Tiistai 17. syyskuuta.
Nimipäivää viettää Aili, Aila, Hildegard, Hildegerd
Julkaistu 3.11.2017 14:22

Fidalta toisenlainen aktio  Jordaniaan

Aktiolaiset pääsivät hyvin lähelle paikallista elämää. Juuri ennen kuvan ottamista ryhmä oli tavannut kurjissa oloissa eläviä pakolaisia, joita Jordanian asukkaista on yli neljännes. -Syyrialaisten osalta tilanne on kamalin, Päivi Simi-Kim (2. oik.) Fidasta kertoo.

Osallistuminen tällaiseen aktioon on mahdollisuus löytää itsestään ja tästä maailmasta jotain, mitä ei kotoa käsin voi saavuttaa, toteaa Lasse Petman, Jordaniaan hiljattain toteutetun aktion valokuvaaja.

 

Ryhmä suomalaisia media- ja opetusalan ammattilaisia tutustui Fidan työhön Jordaniassa 10.–22. lokakuuta ja toi oman panoksensa siellä meneillään olevaan, naisia ja perheitä voimauttavaan kehitysyhteistyöprojektiin.

 

Jyväskylän helluntaiseurakunnan kanssa tehty media-aktio oli uusi kokeilu. Kolmihenkinen ryhmä tutustui työhön ja tuotti videomateriaalia Fidan ensi vuoden kehitysviestintäkampanjaan. Kuvauksia koordinoi Fidan kehitysyhteistyötiedottaja Päivi Simi-Kim. Koulutusaktiossa oli mukana kolme jyväskyläläistä opettajaa. Heidän tehtävänään oli kurkistaa projektin arkeen ja tuoda siihen koulutuksellista antia.

 

Aktioryhmä tutustui reissullaan myös paikallisten seurakuntien toimintaan ja niiden pakolaistyöhön.

 

 

Pakolaisuus sai kasvot

Joonas Ojala ja Lasse Petman taltioivat videolle niiden naisten haastatteluja, jotka olivat saaneet apua Fidan projektin kautta. Opettajaryhmä sai naiset jumppaamaan, virkkaamaan ja oppimaan hyvinvoinnista. Paikalliset kumppanit saivat tietoa uudenlaisista opetusmetodeista esikoulutyössä.

 

Vuorovaikutus ihmisten kanssa huipentui käyntiin pakolaisten luona Mafraqissa Syyrian rajan tuntumassa.

 

– Ihmisten tarinat jäävät mieleen. Enää pakolaiset eivät ole vain massoja ja numeroita, vaan nyt heillä on kasvot. Heidän ystävällisyytensä ja lämpönsä olivat todella puhuttelevia, pohtii opettajien aktioryhmää johtanut Karoliina Jylhä.

 

Koulutusaktion aikana pidettiin koulutuksia ja työpajoja sekä hankkeen kohderyhmille että pakolaisnaisille.

 

– Oli hyvä nähdä, miten kehitysyhteistyön kautta voidaan saada muutoksia ja vaikuttavuutta aikaiseksi, toteaa erityispedagogiikkaa opiskeleva Outi Kilpeläinen.

 

– Tehdyllä työllä on monen elämään suuri vaikutus monella tasolla, jatkaa Riikka Toivanen, joka työskentelee Suomessa maahanmuuttajien parissa.

 

 

Haastattelut tärkeitä naisille

Aktiolaisia veti matkalle mahdollisuus käyttää osaamistaan kehitysyhteistyön hyväksi. Heitä kiinnosti myös tutustua sen erilaisiin toteutustapoihin ja nähdä Lähiidän ihmisten arkea muutoinkin kuin uutisten kautta.

 

Joonas Ojala halusi työpanoksensa kautta välittää paikallisten ihmisten tarinoita heidän itsensä kertomina suomalaisille.

 

– Työkseni pyörin paljon mediajuttujen parissa, ja tässä oli hieno mahdollisuus päästä käyttämään omia lahjojaan.

 

Toinen kuvaaja, Lasse Petman, koki samoin.

 

– Se, että työn piirissä olevien naisten muutostarinat pääsevät nyt julkisuuteen, vaikutti myös olevan merkityksellinen asia kyläyhteisöissä, hän huomauttaa.

 

Joonas Ojala kertoo ymmärtäneensä aktion aikana, miten haastava naisen asema ja elämä voi Lähi-idässä olla.

 

– Siksi näiden naisten rohkeat askeleet kohti uudenlaista muutosta ja oman äänen kuuluville saamista oli innostava nähdä.

 

 

Työtä köyhyystaskuissa

Fidan kehitysyhteistyöprojekti Jordaniassa kohdistuu pääkaupunki Ammanin itäisiin ”köyhyystaskuihin” ja maaseudulle. Järjestön projektissa ovat mukana kolme paikallista naisjärjestöä sekä kaksi päiväkotia.

 

– Olemme tehneet Jordaniassa monta vuotta kehitysyhteistyötä, mutta nyt, kun meillä on naisjärjestöt kumppanina, tavoitamme ruhonjuuritasolla hyvin tehokkaasti naisia ja perheenäitejä. He saavat projektin kautta koulutusta, töitä ja omia tuloja, millä on suuri merkitys kulttuurisesti, Päivi Simi-Kim taustoittaa.

 

Hän kertoo, että projekti on murtamassa myös erästä tabua alueella.

 

– Toisen päiväkodin johtaja haluaa huomioida myös vammaiset lapset ja perustaa heille koulun myöhemmin. Jordaniassa vammaisuus on iso tabu. Vammaisia lapsia ei huomioida vaan heitä hävetään. Aktiolaisten mukaan matka auttoi ymmärtämään oman seurakunnan lähetin arkea uudella tavalla. Heidän silmänsä avautuivat muun muassa sille, miten monen tekijän summa rukouksesta viestintään kentällä tehtävä työ onkaan.

 

 

Katja Köykkä, Ruut AhonenJaa
Pastoripariskunta kohtaa haasteita monelta suunnalta
Kivulias tie nuorisopastoriksi
"Toivon kirjojeni tuovan lohtua"
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!