Helluntailaiset saamassa työntekijän valtakirjan

Seurakunnassa mietitään, kutsuako puhujavieraaksi ennestään tuntematon julistaja. Suomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto lupaa ongelmaan pian apua pitkään valmistellun työntekijän valtakirjan myötä.

Aiemmin Ristin Voitossakin seurakunnat julkaisivat myönteisiä suosituksia tai varoittavia lausuntoja eri julistajista.– Suosituskirjeiden antaminen löytyy jo Uudesta testamentista mutta on ollut käytössä myös helluntailiikkeen alkuajoista asti. RV:ssä oli tapana julkaista suosituksia evankelistoista ja saarnaajista, mutta myös kielteisiä lausumia, joissa todettiin, että ”veli NN ei nauti luottamusta emmekä suosittele häntä kutsuttavaksi seurakuntiin julistajana”.

Vastaava lehti-ilmoittelu ei ole Katon mukaan enää mahdollista tai tarpeen. Sen sijaan ”nykyaikaisen suosituskirjeen” tarve on tiedostettu vuosia, ja viime Syyspäivillä päätettiin työntekijän valtakirjan käyttöön ottamisesta.

Vuosi 2017 siirtymäaikaa

Seurakunnat ovat saaneet äskettäin sähköpostia valtakirjahankkeesta. Aiheesta on tulossa myös perehdytyskoulutus 5. lokakuuta 2016 Kotkan Syyspäivien alla.

– Hakemuksia voi alkaa jättää Syyspäivien yhteydessä. Niitä käsitellään loppusyksystä, ja ensimmäisiä valtakirjoja voitaneen myöntää vuoden 2017 alussa, aikatauluttaa neuvoa-antavien vanhinten puheenjohtaja Kauko Vehniäinen.

Hän korostaa, että valtakirjaa hakee aina paikallisseurakunnan vanhimmisto työntekijöilleen.

– Valtakirjat on tarkoitettu pääasiassa seurakuntien palkatuille työntekijöille. Pienillä seurakunnilla palkattua työntekijää ei aina ole, jolloin valtakirja voidaan myöntää myös pastorin tehtävää oman toimen ohella hoitavalle.

Valtakirjat myöntää toimikunta, jossa on edustus Suomen Helluntaikirkosta, neuvoa antavista vanhimmista, Fidasta ja HELP ry:stä.

Erilaisten työnkuvien vuoksi valtakirjojakin on neljää erilaista. Esimerkiksi vihkimisoikeus ei sisälly kaikkiin niistä. Toisaalta seniorityöntekijät säilyttävät sekä valtakirjan että vihkimisoikeuden.

Vuoden 2017 loppuun asti valtakirjan voi saada nykyisten palvelutehtävien perusteella, kun osallistuu päivän perehdytyskoulutukseen.

– Siirtymäajan jälkeen 2018 alusta käyttöön tulevat varsinaiset valtakirjan kriteerit, joihin kuuluu tietty määrä työkokemusta ja osin myös raamattukoulutusta, Vehniäinen kertoo.

Paikallisvapaus säilyy

Helluntaikirkon toiminnanjohtajan Esko Matikaisen mukaan työntekijän valtakirjalla on tarkoitus helpottaa helluntailiikkeen arkea, ei mutkistaa sitä tai uhata maallikkoliikkeen luonnetta.

– Seurakunnat voivat jatkossakin täysin itsenäisesti valita työntekijänsä tai kutsua puhujiksi ketä tahansa valtakirjasta riippumatta. Kuitenkin tarvittaessa valtakirjalla on helppo osoittaa kotiseurakunnan vanhimmiston tuki.

Asiakirjan tarve on pitkälti paikkakuntakohtaista.

– Pienistä maaseutuseurakunnista on viestitty, että käytäntö ei tule koskettamaan heidän elämäänsä paljoakaan, Matikainen sanoo.

– Toisaalta hengellinen kenttä muuttuu jatkuvasti monitahoisemmaksi. Enää ei ole pelkkien kuulopuheiden perusteella mahdollista tietää, ketkä ovat helluntailiikkeen julistajia. Siksi vanha suositusjärjestelmä on syytä ottaa käyttöön uudistettuna valtakirjakäytäntönä.


Ruut Ahonen


25/2016

UutisetIlmapiiri on avoin ja sanoma Jeesuksesta menee eteenpäin vankien kertoessa uskosta toisilleen.
PuheenaiheMilla Happonen alkoi auttaa Ugandan kaikkein köyhimpiä.
PikavisiittiTommi Hakkari, 37, ei enää itse tee videoita ja touhuile somessa. Nuotta.comissa sisältöä tuottavat nyt nuoremmat.

Lapsuuden haaveammattini oli ammattijääkiekkoilija tai liikunnanopettaja, kosk...
ArtikkelitEpäilysten, pettymysten ja tappioiden hetkellä kokemus kastetuksi tulemisesta muistuttaa uskovalle, että hänet on otettu Jeesuksen omaisuudeksi.
UutisetElokuvantekijä Mel Gibson valmistelee teokselleen The Passion of the Christ jatko-osaa, joka keskittyy Jeesuksen ylösnousemukseen. Elokuvan työstäminen on vasta alkumetreillä, ja sitä tekee Gibsonin l...
UutisetToissalauantainen hyväntekeväisyystapahtuma Cotton Day Tampereen helluntaiseurakunnassa toimi kahteen suuntaan. Tapahtumassa jaettiin ilmaiseksi käytettyjä vaatteita ja tarvikkeita lapsiperheille. Sam...
UutisetJohansson työskenteli pitkään muun muassa Ristin Voitto -lehdessä.
Miten onHelluntaiseurakuntien musiikki ry on osoittanut seurakunnille kannanoton, jossa se huolehtii yhteisöjen tämänhetkisestä musiikillisesta tarjonnasta.

Kannanotossa puhutaan helluntaiseurakuntien...
UutisetVanhimmistot voivat hakea työntekijöilleen valtakirjaa, joka vastaa entisajan suosituskirjettä.
UutisetLuterilaisen kirkon arkkipiispan käyttöön hankittu uusi Lexus-merkkinen henkilöauto puhuttaa Kotimaa24.fi-verkkolehdessä.

– Miksi kirkon johtoon kuuluvan henkilön pitää ajaa tämän tason työsuhd...
UutisetJyväskylässä järjestetty Tulisielu-konferenssi kokosi kesäkuun ensimmäiseksi viikoksi 170 nuorta aikuista yhteen. Konferenssissa eri opettajat käsittelivät hengellisen johtajuuden ja palvelun kysymyks...
UutisetJyväskylän ja Durhamin yliopistojen tutkimuksen mukaan varttuneet suomalaiset ovat musiikillisesti mollikansaa. Mitä enemmän ikävuosia, sitä useammin ihminen kokee surumielisen musiikin lohdulliseksi...
UutisetSveitsin Winterthurissa etsittiin Pyhän Hengen voimaa ja sytyttiin evankelioinnista.
UutisetBrittipastori Mark Woods arvioi Christian Todayn kolumnissaan hengellistä nykymusiikkia. ”Siinä ei ole kyse Jumalasta vaan meistä – [se on] hyvältä tuntuvaa puppua, joka toimisi popmusiikkina, jos vai...
UutisetFloridalainen pienen kehitysvammaisen tyttären äiti Courtney Baker kirjoitti hiljattain koskettavan kirjeen häntä odotusaikana hoitaneelle lääkärille, joka suositteli heille raskauden keskeyttämistä l...
MielipideRistin Voitossa on kerrottu paljon Pyhän Hengen toiminnasta, ja se on ollut rohkaisevaa. Minäkin haluan kertoa omasta kokemuksestani.

Olin kauan sitten Turussa juhannusjuhlilla. Siellä sain kok...
MielipideOlen lukenut kiitollisin mielin saamaani palautetta Ristin Voiton artikkelisarjasta (RV 16–18/2016), jossa käsittelin Suomen helluntaiherätyksen jäsenmäärän kehitystä. Kiitos kaikille, jotka ovat anta...
MielipideHelluntaiseurakuntien seuraavilla Syyspäivillä käsittelyyn tuleva aihe naisen asemasta ja palvelutehtävistä seurakunnassa on herättänyt paljon keskustelua ja mielipidekirjoituksia myös Ristin Voittoon...
MielipideOnko helluntaiseurakunnilla virallista kantaa siihen, voiko avopari olla seurakunnan jäsen, jolle moitteen sijaan annetaankin siunaus? Entä sallitaanko jatkuva juopottelu, ilman, että siitä annetaan e...
MielipideTunnen suurta velvollisuutta kirjoittaa aiheesta, joka on vaivannut minua jo viime vuoden ajan. Tätä aihetta sivuttiinkin jo Ristin Voiton teemanumerossa (RV 21).

Seurakunta on minulle rakas ja...
KolumniAvasin ystävämme kodissa sanomalehden. Kyseisen aamun uutistarjonnasta mielenkiintoni herätti kolme erilaista mutta myös yhtäläisyyksiä sisältävää juttua.

Ensimmäinen teksti käsitteli vanhemmuu...
ArtikkelitParantumisihmeet todistavat Jeesuksesta ja osoittavat Jumalan myötätuntoa kärsiviä kohtaan.
MuutPäivi Rinne: Nauru pidentää isää – Tuokiokuvia Seppo Rajamäen elämästä. Aikamedia 2016, 224 sivua.

Kirja tuntuu tuhdilta ja mukavalta kädessä. Kannen kuvassa on kirjan nimen mittainen mies kuva...
MuistolleIltayön tunteina 25.5.2016 taivaan sotajoukot olivat jo jyristelemässä vaunuineen ja tulomatkalla, kun väsynyt matkaaja, saarnaaja Arthur Kukkula henkäisi viimeisen henkäyksensä. Tämä tapahtui kello 2...
UutisetVoimanostaja Sami Nieminen tavoittelee maailmanmestaruutta juhannuspäivänä. Yli vuoden työ huipentuu yhdeksään suoritukseen.
PääkirjoitusHarveneva joukko suomalaisia taitaa muistaa, että vaikka juhannus on alun perin pakanallinen juhla, se on saanut nimensä Johannes Kastajasta. Keskikesän valon juhlaa vietetään kristillisissä kirkoissa...
Pääkirjoitus
UutisetIson Kirjan Fifteen-leiriläiset opiskelivat uskonasioita siellä, missä Jeesus maan päällä ollessaan kulki.
MuutMerja Saarni (toim.): Orjuus tänään – Näkökulmia ihmiskauppaan. Aikamedia, 2016. Sid. 160 sivua.

Merja Saarni on toimittamallaan teoksella lähtenyt purjehtimaan vähäisesti kolutuille väylille...
MuutPiritta Poutala: Särjetyn korjaat. Prisma, 2015.

Digipack vihkoineen näyttäytyy harmonisena ja tyylikkäänä, myös varsin naisellisena: solistin kuvia on riittävästi. Levy siis jatkaa laulajakesk...
UutisetKonferenssin historiikin kirjoittaja Tapio Sopanen painottaa, että ulkoisia puitteita tärkeämpää on edelleen tapahtuman hengellinen sisältö.
MuutElina Rautio: Minun paikkani. Tarinoita kutsumuksesta ja sen löytämisestä. Päivä Oy, 2016. Sid. 203 sivua.

Elina Rautio kuvaa kirjassaan Minun paikkani jokaisen kristityn elämään kuuluvaa kutsu...
Rauhan Majatalo kutsuu hiljentymään
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!