IK-opiston opiskelijoilla tilaisuus hakea varusmiesdiakoneiksi

Varusmiesdiakonien tärkein tehtävä on olla vertaistukena palvelustovereille. Kuvituskuvassa kenttähartaus Järvenpäässä. Kuva: Vastavalo / Tarja Hoikkala

Varusmiespalvelua suorittava helluntaiseurakuntaan tai muuhun vapaakristilliseen yhteisöön kuuluva henkilö voi nykyisin hakeutua varusmiesdiakoniksi.

 

Perinteisesti varusmiesdiakonin tehtävä on puolustusvoimissa osoitettu vain luterilaisen tai ortodoksisen kirkon virkoja silmällä pitäen opiskeleville sosionomeille ja yhteisöpedagogeille. Nyt tehtävään voivat hakea myös muiden uskontokuntien edustajat, jotka ovat hankkineet soveltuvaa koulutusta esimerkiksi helluntaiseurakuntien IK-opistossa.

 

Helluntailaisten mahdollisuus varusmiespalvelukseen puolustusvoimien kirkollisen työn piirissä on sikäli vielä koeponnistusta vailla, ettei esimerkiksi Ison Kirjan tutkintoja ole tarkasteltu siitä näkökulmasta, miten hyvin ne ovat rinnastettavissa kirkon virkoihin valmentaviin ammattikorkeakoulututkintoihin.

 

– Kyseessä ei siis ole automaatio, SVKN:n puheenjohtaja Jari Portaankorva kiteyttää.

 

– Varusmiespalvelusta aloittavan opiskelijan on otettava yhteyttä puolustusvoimien kirkolliseen työhön, jossa arvioidaan, onko hänellä suoritettavan tutkinnon puolesta sopivuus diakonin tehtävään.

 

Viime kädessä päätöksen palvelumahdollisuudesta tekee kenttäpiispa Pekka Särkiö.

 

 

Tehtävä kasarmilla

Armeijan sotilaspapit kuuluvat kantahenkilökuntaan. Varusmiespapit ja -diakonit taas ovat nimityksensä mukaisesti varusmiehiä, joita koulutetaan kriisiajan tehtäviin.

 

– Varusmiespapit ovat useimmiten teologian opiskelijoita, eivätkä näin ollen voi toimittaa palvelusaikana esimerkiksi kenttäehtoollista, pääesikunnan kenttärovasti Janne Aalto kuvailee.

 

Varusmiespapit ja -diakonit voivat toimia ehtoollisilla avustajina.

 

Pappien ja diakonien tehtäväkuvat joukko-osastoilla muistuttavat paljolti toisiaan: ero sotilasarvossa muodostuu pohjakoulutuksen kautta pappien ollessa yliopistotasolla opiskelevia ja diakonien ammattikorkeakouluopiskelijoita. Kirkollisen työn varusmiehet järjestävät esimerkiksi raamattu- ja keskustelupiirejä ja toimivat vertaistukihenkilöinä varusmiesten parissa.

 

Nimitykset eivät ole sotilasarvoja vaan tehtävänimikkeitä. Esimerkiksi aliupseeri- tai upseeritaustaiset varusmiespapit käyvät tavallisen oman aselajinsa koulutuksen.

 

 

Pelkkä kiinnostus ei riitä

Kenttärovasti Janne Aalto korostaa, että varusmiesdiakoniksi mielivän olisi todella oltava opiskelijana oman yhteisönsä tunnustamassa oppilaitoksessa, tähtäimessä yhteisön virkaan vaadittava pätevyys. Pelkkä kiinnostus esimerkiksi nuorisotyötä kohtaan tai pitkäkään ura nuorisotyön vapaaehtoisena ei vielä luo edellytyksiä diakoniksi pääsemiselle.

 

Varusmiespappina palvelemisen edellytys on edelleen opiskelupaikka yliopiston teologisessa tiedekunnassa sekä luterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäsenyys. Edellytykset ovat lakisääteisiä.

 

 

Uskonnollisuus vapaaehtoista

Kirkollinen työ puolustusvoimissa on muuttunut viime vuosina.

 

Kaikki uskonnollinen toiminta on nykyisin varusmiehille vapaaehtoista. Aiemmin kirkon jäsenet siirtyivät tuvista hartauksiin komennettuina, nyt hengellinen toiminta on osa varuskuntien vapaa-aikaa esimerkiksi liikuntakerhojen ohella.

 

– Sotilaat osallistuvat yhä sotilasparaatien yhteydessä järjestettäviin kenttähartauksiin  mielellään niiden vapaaehtoisuudesta huolimatta.

 

Toisaalta vapaa-aikana iltaisin järjestetyt hengelliset tilaisuudet eivät Aallon mukaan vedä väkeä: iltalomille lähtevä varusmies ei mielellään kasarmille jää, tai suuntaa mieluummin vaikkapa punttisalille.

 

Kirkollisiin tilaisuuksiin osallistutaan siis kuitenkin mielellään, mikäli niistä huokuu perinne tai juhlavuus. Maastossa järjestettävät kenttähartaudet ja ehtoolliset ovat jopa suosittuja.

 

 

Osa kokonaiskuvaa

Jari Portaankorva iloitsee diakoniväylän avautumisesta myös vapaakristillisten yhteisöjen ihmisille.

 

– SVKN:lle yhteistyön avautuminen puolustusvoimien kanssa on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa vapaakristillisten yhteisöjen toivotaan olevan osa suomalaista yhteiskuntaa, ja näkyvän jollain tavalla esimerkiksi armeijan, vankiloiden ja sairaalasielunhoidon arjessa, Portaankorva sanoo.

 

Myös Janne Aalto toteaa, että ilmapiiri asiaa kohtaan on positiivinen, vaikka tutkintojen perinpohjaista tarkastamista ei ole vielä tehty.

 

– Ovi on nyt avautunut, Aalto määrittelee.

 

Ainoassa helluntailaisiin liittyvässä ennakkotapauksessa Yhdysvalloissa opiskelleen nuorisotyöntekijän tutkinto voitiin rinnastaa suomalaiseen ammattikorkeakoulututkintoon ja hakija valittiin koulutukseen.

 

 

Anssi Tiittanen

 
48/2017

MuutPsalmien kirja on kuin pyhiinvaellusmatka, jonka polku vie synkkien laaksojen läpi aurinkorannoille meren ääreen. Valitettavan usein kristillinen julistus pelkistyy vain kuvaamaan aurinkorantoja.
MuutJorma Heiskasen ja hänen puolisonsa Ennin tarina muistuttaa talvisodan koskettavista kohtaloista.
PakinaUskonto, toisin kuin ennen, on nykyisin arka ja hienotunteisuutta vaativa keskustelunaihe. Kansanperintönä vaikuttanut vakaumuksen siirtäminen uudelle sukupolvelle ei enää onnistu, tai a...
ArtikkelitIslamin suurin painotus on Jumalan ykseydessä. Muslimien mukaan synneistä suurin on asettaa joku Jumalan yläpuolelle tai rinnalle.


Muslimille Jumala on maailmank...
UutisetIkääntynyt isoäiti on lukenut Ristin Voittoa sota-ajoista lähtien ja harrastaa edelleen säännöllisesti liikuntaa.
PääkirjoitusOn juhlan aika. Rakas isänmaamme täyttää täydet sata vuotta. Sen syntymäpäivä on vuoden pimeimpänä aikana.


Kylmyys ja pimeys eivät kuitenkaan ole lannistaneet kansaa. Satavuo...
Miten onKristityksi kääntyneet entiset muslimit joutuvat kohtaamaan laaja-alaista ja osin hyvin vakavaa vainoa myös Suomessa, ilmenee viime viikolla julkaistusta Kääntyneet – ex-muslimien painostu...
UutisetPuolustusvoimissa tarkkaillaan nyt eri tutkintojen rinnastettavuutta luterilaisen kirkon virkatutkintojen kanssa.
UutisetRadio Dei haastattelee kaikkia presidentinvirkaa vuoden 2018 vaaleissa tavoittelevia ehdokkaita.


Presidentinvaalitentit toimittaa muun muassa Sanan päätoimittajana työskenn...
UutisetKansanedustajat Sari Essayah (kd), Teuvo Hakkarainen (ps), Toimi Kankaanniemi (ps), Lea Mäkipää (sin), Mika Niikko (ps), Päivi Räsänen (kd), Harry Wallin (sd) ja Peter Östman (kd) jättivä...
UutisetKehitysvammaisuutta näkyväksi tekevä tilaisuus oli osa helluntaiseurakunnan remonttihanketta.
UutisetPikkulotta Aini Eulenberger kertoi RV-TV:n haastattelussa tyttöjen toimista sodan aikana.


– Revimme lakanoita. Niitä lähetettiin sidontatarpeiksi rintamalle.
...
UutisetTemppeliaukion kirkossa lyödään tänä vuonna kävijäennätys. Tämä siitä huolimatta, että kirkkoon on nykyisin kolmen euron pääsymaksu. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.


Vuoden l...
UutisetSynkretismi on haaste evankelioinnille.
UutisetYksilön analyyttinen ajattelukyky ei poissulje sitä, että hänellä samaan aikaan on vahvoja yliluonnollisia uskomuksia, ilmeni Coventryn ja Oxfordin yliopistojen tutkijoiden suorittamassa...
UutisetAfrikassa pidetyistä suurista evankelioimiskampanjoista tunnettu saksalaisevankelista Reinhard Bonnke on pitänyt viimeiseksi ilmoitetun kokoussarjansa.


77-vuotias Bo...
UutisetEspanjan Asambleas de Dios -helluntaiyhteisö (FADE) vetoaa sovinnon, anteeksiantamuksen ja vuoropuhelun puolesta Espanjan keskushallinnon ja Katalonian aluehallinnon välisessä kiistassa...
KolumniTänä vuonna juhlimme Suomen 100-vuotista historiaa. Ihmisen ikänä sata vuotta on suhteellisen pitkä aika, mutta koko ihmissuvun historiassa se tuntuu vain ohikiitävältä hetkeltä.

...
MuutHistoriallisesti merkittävä baptistiyhteisö oli nääntyä vanhan kiinteistön aiheuttamaan talousahdinkoon.
PikavisiittiHannakaisa Shehu elää suurinta seikkailuaan parhaillaan todeksi.
MuutNoora Nätkin on tavannut ihmisiä, joiden on vaikea kutsua Jumalaa Isäksi (ruutlehti.fi 12.11.).


Käsitteeseen ”isä” voi perhetaustasta riippuen liittyä vaikkapa etäisyyttä, an...
MielipidePuutteellisen informaation vuoksi helluntaiseurakuntien yleinen käsitys on, että yhdistyspohjaisilla seurakunnilla on vain kaksi vaihtoehtoa koskien laillista uhrinkeräystä: seurakunta voi...
MielipideErkki Hietasen huoli seurakuntien hajoamisesta ja tarpeettomasta uusien kilpailevien perustamisesta on sinänsä aiheellinen. Kuitenkin tässä tilanteessa, jossa asiaan joudutaan viranomais...
MielipideUseista lähteistä on kuulunut, että viranomaiset ovat ottaneet yhteyttä moniin yhdistyspohjaisiin helluntaiseurakuntiin ja kiinnittäneet huomiota näiden seurakuntien kolehdinkantoon pitä...
MielipideKun seurakuntamme yhteyteen perustettiin Helluntaikirkkoon kuuluva paikallisseurakunta ja annettiin mahdollisuus valita liittyminen uskonnolliseen yhdyskuntaan nimeltä Suomen Helluntaiki...
MielipideOnko Suomen helluntaiseurakuntien pysyttävä yhdistysrekisterissä vai siirryttävä yhdyskuntaseurakunnaksi?


Jeesus painotti erityisesti lauman yhdessä pysymistä. Tämä lienee...
MuutMyös maahanmuuttajat ovat osa suomalaista yhteiskuntaa.
MuutHuilisti ja tenorisaksofonisti Juhani ”Junnu” Aaltonen on tehnyt käsittämättömän hienon uran suomalaisessa jazz-musiikissa. 1950-luvulta Inkeroisista Heikki Rosendahlin orkesterista...
MuutRaamattua käytettiin Suomen sodissa rohkaisemaan taisteluun ”pahuuden henkivaltoja” vastaan sekä perustelemaan punaisten teloittamista. Raamattu herätti myös itsetutkiskelua: kurittaako Herra suomalai...
MuutLegendaarisen helluntaijohtajan siunaustilaisuus oli itsenäisyyspäivän aattona.
MuutElämäntehtävä löytyi monipuolisen helluntaivaikuttajan rinnalla.
MuutPekka Havupalo haluaa nähdä Jumalan tuoretta vaikutusta uskovien ja seurakunnan elämässä.
MuutYli 60 vuotta evankelistana toiminut Jussi Jokisaari on saanut usein iloita siitä, kun joku ihminen on löytänyt yhteyden Vapahtajaan.
Ruoka-apu niukentunut, vaikka tarvitsijoita enemmän
”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”
Mariia ja Jüri Aro-Panula: Lasten muutto kotoa herättää iloa ja ikävää
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!