Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 12.5.2016 00:00

Fida terävöittää lähetystoritoimintaansa

Jemina Rajamäki toimii myyjänä Espoontorin uudella lähetyskirpputorilla mutta siirtyy myöhemmin Helsingin Iso Roobertinkadulle avattavan Fida-torin myymälänhoitajaksi. Kassalla ostoksia tekee Claris Nfor. Suurin osa ketjun asiakkaista tulee seurakuntatoiminnan ulkopuolelta. Kuva: Noora PalolaVaatteet, astiat, kirjat, kaikenlainen kodintavara… Fida lähetystorin myymälänhoitaja Jemina Rajamäki luettelee kirpputoreilla kauppansa tekeviä tuoteryhmiä.

Kauppakeskus Espoontorissa sijaitsevassa käytetyn tavaran tavaratalossa on keskipäivällä mukavasti asiakkaita.

Paikka on avattu vasta muutama viikko aiemmin myymälän siirryttyä entisistä tiloista uusiin. Myymälä on ensimmäinen Fida lähetystori, joka sijaitsee nykyaikaisen ostoskeskuksen sisällä.

Tähänastiset kokemukset ovat pelkästään myönteisiä.

– Myynti on kasvanut huomattavasti, Rajamäki kertoo. Asiakkaat näyttävät viihtyvän, ja aikaisemmassa paikassa asioineet ovat löytäneet uudet tilat.

– Täällä on tilavampaa ja valoisampaa kuin edellisessä myymälässä, ja sijainti on hyvä, asiakas Eija Pikkarainen kehuu. Tällä kertaa hän on löytänyt punaisen verhokankaan joulua odottamaan.

Murheita Helsingissä

Espoontorin hyvä startti on Fida Internationalin kirpputoriketjun kevääseen kaivattu piristys. Helsingin Iso Roobertinkadulle tulevan uuden myymälän kevät ei ole sujunut yhtä mutkattomasti.

Myymälän piti avautua asiakkaille jo maaliskuun alussa, mutta rakennuksen remontoinnin yhteydessä paljastui asioita, jotka pitkittävät prosessia: 1930-luvulla rakennetusta ja museoviraston suojelemasta talosta löytyi muun muassa kosteusvaurio.

– Vielä emme tiedä muuta kuin, että pääsemme avaamaan liikkeen jossakin vaiheessa kesää. Tarkempi ajankohta riippuu saneerauksen etenemisestä, Fida lähetystorien markkinointipäällikkö Helca Larinkoski kertoo.

Tiloihin on tarkoitus siirtää kaksi muualla Helsingissä toiminutta myymälää. Toinen niistä lopetettiin keskustasta jo tammikuussa, kun sen vuokrasopimusta ei enää jatkettu. Toinen sijaitsi lähellä uutta tilaa, mutta poismuutosta oli jo ehditty sopia ennen tietoa remontin pitkittymisestä.

– Myynnin menetys tulee kalliiksi, Larinkoski harmittelee.

Fidassa tappion on arvioitu olevan mahdollisesti jopa yli satatuhatta euroa.

Uuden liikkeen avauduttuakin toiminnan vakiintuminen vie myös usein aikansa.

– Myynnin kurominen kiinni tämän vuoden aikana tulee olemaan hankalaa.

Siunauksen takaa paljastui rukous

Kauppakeskus Espoontorissa arkeen on päästy hyvin kiinni huhtikuun puolivälissä olleiden avajaisten jälkeen, ja hyllyt pullistelevat järjestyksessä olevaa myytävää. Uudessa  toimipaikassa on ollut myös myynnillinen siunaus.

– Ihmettelimme, miten kaikki tuntui sujuvan niin helposti. Selvisi, että paikallinen yhteistyöseurakuntamme on vuosia rukoillut ja tehnyt työtä ostoskeskuksessa, Larinkoski kertoo.

Viime vuoden aikana Suomen kaikilla Fida lähetystoreilla ostoksia teki miljoona maksanutta asiakasta. Yllättäen suurin osa asiakkaista tulee seurakuntatoiminnan ulkopuolelta.

– Asiakasmäärät ovat kasvaneet, ja tietoisuus Fidan kirpputoreista on parantunut koko ajan.

– Seurakuntalaiset sen sijaan eivät käy paljon kirpputoreilla. Siinä on yksi haaste: että saisimme myymälät tutuiksi myös seurakuntien sisällä, Larinkoski pohtii.

Yksi mahdollisuus tutustua Fidan lähetystoritoimintaan avautuu kesällä Juhannuskonferenssissa. Sinne tulee myyntiin vaatteita, retkeilyvarusteita, kenkiä, laukkuja ja muuta pientä, jota juhannusjuhlilla vierailijoitten on helppo ottaa mukaansa. Tarjolle tulee rekkalastillinen tavaraa.

– Ensimmäistä kertaa Juhannuskonferenssissa on myös mahdollista lahjoittaa myytävää, Larinkoski kertoo.

Fidalla on ollut konferenssissa kirpputoriosasto kerran aiemmin, mutta pari viime vuotta myyntipiste on ollut poissa.

Lisää myyntiä ja kiinnostusta on haettu myös kirpputoriketjun kanta-asiakasohjelmaa kehittämällä. Viime vuoden aikana kanta-asiakkaitten etujen piiriin tuli laajempi tuotevalikoima, ja myymälöissä järjestetään erityisiä kanta-asiakkaiden etupäiviä. Lisäksi ovat jokaisen myymälän omat tarjoukset.

Kanta-asiakkaiden määrä on kasvanut pelkästään alkuvuoden aikana yli 3 000:lla, ja yhteensä heitä on jo noin 26 500.

Omarahoituksen kivijalka

Viime kesän jälkeen Fidassa on jouduttu tekemään rajuja leikkauksia valtion pienennettyä kansalaisjärjestöjen kautta kanavoimaansa kehitysyhteistyörahoitusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että järjestöjen omalla varainkeruulla on entistä tärkeämpi merkitys. Fidassa varainkeruun pitkäaikainen kivijalka on kirpputorien tuotto.

Viime vuonna torien kokonaisliikevaihto oli 8,1 miljoonaa euroa, ja voittoa lähetys- ja kehitysyhteistyön tarpeisiin tuli noin 1,1 miljoona euroa.

Tuotto on moninkertainen esimerkiksi Eväät elämään -keräyksen tuottoon nähden.

Valtion leikkaukset lisäävät painetta kirpputorituoton kasvattamiseen. Varainhankinta ja lähetystorien kannattavuuden lisääminen onkin Fidan kehityskohteena, ja muun muassa torihallintoa on uudistettu.

Myös kilpailu kirpputorialalla on kasvanut, mikä myös luo painetta toiminnan kehittämiseen.

Koko maassa Fida lähetystoreja on 27, ja Iso Roban myymälän avauduttua määrä kasvaa yhdellä. Toisaalta Forssan myymälä siirrettiin maaliskuussa liikkeenluovutuksena paikalliselle helluntaiseurakunnalle.

Fida-torien lisäksi useilla helluntaiseurakunnilla on omia lähetys- ja kehitysyhteistyöhön varoja kerääviä kirpputoreja.


Noora Palola


Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!