Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 6.10.2016 00:00

Itä-Euroopan romanityölle etsittiin uusia polkuja

Suomalaisryhmä kävi myös Békésin romanilasten koulussa, jossa Rainer Lindeman lauloi koululaisille.Parempi keskinäinen yhteys ja eri kansallisuuksien verkostoituminen nousivat pääteemoiksi 21.–24. syyskuuta Itä-Euroopan romanityökonferenssissa Unkarin Bekésissä. Aurinkoisen pikkukaupungin baptistiseurakuntaan saapui romanityön edustajia 28 maasta. Suomesta mukana oli parikymmentä pastoria ja työntekijää.

Bekésin konferenssi oli toinen laajamittainen Itä-Euroopan romanityön edustajien risteyshetki. Ensimmäistä kertaa vastaava tilaisuus toteutui Unkarin Budapestissa 2014. Kipinä tavata säännöllisesti syttyi Suomen Hollolassa syksyllä 2013, kun pieni ryhmä Itä-Euroopan romanityön edustajia oli koolla. Nyt laajempia konferensseja on päätetty järjestää joka toinen vuosi.

Tavoitteena työn kasvu

Fidan romanityön koordinaattori Janne Harjukoski oli tyytyväinen Bekésin tapaamiseen. Sen sisällöstä vastasi kuusihenkinen Roma Networks -johtoryhmä, johon Harjukoskikin kuuluu. Päävastuun taloudesta ja organisoinnista kantoivat Fida International ja Unkarin helluntailiikkeen alla toimiva romanimissio.

– Ohjelma oli toimiva ja huolto pelasi. Workshop-pienryhmiä oli yksitoista. Konferenssin isäntänä toiminut Albert Durko piti ensimmäisen raamattutunnin aiheenaan ”Herätys, kasvun strategia”.

Juuri kasvuun Itä-Euroopan romanityössä tähdätäänkin. Siksi konferenssissa valittiin laajennettu yhteistyökomitea, johon kuuluu nyt 35 edustajaa eri maista.

– Haluamme, että Roma Networks voisi olla alusta verkostoitumiselle ja kohtaamispaikka eri maissa romanityötä tekeville. Näin aiemmin hajanainen ja pirstaleinen työ voisi olla yhtenäisempää ja voisimme hyötyä toisistamme yli rajojen, Harjukoski visioi.

Puhujat puhalsivat yhteen hiileen

Bekésissä serbialainen pastori Miki Kamberovitc puhui romanien identiteetistä, joka on poljettu niin maahan, etteivät lukuisat romanit ole uskaltaneet rekisteröityä romaniksi lainkaan. Unkarissakin asuu virallisesti noin 700 000 romania, mutta todellisuudessa heitä on yli miljoona.

– Kuka on antanut joillekin vallan määritellä romanit alempiarvoisiksi vain nimen perusteella? Kuka on voinut itse määrätä, mihin perheeseen tai mihin maahan syntyy? Kamberovitc herätteli.

– Jumala näki meidät jo idussamme, ja jos hän on hyväksynyt meidät, tulee meidänkin hyväksyä toinen toisemme sellaisena kuin olemme.

Elämä ja Valo ry:n toiminnanjohtaja, muusikko Rainer Lindeman puhui pienryhmässään musiikin terapeuttisesta ja sielunhoidollisesta merkityksestä. Lindemanin mukaan tämä tunnustetaan musiikin kohdalla yleensäkin, mutta hengellinen musiikki yltää ”aivan toisenlaisiin atmosfääreihin, joissa ihmisen sielu saa taivaallista syvähoitoa”.

– Kun kuningas Saulin oli paha olla, hän kutsui nuoren Daavidin soittamaan ja laulamaan.

Englantilaisen Elämä ja Valo -järjestön teologisen koulutuksen johtaja Jackie Boyd puhui Pyhän Hengen tulesta ja Jumalan läsnäolosta, jossa elämälle löydetään oma palvelustehtävä.

– Meillä johtajilla on suuri vastuu asettaessamme uusia uskoon tulleita työmiehiä ja -naisia eri tehtäviin. On surullista, jos Jumalan palvelija toimii väärällä paikalla tuhlaten elämänsä. Nuorelle uskovalle täytyy antaa riittävästi aikaa löytää oma paikkansa.

Yhteisen ehtoollisen jälkeen pastori Tino Varjola puhui yhteydestä.

– Jeesus antoi henkensä yhteyden puolesta. Yhteys parantaa ne haavat, jotka ihmiseen syntiinlankeemuksessa lyötiin.

Sanoma yhteydestä kosketti osallistujia. Istvan Kis Bekésin helluntaiseurakunnasta nimesi sen tärkeimmäksi anniksi.

– Yhteys! Se on arkielämässä tärkeää, koska Jumala on luvannut laskea siunauksensa yhteyden ylle.

Suomalaisevankelista Walde Blomerus korosti, että romanikieli on suuri rikkaus, koska sen avulla romanit voivat kommunikoida yli kansallisuusrajojen.

– Murteita tosin on, mutta kun löytää vain ne oikeat sanat, niin juttu alkaa luistamaan.

Komiteaan toinen suomalainen

Bekésissä sijaitsee myös Unkarin suurin kristillinen romanilasten koulu. Se toimii helluntaipastori Albert Durkon alaisuudessa, ja suomalainen opettajapariskunta, Pirjo ja  Aarne Törmänen Kuopion Eelim-seurakunnasta, konsultoi koulun opettajia.

Tapahtuman suomalaisvieraat kävivät tutustumassa myös koulun toimintaan.

Nelipäiväinen konferenssi huipentui uuden kansainvälisen yhteyskomitean valintaan ja siunaamiseen. Siihen valittiin alusta asti mukana olleen Janne Harjukosken lisäksi toinenkin suomalainen vaikuttaja, Rainer Lindeman.


Kari Honkanen

Jaa
Salon helluntaiseurakunnassa joulukuussa kahdesti noin 150 tarvitsijan ruokajono – korona mutkistanut jakelua
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!