Keskiviikko 22. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Visa
Julkaistu 15.1.2020 11:54
Seurakunnissa kastettiin viime vuonna noin 600 ihmistä

Hiipumiskehitys jatkui hieman loiventuen

Helluntaiseurakuntien jäsenmäärä vähenee hiljalleen, ja 45 000 jäsenen rajapyykki lähenee. Viime vuoden kokonaisvähennys ei ollutdramaattinen, mutta kasteiden määrä laski kymmenisen prosenttia. Kuvituskuva Porvoon helluntaiseurakunnasta. Kuva: Anssi Tiittanen

Suomen helluntaiseurakunnissa kastettiin viime vuonna 595 uutta jäsentä. Luku on kymmenisen prosenttia alhaisempi kuin edellisvuonna, jolloin kastettuja oli 651.

 

Jäseniä helluntaiseurakunnissa on nyt 45 280, mikä on 133 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten.

 

Luvussa ovat mukana maan suomenkieliset helluntaiseurakunnat. Numeromäärät voivat vielä hieman muuttua, koska aivan kaikki seurakunnat eivät vuodenvaihteeseen mennessä olleet toimittaneet jäsenkehityslukujaan tiedot kokoavalle Emrone Oy:lle.

 

 

Pudotus loiveni

Viime vuonna helluntaiseurakunnissa siis kastettiin tai vastaanotettiin siirtotodistuksella muista vapaakristillisistä yhteisöistä 133 jäsentä vähemmän kuin mitä jäseniä kuoli tai muulla tavoin poistui seurakunnista.

 

Kokonaispudotus on toki reilusti pienempi kuin vuonna 2018, jolloin se oli noin viisisataa jäsentä. Äänensävyt olivatkin vuosi sitten tammikuussa huolestuneita.

 

– Kaikesta huomaa, että julistuksen painopiste kasteelle innostamisesta on sivuutettu, Hyvä Sanoma ry:n evankelista-koordinaattori Helena Kärkkäinen totesi tuolloin (RV 03/2019).

 

Kasteiden määrässä ollaan hiivuttu tasaisesti 1990-luvulta alkaen. Viimeksi kastettujen määrä ylitti tuhannen rajapyykin vuosituhannen vaihteen vuosina. Vielä kymmenen vuotta sitten vuonna 2010 kastettuja oli 834.

 

Viime vuosikymmenen vaihteessa elettiin harvinainen elpymisen kausi, kun muutaman vuoden ajan helluntaiseurakuntien jäsenmäärä kasvoi hieman muutama vuosi peräjälkeen. Kehitys katkesi vuonna 2014, jonka jälkeen 0,5–1,0 prosentin pudotus on ollut vuosittaista.

 

Vuosi 2017 taas oli harvinainen kaste-ennätysvuosi, jolloin kastettuja oli yllättäen jälleen lähes tuhat. Tuolloin seurakunnissa korjattiin satoa vilkastuneesta maahanmuuttajatyöstä, jota tehtiin vuoden 2015 pakolaisaallon myötä.

 

 

Malmi vetää Etelä-Suomessa

Viime vuoden tilastonousija kasteissa on helsinkiläinen Malmin Saalem-seurakunta, jossa kastettiin 32 ihmistä, mikä on seurakuntien välisessä vertailussa toiseksi korkein kasteluku.

 

Malmi ei ole enää vuosiin ollut pieni alueseurakunta vaan on nykyisin jo lähes 800-jäseninen suuri helluntaiseurakunta Pohjois-Helsingissä. Se on tehnyt merkittävää maahanmuuttajatyötä, mutta myös kantaväestö löytää sen piiriin mukavasti.

 

– Meillä on kyllä luja rukouselämä, ja rukoustilaisuuksia viikoittain useita, pastori Mika Särkkä kertoo Malmin kehityksestä, minkä hän uskoo näkyvän myös kasteiden määrässä.

 

Särkän mukaan seurakunnassa on päästy tilanteeseen, jossa mukana tilaisuuksissa on usein ei-uskovia tai vastauskoontulleita.

 

– Tällaisessa ilmapiirissä ihmisille on luontevaa välittää evankeliumia eteenpäin. Eniten evankelioivat ne, jotka ovat hiljattain tulleet itse uskoon.

 

Viime vuoden kastetuista suurin osa oli kantasuomalaisia.

 

 

Kärki tylsyy

Suurten kaupunkien ulkopuolelta kymmenen kastevilkkaimman seurakunnan joukkoon nousee Salo kahdellakymmenellä kastetulla.

 

– Meillä oli pitkään niin, että suurin osa kastetuista oli turvapaikanhakijoita. Nyt suhdeluku on kääntynyt niin, että ulkomaalaistaustaisia oli neljä, pastori Eero Ketola kertaa Salon lukuja.

 

– Suurin osa kastetuista oli viime vuonna yllättäen niin sanottuja tavallisia työikäisiä paikkakuntalaisia ihmisiä.

 

Myös Hämeenlinnassa on ollut suhteellisesti vilkasta, 13 kastettua, ja Mäntsälässä Itä-Uudellamaalla kastettuja oli viime vuonna kymmenen.

 

Jotain kastetilanteen muuttumisesta kertoo se, että kymmenellä kastetulla Mäntsälä mahtuu jo seurakuntien ”kymmenen kärkeen”.

 

Seurakunnista eniten kastettiin viime vuonna Seinäjoella, jossa kastettuja oli 34. Kärkiluku on laskenut viime vuosista: on ollut tavanomaista, että Seinäjoella kastetaan 50–60 ihmistä vuosittain.

 

Helsingin Saalem-seurakunnalla on ollut todellinen välivuosi kasteiden suhteen: tavallisesti kymmeniä ihmisiä kastavassa maan suurimmassa helluntaiseurakunnassa kastettiin viime vuonna vain 14 uutta jäsentä.

 

 

Anssi TiittanenJaa
Kirkko maallistuvassa maailmassa
Intialaiset kiittävät lähetyssaarnaajia
”Kulttuurierot tuovat  tuplasti ongelmia ja hyvää”
Sairaalapappi on läsnä ilon ja kaipauksen hetkellä
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!