Tiistai 31. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Irma, Irmeli
Julkaistu 2.6.2016 00:00

Harvard-tutkimus: Säännöllinen kirkossakäynti voi pidentää ikää

Ahkera kirkossakäynti saattaa pidentää ihmisen elinikää, kertoo Harvardin yliopiston tuore tutkimus.

Kansainvälinen tutkimusryhmä seurasi 16 vuotta lähes 75 000:tä keski-ikäistä naishoitajaa, joilta kysyttiin muun muassa seurakuntaelämään osallistumisesta. Se havaitsi, että kirkossa useammin kuin kerran viikossa käyvillä oli 33 prosenttia pienempi riski kuolla tutkimusjakson aikana kuin niillä, jotka eivät käyneet siellä koskaan. Myös kerran viikossa tai harvemmin hengellisessä tilaisuudessa käyvillä oli 13–26 prosenttia muita matalampi kuolemanriski.

Tutkimusryhmää johtanut professori Tyler VanderWeele toteaa The Telegraph -lehdessä, että usein kirkossa käyvillä on vähemmän terveydelle haitallisia tapoja, kuten tupakointi, mutta paremman sosiaalisen tukiverkon ansiosta he myös kokevat vähemmän yksinäisyyttä ja ovat optimistisempia. Tutkijoiden mukaan uskonto ja hengellisyys saattavatkin olla aliarvostettu voimavara, joka olisi hyvä tiedostaa terveydenhoitoalalla.

Tutkimuksessa seurattiin vain naisia, mutta aiemmissa selvityksissä on käynyt ilmi, että myös miehet hyötyvät säännöllisestä kirkossakäynnistä, joskaan se ei pidennä heidän elinikäänsä yhtä vahvasti kuin naisilla.

Jaa
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
Ensin tutkintapyyntö pamfletista, nyt radio-ohjelmasta – molemmat tutkintapyynnöt ovat saman henkilön tekemiä, kertoo Päivi Räsänen.
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!