Keskiviikko 27. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Viljo
Julkaistu 7.7.2016 07:00

Hälyttävä lakimuutos tekeillä Venäjällä

Suuri osa uskonnollisesta viestinnästä toisinuskovien kanssa muuttuu Venäjällä periaatteessa luvanvaraiseksi, mikäli presidentti Putin hyväksyy uuden lain. Kuva: ShutterstockVenäjän evankeliset kirkot ovat käynnistäneet mittavan rukous- ja vetoomuskampanjan sen jälkeen, kun duuma hyväksyi juhannusaattona lain, joka tekee käytännössä kaikesta evankelioinnista luvanvaraista. Jotta laki astuisi voimaan, presidentti Vladimir Putinin on hyväksyttävä se ensi sunnuntaihin mennessä.

Omantunnonvapautta ja uskonnollisia yhteisöjä koskevan lain sanamuotoja on Venäjän protestanttikirkoissa tulkittu niin, että laki pitää lähetystyönä kaikkea kirkkorakennusten ulkopuolella tapahtuvaa uskonnollista kommunikointia ei-uskovan henkilön kanssa. Se puolestaan edellyttää viranomaisten myöntämän luvan hankkimista.

Kaduilla ja kodeissa tapahtuvan evankelioinnin lisäksi rajoitukset koskevat osin myös median ja internetin kautta tapahtuvaa uskonnollista viestintää. Mikäli lupaa ei ole, henkilöä voidaan rankaista jopa noin 700 euron sakolla.

Aiemmin esimerkiksi katuevankeliointia on rajoitettu lähinnä ulkomaalaisilta.

– Tavallinen venäläisuskova voi toisin sanoen periaatteessa saada sakot, jos hän kotonaan todistaa naapurilleen uskostaan eikä ole hankkinut lähetystyölupaa. Tämä kuulostaa absurdilta mutta näyttäisi olevan totta, ruotsalainen idäntyön vaikuttaja ja Avainmedian hallituksen asiantuntijajäsen Rauli Lehtonen kertoo.

– Sitä, kuinka helppoa näitä lupia olisi saada, on vaikea arvioida. Näyttää kuitenkin siltä, että tarkoituksena on rajoittaa evankeliointia ja myöntää siihen mahdollisuus vain viranomaisten luotettavina pitämille henkilöille.

Vetoomuskirjeitä

Moskovassa viime viikolla kokoontuneet Venäjän evankelisten kirkkojen edustajat päättivät lähettää presidentti Putinille kirjeen, jossa he vetosivat lain hylkäämiseksi. Lisäksi he julistivat yhteisöihinsä kolmipäiväisen rukous- ja paastokampanjan sekä kehottivat myös seurakuntalaisia lähettämään vetoomuskirjeitä ja -sähköposteja presidentinkansliaan.

Lehtosen mukaan kirkonjohtajat pyytävät esirukoustukea myös ulkomaalaisilta kristityiltä.

Lakihanke on jatkoa Venäjän vähemmistöuskontojen toimintavapauden aiemmalle kaventamiselle.


Heikki Salmela

Jaa
Holokausti tuhosi lähes kaikki Sarajevon juutalaiset – muisto vainosta ja piirityksestä on aina läsnä bosnialaisessa kaupungissa
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!