Keskiviikko 27. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Viljo
Julkaistu 22.12.2016 07:00

Hurstin työllä ylisukupolviset perinteet

Veikko Hurstin (1924–2005) elämäntyön perustalle rakennetulla auttamistyöllä on pitkät perinteet.

Pirkanmaalta Helsinkiin 1880-luvulla muuttaneen pastori Arvo Hurstin (1883–1967) poika Veikko Hursti koki vaimonsa kanssa vaikeiden elämäntilanteiden seurauksena herätyksen 1960-luvulla. Annettuaan elämänsä Jeesukselle Veikko ja Lahja Hursti ryhtyivät jakamaan vapaaehtoistyönä ruokaa vähempiosaisille. Virallisesti Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry perustettiin vuonna 1983.

Talven kaksi juhlaa

Sosiaalineuvos Hurstin kuoltua vuonna 2005 hänen nuorimmasta pojastaan Heikistä tuli Laupeudentyö-yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Yhdistys jakaa ruokaa ja vaatteita niitä tarvitseville sekä järjestää vuosittain instituutioiksi muodostuneet itsenäisyyspäivän köyhien linnanjuhlan Helsingin Hakaniementorilla sekä jouluaaton juhlan. Joulua juhlittiin aiemmin Töölön kisahallissa, tätä nykyä tilavammassa Helsingin Messukeskuksessa.

Ruokajakelu järjestetään Helsingissä kaksi kertaa viikossa, ja ruokaa viedään tarvittaessa myös suoraan esimerkiksi hoitokoteihin.

Laupeudentyö-yhdistyksellä on maanlaajuista yhteistyötä muun muassa Turun Uusipesula seurakunnan sekä Oulun helluntaiseurakunnan ja Pelastusarmeijan kanssa.

Jonot vain kasvavat

Tarve Laupeudentyö-yhdistyksen avustuksille on Suomessa kasvanut dramaattisesti.

Heikki Hursti kertoi toimittaja Arman Alizadin haastattelussa Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa viime kesänä, että kun leipäjonoissa oli ihmisiä kymmenen vuotta sitten kerralla kolmisensataa, on heitä tänä päivänä noin 3 000.

Suomessa on eri laskelmien mukaan tällä hetkellä noin 80 000 vähävaraista.

– Voimme vain toivoa maamme päättäjien heräävän nopeasti karuun todellisuuteen, Heikki Hursti sanoo.

Apua jo 50 vuotta

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat tuttu ja odotettu näky jouluaaton vähävaraisten juhlassa. Heikki Hurstille ei posti tänä vuonna tuonut kutsua itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle, mutta hän kertoo saaneensa presidentiltä muutama kuukausi sitten lämminhenkisen puhelun – ja jo ennakkoon osittaisen lupauksen päästä juhlimaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä ensi vuonna.

Vuonna 2017 koittaa toinenkin merkkivuosi: tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Veikko ja Lahja Hursti vuonna 1967 aloittivat ruokajakelutoimintansa.


Annariikka Leino

Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!