillä.

Loppiaistapahtumaa isännöinyt murmanskilaisseurakunta on jo pitkään tehnyt Jippii-kuoroyhteistyötä etenkin Ivalon helluntaiseurakunnan
kanssa, ja Ivalossa on järjestetty muun muassa yhteisiä kuoroleirejä.


Taneli Halonen, Heikki Salmela

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!