Fida teki paluun Roballe

Ennen avaamista ovien eteen syntyi ruuhkaa. Kuva: Anssi TiittanenHelsingin uuden Iso Robertinkadun Fida-myymälän edessä on avaamisaikaan mukava ruuhka.

Ulko-oven yläpuolella komeilee klassinen neonloisteputkesta tehty valomainos. Onko se Fida-myymälöiden uusi logo?

– Ei ole, myymäläketjusta vastaava hallintojohtaja Janne Jokisalo sanoo.

Museoviranomaisilla oli nippu vaatimuksia 1920-luvulla rakennetun perinteisen liiketilan ulkoasusta. Rakennuksessa on toiminut muun muassa ravintoloita sekä maan järjestyksessään toinen Alko.

– Valomainoksen tulee tyyliltään muistuttaa vanhaa Alkon myymälän logoa.

”Joulu joka päivä”

Ovet avautuvat ja ihmiset pääsevät sisään. Toiset suuntaavat tekemään löytöjä koskemattomilta vaaterekeiltä, toiset ottavat kahvia ja pullaa.

Sisällä on avaraa ja valoisaa. Kirpputori-tunnelman päältä on harjattu nukka pois.

Massamuotikaupan tunnelmaa ei ole tavoiteltu. Myyjät ovat tavallisissa vaatteissa, tuntuu kuin he olisivat toisessa kodissaan ja olisimme saapuneet tupaantuliaisiin.

– Tässä työssä tuntuu kuin olisi joulu joka päivä, sanoo kahdeksan vuotta eri Fida-myymälöissä työskennellyt Milla.

– Tavaraa tulee koko ajan, ja ajattelen, että wau, saan nähdä tämän kaiken, vaikkei minun tarvitsekaan omistaa kaikkea itse.

Kohtaamiset osa työtä

Jokaisen vaatteen, lelun, maton ja kattilan takana on tarina, ja uusia syntyy koko ajan.

– Lahjoittajat kertovat usein tarinan siitä, kenelle esine on kuulunut. Ostajat taas haluavat kertoa, kenelle tai mihin esine on matkalla, markkinointipäällikkö Helca Larinkoski sanoo.

Fida-myymälöissä käy paljon niitä, joilla ei ole varaa ostaa uutta. Tavoite on, että jokainen asiakas tulisi kohdatuksi ihmisenä.

– Monet asiakkaistamme ovat sairaita, työttömiä ja muita päähänpotkittuja. Maahanmuuttajia näkee paljon, Janne Jokisalo kuvailee.

Jos asiakkaan kanssa ei ole yhteistä kieltä, soitetaan toiseen kauppaan ja tulkataan puhelimen avulla. Myyjäverkostosta löytyy paljon eri kieliä osaavia.

Fidaa toivottiin takaisin

Uuden myymälän myötä Fida tekee samalla ”paluun Roballe”. Lähetysseurakunta ja Roba Cafe ovat aivan vieressä.

– Meillä on jälleen uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön seurakunnan kanssa, Janne Jokisalo iloitsee.

Rakennusvaiheessa Punavuoren kaupunginosan väkeä kävi moikkailemassa ja toivottamassa Fidaa tervetulleeksi.

– On ollut hämmentävää, miten vanhat asiakkaat ovat toivoneet meitä takaisin. Välivuodet ovat meistäkin olleet kuin pakkosiirtolaisuuden aikaa, Helca Larinkoski sanoo humoristisesti.


Anssi Tiittanen


49/2016

UutisetIhminen viihtyy jumalanpalveluksessa, kun hän pääsee katselijasta osallistujaksi.
PääkirjoitusUseat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynn...
Miten onEnsi vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Mitä helluntaiseurakunnat voisivat antaa juhlavuottaan viettävälle isänmaalle?

Vastauksena tähän Kotkan Syyspäivillä esiteltiin Parasta...
UutisetElokuva voi välittää evankeliumia yhtä voimallisesti kuin puhe, Saarijärvellä uskotaan.
UutisetHiljaiselon rikkomisella voi olla odottamattomat seuraukset.
UutisetKristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin ar...
UutisetEi ole vasta kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa taivasteltiin Kekkosen aikaista suomettumisen kulttuuria, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoi blogissaan viime vi...
UutisetJari-Pekka liikenneasemat lahjoittaa joulun Kultalyhde-lehden kaikkiin Joroisten kunnan talouksiin. Lehti jaetaan postin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen haluaa näin levittää evank...
UutisetMaakunta haluaa turvata lähetystyön tulevaisuuden.
UutisetKäytetynkin tavaran voi laittaa esille tyylikkäästi.
UutisetSodan runtelemista kotimaistaan lähteneiden afrikkalaisten hätä koskettaa suomalaisavioparia.
UutisetTapahtumassa oli vahva yhteisöllisyyden tunne, nuorisopastori Juan Castillo kuvailee Oulussa toissa viikonloppuna järjestettyä Ytimessä-tapahtumaa.

– Koimme Pyhän Hengen läsnäolon voimakkaasti...
UutisetTyöpaikoilleen aamuvarhaisella kiirehtivät ihmiset saivat torstaina 1. joulukuuta mukaansa piparkakkupussin, jossa oli kaksi piparia ja joulurauhan toivotus.

Vantaalta kuusi vuotta sitten alkun...
UutisetVuonna 2014 vangittu kristitty 29-vuotias sudanilaisäiti Maria Ibraheem luki Raamattua telkien takana salaa öisin, kertoo The Christian Post.

Nuorta äitiä valvotti tyrmässä hänen alle kaksivuot...
Uutiset”Tyrmistyttävän harva” yhdysvaltalainen seurakunta puhui presidentinvaalien alla ehdokkaista, itse vaaleista tai kristittyjen velvollisuudesta äänestää niissä, selviää tutkimuskeskus Pew Researchin tu...
UutisetBritannian ministerit näkevät uskonnon ensisijaisesti ongelmana, väittää maan työväenpuolueen poliitikko ja entinen valtioneuvoston ministeri Stephen Timms.

Timms toteaa Christiantoday.comille,...
KolumniMottoni on, että elämässä tulee aina olla unelmia. Kun olin nuori vastauskoontullut tyttö, koin syvää väärinkäsittelyä rakkaassa helluntaiherätyksessäni. Sitä tapahtui kaikkine pakkoparannuksineen ja...
MielipideJeesuksen takaisin tulo ei ole uskoville pelon aihe, vaikka kukaan ihminen ei voi sanoa milloin se tapahtuu. On Jumalan viisautta, että meidän tehtäväksemme ei ole annettu laskea määräaikoja. Meidän t...
MielipideOlen laittanut merkille, että helluntailiikkeessä pastori-nimikettä käytetään jos minkälaisissa tehtävissä toimivan henkilön ”virkanimikkeenä”. Meillä on seurakunnissa lapsipastoreita, nuorisopastorei...
MielipideOlen saanut Jumalan armosta pitää Rukoillen eteenpäin -iltoja. En epäile hetkeäkään, ettei se ole ollut Jumalan tahto, koska Raamattukin sanoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta.” Mutta meille ihmispoloisille yh...
MielipideOn surullista, miten nykyinen hallitus haluaa rajata kotihoidon tukea ja varhainen päivähoitoon siirtyminen on saanut yllättäen runsaasti mediassa palstatilaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on...
MuutMusiikin tyyleihin liittyvä erimielisyys on mahdollista ylittää, kun jumalanpalveluksen tarkoitus ja tehtävä ymmärretään oikein.
ArtikkelitIhminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpee...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
MuutGabojen tekemät videotodistukset kohahduttavat somaliyhteisöjä, mutta hengenvaarakaan ei estä heitä kertomasta Kristuksen rakkaudesta.
UutisetYhteenkuuluvuuden kaipuu vetää turisteja ja talvilintuja suomalaisiin seurakuntiin Espanjassa ja Thaimaassa.
Muut1980-luvun kristillinen suosikkiyhtye Freidiba Boodos esiintyy seurakunnissa talven aikana.
MuutTampereen helluntaiseurakunnasta alkanut ihmiskaupan vastainen Cotton-toiminta on pyörinyt vasta vajaan vuoden, mutta paljon on jo saatu aikaan. Alkuvaiheen painopisteenä on ollut tiedonhaku ja verkos...
PikavisiittiWilliam Atkinson on brittiläinen tohtori ja raamatunopettaja ja Euroopan helluntailaiteologien järjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja. Hän työskentelee tunn...
MuutLähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakunt...
MuutSauna, sisu ja Sibelius. Siinä kolme sanaa jotka monen mielestä kuvastavat hyvin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiämme.
Auttaja välttää romahduksen, jos hän pitää huolta itsestään
Yassir Eric auttaa entisiä muslimeja
”Toimivan idean synnyttäminen ei ole helppoa”
Jumalan tie olikin erilainen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!