”Seurakunnat taistelevat jo nyt olemassaolostaan”

Istutustyö ei sytytä isojen kaupunkien ulkopuolella

Porin Noormarkussa maisteltiin uusia tuulia Varikko-seurakunnan avajaisissa. Valtakunnallisesti seurakuntaistutusrintama vaikuttaa hiljaiselta. Kuva: Tapani Tuomi

Uudet seurakunnat nähdään mahdollisuutena suomalaisten saavuttamiseen, mutta perustamiskynnys on silti korkea.

"Hyvä tavoite, mutta useim­pien seura­kuntien kohdalla epä­realistinen”.

 

Tähän näkemykseen kiteytyy monen seurakuntavaikuttajan ajatus uusien seurakuntien istuttamisesta helluntaiherätyksen piirissä. 

 

Ristin Voiton syyskyselyssä viime viikolla ajatuksiaan aiheesta kertoi sähköpostitse kaikkiaan 67 pastoria tai muuta seurakunnan vastuunkantajaa.

 

– Jos on paikkakuntia, missä ei vielä ole seurakuntaa, niin silloin se on tarpeellista. Jos seurakunta toimii alueella, jossa väki­määrään nähden on monia seurakuntia ennestään, uusi seurakunta ei ole tarpeellinen, eräs vastaaja kirjoitti.

 

Toinen vastaaja kertoi, että lähi­alueella toimii jo kolme helluntaiseurakuntaa.

 

– Uuden seurakunnan istuttaminen olisi mielestäni itsetarkoitus eikä tarvelähtöistä.

 

– Aika absurdi ajatus pienillä paikkakunnilla, joissa on jo yksi kappale jokaista vapaakristillistä seurakuntaa kamppailemassa tulevaisuudestaan, kolmas vastaaja kommentoi. 

 

Näkemykset poikkeavat jonkin verran viime vuosina vallalla olleista ajatuksista, joissa helluntaiherätyksen strategiassa merkittävää roolia näyttelevät sosiaalisen työn ja voimistuvan lapsi- ja nuorisotyön rinnalla juuri seurakuntien istuttaminen.

 

”Isommilla paikkakunnilla mahdollista”

Noin neljäsosalla vastaajista ajatukset seurakuntaistutuksista olivat toiveikkaampia. Vastaajia pyydettiin kommentoimaan muun muassa väittämiä ”Kaikkien seurakuntien tulisi istuttaa vähintään yksi tytärseurakunta” ja ”Suomessa ei tällä hetkellä ole tarvetta perustaa uusia seurakuntia vaan vahvistaa olemassaolevia”.

 

– Isommilla paikkakunnilla voisi olla hyvä perustaa uusia pienempiä yksikköjä, joissa uskovien yhteys ja vastuutehtävissä palveleminen onnistuvat helpommin, eräs vastaajista muotoili.

 

– Ilman uusia seurakuntia kristin­usko katoaa maasta ja yllättävän piankin, toinen vastaaja skenaarioi.

 

Monissa vastauksissa keskeisenä jakolinjana nähtiin se, sijaitseeko mahdollinen istuttajaseura­kunta maaseudulla vai kasvu­keskuksessa.

 

– Elämme uudessa vaiheessa, jolloin on uskallettava olla avoimia myös kaupunginosa­seurakunnille tai naapurikylille.

 

– Iso seurakunta vahvistuu joka tapauksessa, kun työhön ja toimintaan nousee uusia Jumalan kasvattamia ihmisiä. Liian iso seurakunta passivoittaa joitakin kyvykkäitä ihmisiä, kun ei ole välttämättä tilaa toimia, eräs vastaaja kirjoitti.

 

– Erityisesti maahanmuuttajille ja yleensäkin taajama-alueiden kasvavalle väestölle uudet seurakunnat voisivat olla tarpeellisia.

 

Palikat samalla hiekkalaatikolla?

Osassa vastauksista kuulsi pettymys joihinkin aikaisempiin seura­kunnanistutuksiin. Niiden katsottiin pikemminkin edistäneen hajaannusta kuin synnyttäneen uutta.

 

– Uusien seurakuntien ei tulisi perustua ainakaan sille, että on ollut epäsopua ja syntynyt tarvetta päästä omaan ryhmään, eräs vastaaja kirjoitti.

 

– Työ pitäisi toteuttaa mieluiten hyvässä yhteistyössä ja siten, että saadaan uusia jäseniä eikä jäseniä vanhemmista seurakunnista, toinen kommentoi.

 

Väittämä ”Seurakunnanistutus on lähetystyötä Suomessa” hyväksyttiin, joskin varauksin.

 

– Istutus on evankeliointia ja tavallaan myös lähetystyötä, eräs vastaaja arvioi.

 

– Jos uusi seurakunta ei saavuta uusia ihmisiä, palikat hiekkalaatikolla on vain jaettu kahteen hiekkalaatikkoon ja mikään ei ole kasvanut, toinen kirjoitti.

 

67 vastaajasta yhdeksän kertoi, että omassa seurakunnassa olisi ainakin jonkinlainen suunnitelma uudesta istutuksesta. Kyselyssä ei kysytty vastaajan paikkakuntaa, joten vastauksia saattoi tulla useita samoista seurakunnista. 

 

Kyselyn perusteella helluntaiseurakuntien piirissä ei joka tapauk­sessa ole odotettavissa suurta seurakunnanistutusten määrää lähi­tulevaisuudessa.

 

 


Anssi Tiittanen
44/2019

UutisetJyväskylän Helluntaikirkon vihkiäisistä muodostui riemullinen kiitoksen juhla. Se aloitti uuden aikakauden seurakunnan historiassa.
UutisetKuuntelijan ja auttajan tulisi osata pitää huolta itsestään.
Tuntuuko joskus siltä, että lähelle kertyy joukko ihmisiä, joilla on kaikilla elämässä suuria vaikeuksia ja hiljalleen toisten vaikeud...
PääkirjoitusRauhannobelisti Denis Mukwege vieraili juuri luonamme Suomessa ja oli pääpuhujana Fidan ja Helsingin Saalemin järjestämässä ”Rakas Kongoni” -lähetysjuhlassa. Suuri yleisö on siis noin vuoden verra...
UutisetPorin helluntaiseurakunta avasi syksyllä uuden toimipisteen Noormarkussa, joka kuntaliitoksena liittyi Poriin vuonna 2010. Alueella on jo vuosien ajan tehty työtä helluntailaisten toimesta.
...
UutisetUudet seurakunnat nähdään mahdollisuutena suomalaisten saavuttamiseen, mutta perustamiskynnys on silti korkea.
"Hyvä tavoite, mutta useim­pien seura­kuntien kohdalla epä­realistinen”.

...
UutisetPatmos Lähetyssäätiö on joutunut lopettamaan varojen keruun humanitaarisen avun hankkimiseksi ja välittämiseksi Pohjois-Koreaan.

– Pohjois-Korean oleminen YK:n turvallisuu...
UutisetRakennusprojektin budjetti ja aikataulu pitivät.
Jyväskylän helluntai­seurakunta aloittaa toimintansa uusissa tiloissa marraskuussa. Seurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Ari Kuisma toteaa raken...
UutisetSuomi-Israel -yhdistysten liiton puheenjohtaja, kirjailija Risto Huvila arvosteli viime viikolla blogissaan Seurakuntalainen.fi:ssä syksyn ylioppilaskoetta, jonka historian kysymyksissä käsiteltii...
UutisetMuslimia evankelioiva tarvitsee kysymisen taitoa, kärsivällisyyttä ja oikeaa asennetta, sanoo islamin tutkimuksen professori.

Vuosikymmenen sisällä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa on koettu...
ArviotGospel Power
Media Vision
1980–1988


Elämme Gospel Power -syksyä. Ikoniyhtyeen kaikki viisi levyä saivat uudelleenjulkaisun
nostalgiakeikan yhteydessä syyskuussa...
Kolumni”Miksi te teologit aina puhutte siitä seksistä?” kysyi toimittaja joitakin vuosia sitten Ylen Ajankohtainen 1 -ohjelmassa. Olin debatoimassa Kirkko ja Kaupunki -lehden silloisen päätoimittajan Sep...
MuutKymmenen käskyä muodostivat Jumalan ja Israelin välisen liiton sydämen. Samaan aikaan niiden vaatimus on kirjoitettu jokaisen ihmisen sydämeen.
Vanhan testamentin kertomuksen ytimessä on Jumala,...
MuutKaribianmeren saarelta kotoisin oleva sairaanhoitaja haluaa aina osallistua kansain­väliseen raamattupiiriin.
Pienten Antillien saarilla Karibianmerellä ei ole aina helppoa elää. Postikorttimaise...
ArtikkelitTapahtuma-ala on Suomessa yleisesti ottaen kasvussa. Tapahtumien laatuun halutaan panostaa. Myös alan koulutus on viime vuosina lisääntynyt: nykyisin on mahdollista suorittaa esi­merkiksi kulttuur...
MuutJoskus elämästä katoavat värit masennuksen tai uupumuksen vuoksi. Jumala voi kuitenkin elvyttää unelmat ja kirkastaa värit uuteen hehkuun.
Kirsi Kärkkäinen on aina rakastanut värejä. Hän on jo ka...
PikavisiittiVauhdikkaan arjen keskellä elävä Jenni Laasonen arvostaa rauhallisia kävelylenkkejä luonnon helmassa.
Kun katson peiliin, näen tarmokkaan ja ehjistä yöunista haaveilevan naisen. Hänellä on lempeä...
MielipideViime aikoina on valmistunut suuria kauppa­keskuksia. Uutiset ovat huo­mioineet, että luterilainen kirkko on varannut moniin tällaisiin hyvät ja toimivat tilat, joissa voidaan kohdata niihin ostok...
MuutTuija ja Mika Huotari lähtivät tavoittamaan ihmisiä evankeliumilla seudulle, jossa parantumis­ihme puhuttaa laajasti espanjalaisia.
Espanjan Ville­nassa toukokuussa tapahtunut parantumisihme on h...
Verwer: Lähetystyöllä on kiire
Koskettavien kirjojen asialla
Isä itärajalta
Muutto uuteen kotiin
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!