Helsingin seudun Käsi kädessä -työ 10 vuotta – ”Leirien merkitys vammaiselle nuorelle suuri”

Kehitysvammainen lapsi ja nuori kaipaa vertaisuuden ja yhteyden kokemuksia. (RV-arkisto)

Helsingin seudun Käsi kädessä -työ on viettänyt kuluvanana vuonna kymmenenvuotisjuhlavuotta. Työ on osa Hyvä Sanoma ry:n vammaispalvelua. 

Vuonna 2009 IK-opistolla järjestettiin ensimmäinen vammaisille nuorille ja heidän perheilleen suunnattu Fifty-fifty-leiri. Leirin nimi oli muunnos nuorten Fifteen-leiristä. Nykyisin leiri on Käsi kädessä -leiri. 

– Tällaisen leirin merkitys on vammaiselle nuorelle todella suuri. Poikamme Timoteus, joka nyt on jo kolmekymppinen, on halunnut mukaan joka vuosi, työn pitkäaikainen aktiivi Paula Plysjuk kertoo. 

– Hän on kertonut aina, mitä uutta hän on oppinut Jeesuksesta, eikä varmaankaan muualla voisi saada vastaavaa opetusta. 

Plysjuk toteaa, että kehitysvammaiset ihmiset ovat hyvin yksilöllisesti erilaisia. 

– Leiri on silti ollut varmasti kaikille osallistujille hyvin tärkeä. 

Keuruun leireillä osallistumismäärä on rajoitettu viiteentoista leiriläiseen, koska jokaiselle tarvitaan myös henkilökohtainen avustaja. Suuren kysynnän takia leirejä on pidetty joinain kesinä useampia. Kymmenvuotiskesää himmensi koronapoikkeustila: leiri jäi nyt pitämättä. 

 

Helluntaiseurakuntien Käsi kädessä -työ alkoi Turun helluntaiseurakunnassa vuonna 2004, jossa Pirjo ja Seppo Kuusisto alkoivat järjestää kehitysvammaisille suunnattua toimintaa. Mallia sovellettiin muuallakin, kuten Helsingin seudulla. 

Vuonna 2017 Turussa järjestettiin ensimmäinen Kk-jumalanpalvelus, jossa vastuussa olivat kehitysvammaiset itse sekä Reino Mäkilä. Puhujana tilaisuudessa oli MS-tautia sairastava pastori Aki Miettinen. Sittemmin valtakunnallisia Kk-jumalanpalveluksia on järjestetty vuonna 2018 Lahden helluntaiseurakunnassa ja 2019 Keravan helluntaiseurakunnassa. 

Pääkaupunkiseudulla paikallisia tilaisuuksia on järjestetty viime vuosina Malmin Saalem-seurakunnassa. 

 

Käsi kädessä -työ on tärkeää myös kehitysvammaisten lasten ja nuorten perheille. 

– Kehitysvammaiset eivät useinkaan tule tilaisuuksiin yksin. Myös perheet tutustuvat toisiinsa, ja toki myös terveet perheenjäsenet kaipaavat yhteyttä ja vertaistukea. Tämänkin vuoksi on hienoa, että olemme saaneet toiminnan pyörimään, Paula Plysjuk kuvailee. 

– Toivoisimme, että toiminta voisi laajeta edelleen. Työ on vaativaa ja tarvitsee mukaan myös muita vapaaehtoisia kuin vammaisen lapsen ja nuoren perheenjäseniä. 

Käsi kädessä -työn suunniteltu kymmenvuotisjuhla Helsingissä marraskuun lopulla jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi.

 
49/2020

UutisetSuomalaisten ”supervoima” on luottamus toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan.
KolumniSeurakunnat ovat vastaanottaneet vuosikymmenien saatossa paljon testamenttikiinteistöjä. Suurille kaupunkiseurakunnille niitä on saatettu osoittaa kymmeniä, jopa...
PääkirjoitusKoronapandemian aika on jälleen osoittanut, että elämme maassa, joka edelleen saa elää Jumalan siunauksen alla enemmän kuin ansaitsemme. Olemme siis päässeet osalliseksi ansaitsemattomasta armosta...
UutisetHelsingin seudun Käsi kädessä -työ on viettänyt kuluvanana vuonna kymmenenvuotisjuhlavuotta. Työ on osa Hyvä Sanoma ry:n vammaispalvelua.
Vuonna 2009 IK-opistolla...
UutisetMarraskuinen aamupäivän tilaisuus Nastolan helluntaiseurakunnassa täytyy iloisilla sävelillä. Lasten ja varkkien Aurinko-kuoro laulaa.
– Tuntuu niin hyvältä, kun laulu lähtee soimaan...
UutisetSaarijärven Päätytuote Oy:n toimitusjohtaja Anni Kinnunen luottaa johtamansa yrityksen metallimiehiin ja haluaa kohdata heistä jokaisen henkilökohtaisesti.
MuutKun tammikuussa aloitimme uutta vuotta vankilaraamattupiirien parissa, emme arvanneet, mitä maaliskuu toisi tullessaan: koronaepidemia pysäytti koko vapaaehtoistoiminnan vankilassa.


Van...
PikavisiittiTuula Rossi kiittää joka päivä Jeesusta, joka vapautti hänet vuosikymmeniä kestäneestä alkoholismista.
MuutEi koskaan, ei ikinä. Sellainen sanapari voi herättää mitä syvimmän pelon rohkeimmankin sisimpään.
UutisetKirkotkin tarvitsevat nyt hybridistrategiaa.
UutisetPieni koillisranskalainen Givors on lähetystyöntekijäpariskunta Marie-Laure ja Mikko Haakanan kotikaupunki. Suomalainen Mikko toimii puoliaikaisena pastorina Givorsin Assemblee...
UutisetHelsingin Lähetyskirkossa järjestetyssä seminaarissa julkaistiin äskettäin teos, johon on koottu viiden kirkkokunnan yhteiskuntateologisia näkemyksiä. Ajatushautomo Kompassin tuottamassa teoksessa...
UutisetKirkon, moskeijan ja synagogan seiniensä sisään kätkevän rakennuksen on tarkoitus valmistua parin vuoden sisällä.
UutisetReinhard Bonnke: Tulilataus – päivähartauskirja. KKJMK OY 2020. Nid. 569.

Englantia hauskalla ja mieleen jäävällä saksalaisella aksentilla puhunut helluntaijulistaja Reinhard Bon...
”Juoksin läpi mustan savun” – Soile Harriksen kotitalossa tapahtui ihmishenkiä vaatinut tulipalo
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
Puolisoa etsivät niin nuoret kuin uudelleen avioituvat – ”Tinder-palvelussa yhä enemmän kristittyjä”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!