Tiistai 19. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Jooseppi, Juuso, Joosef, Josefiina
Julkaistu 2.2.2017 00:00

Järjestöt: Syyrian kansalaisyhteiskunta saatava mukaan

Syyrialaislapsia pakolaisleirillä Libanonissa. Kuva: Lea Pakkanen / Suomen LähetysseuraSyyrialaiset itsensä on saatava nykyistä paremmin mukaan maassa tehtävään rauhantyöhön, humanitaariseen apuun ja jälleenrakennukseen, vetosi joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä yhteisessä kannanotossaan toissa viikolla. Sama viesti oli esillä myös järjestöjen viime viikolla Helsingissä järjestämässä seminaarissa.

Kannanotto ja seminaari liittyivät 24. tammikuuta Helsingissä järjestettyyn kansainväliseen Syyria-kokoukseen, jossa YK julkaisi humanitaarista apua ja Syyrian pakolaisia koskevat suunnitelmansa.

Järjestöt, yhtenä niistä helluntaiseurakuntien Fida, vaativat kannanotossaan YK:ta osallistamaan Syyrian paikallisyhteisöjä, kansalaisyhteiskuntaa ja paikallishallintoa kaikkeen maassa tehtävään työhön.

Yhteenkuuluvuutta tuettava

Tähän asti kansainvälinen yhteisö on järjestöjen mukaan toiminut Syyriassa ilman riittävää koordinaatiota paikallisten toimijoiden kanssa. Jatkossa olisi kuultava myös syyrialaisten omia suunnitelmia.

”[Nämä paikallistahot] ovat niitä, jotka luovat rauhan edellytykset ja rakentavat yhteisöjen selviytymiskykyä konfliktin keskellä”, järjestöt toteavat.

Kansalaisyhteiskuntaan kuuluvat muun muassa kirkot ja muut uskonnolliset organisaatiot.

Seminaaripuheissa puolestaan korostettiin sitä, kuinka kansainvälisen yhteisön tulee kaikessa auttamistyössään kiinnittää huomiota syyrialaisten sosiaalisen yhteenkuuluvuuden vahvistamisen. Se, että on tuettu vain tiettyjä paikallisia toimijoita, on edesauttanut sosiaalisen yhtenäisyyden rikkoutumista.

Fidan lisäksi kannanottoa ja seminaaria organisoimassa olivat muun muassa Suomen Lähetysseura, presidentti Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative, Kirkon Ulkomaanapu ja Pelastakaa Lapset.


Heikki Salmela

Jaa
Mistä löytyisi uusi Kuolemankauppias?
Sydämellä rukous ja kristittyjen yhteys
Roolin avulla ei voi kohdata nuoria
Paikallinen ja valtakunnallinen nuorisotyö kulkevat käsi kädessä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!