Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 24.3.2016 00:00

Israelin lähetystösihteeri arvostaa kristittyjen tukea

Arezoo Hersel vieraili Turun helluntaiseurakunnassa tammikuussa. Kuva: Israelin suurlähetystöIsraelin suurlähetystön lähetystösihteeri Arezoo Hersel on lämmin ja rento diplomaatti, jolle Suomi on toinen kohdemaa hänen urallaan.

– Oli haasteellista muuttaa uuteen maahan ilman perhettä. Pimeys ja sääolosuhteet olivat alussa vaikeita, mutta minua ilahdutti, että Suomessa kaikki toimii hyvin.

Arezoo Hersel on alun perin iraninjuutalainen ja kotoisin Teheranista. Hän muutti 9-vuotiaana perheineen Israeliin vain muutama vuosi Iranin vallankumouksen jälkeen. Hän opiskeli juristiksi ja työskenteli myös lentoemäntänä, kunnes kansainvälinen ura kutsui ja edessä oli kouluttautuminen diplomaatiksi.

Juutalaisuus merkitsee Herselille identiteettiä, joka määrittelee uskoa, kulttuuria, kotimaata
ja uraa.

Vaino pakottaa muuttamaan

Lähetystösihteeri Hersel vieraili tammikuussa Turun helluntaiseurakunnassa holokaustin uhrien muistojuhlan merkeissä. Hersel muistuttaa, että antisemitismiä on aina ollut: juutalaisten historia on täynnä vainoa, joka tulee aaltoina ja saa erilaisia muotoja.

– Tämänhetkinen tilanne Euroopassa pakottaa juutalaisia muuttamaan Israeliin, vaikka heillä pitäisi olla samanlaiset oikeudet kuin muillakin asua maassa, jonka kansalaisia he ovat.

Israelin valtion arvostelu on lisääntynyt, ja sitä syytetään palestiinalaisten huonosta kohtelusta. Herselin mielestä suuri osa syytöksistä on perusteettomia.

– Israelia ei voi verrata apartheidvaltioon, koska kaikilla kansalaisilla on samat perusoikeudet. Toki myös Israel on tehnyt virheitä eikä ole täydellinen.

Lähetystösihteeri uskoo, että elämän voima auttoi juutalaisen kansan nousemaan holokaustin keskeltä, uskomaan tulevaan ja kuulumaan yhteen.

– Holokaustista selvinneet ovat olleet tärkeässä roolissa Israelin valtion syntymässä ja rakentamisessa. Israel on vakauden ja demokratian saari keskellä levotonta Lähi-itää, ainoa valtio, jossa juutalainen voi kokea olevansa turvassa.

Nuoria mukaan toimintaan

Suomalaisten kristittyjen joukossa on paljon Israelin ystäviä. Millaista tukea heiltä kaivataan?

– Kristittyjen tuki juutalaisille lämmittää ja merkitsee paljon pimeässä maailmassa. Kehotan kristittyjä jatkamaan hyvää yhteistyötä. He voivat olla esimerkkinä muille suomalaisille.

Esimerkiksi israelilaisia tuotteita vastaan suunnatun boikottikampanjan voisi Arezoo Herselin mukaan kääntää toisinpäin, idealla ”BUYcott” eli rohkaista ostamaan israelilaistuotteita boikotin (BOYcott) sijaan.

– Kannustan myös matkustamaan ja tutustumaan Israeliin.

Hersel rohkaisee suomalaisia järjestöjä ja seurakuntia tekemään aloitteita, jos mieleen tulee yhteistyömahdollisuuksia lähetystön kanssa.

– Yksi tärkeä yhteistyön muoto olisi suomalaisten tietoisuuden lisääminen Israelista ja sen kulttuurista. Nuoria olisi tärkeä saada toimintaan mukaan.

Hän pitää hyvänä myös juutalaislapsille ja -nuorille Suomessa järjestettäviä leirejä. Täälläkin voisi kokeilla berliiniläistä kmo babait -toimintaa, jossa kristityt majoittavat koteihinsa israelilaisia turisteja.


Seija Sarkkinen ja Selene Jokisaari

Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!