Evankeliumi leviää vankiloissa

Jouko Koistinen (vas.) on Kuopion vankilan pastori, kun taas Jani Lemmetty on tullut siellä uskoon. Kuva: Noora PalolaOn hienoa kertoa toisille, mitä Jeesus on saanut aikaan omassa elämässä, kertoo Jani Lemmetty.

Hän on ollut uskossa vuoden ja kolme kuukautta ja istuu tällä hetkellä tuomiota Kuopion vankilassa. Hän kertoo rohkeasti elämänsä uudesta suunnasta.

– Se, että näyttää uskonsa, vetää toisia Sanan ääreen.

Hengellisen työn tekijät ovat havainneet Kuopion vankilassa vuoden aikana tapahtuneen hengellisen ilmapiirin muutoksen.

– Olen ollut vankilalähettinä noin seitsemän vuotta, ja sinä aikana on tapahtunut paljon. Kävijämäärä tilaisuuksissa oli alussa noin viidentoista paikkeilla, kun se nyt on kolmisenkymmentä, kertoo Kuopion helluntaiseurakunnan vankilalähetti Hannu Mustonen.

Kuopion vankilan vankilapastori, rovasti Jouko Koistinen on samoilla linjoilla.

– Itse olen varovainen puhumaan herätyksestä, koska Jumalan nimissä on paljon myös liioiteltu. Joka tapauksessa, kun katson kulunutta talvea ja kevättä, en pääse mihinkään siitä, että liikehdintää on ollut huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Tämä on ollut aivan erityistä aikaa.

”Pullansyöjät” vähentyneet

Lauantaina ja sunnuntaina järjestetyissä tilaisuuksissa käy noin 25–30 vankia, joka on noin 50–60 prosenttia niistä, joilla on lupa osallistua tilaisuuksiin. Eroa on työntekijöitten mukaan myös siinä, millä mielellä tilaisuuksiin tullaan.

– Enää ei kuulu sipinää tai supinaa, eikä ole niin sanottuja pullansyöjiä, eli niitä, jotka tulevat paikalle vain kirkon jälkeen tarjottavien kahvien houkuttelemana, sanoo Mustonen.

Kuopion vankilassa vangeilla on mahdollisuus osallistua hengelliseen toimintaan neljänä päivänä viikossa. Keskiviikkona on raamattupiiri, perjantaina kasvuryhmä ja lauantaina ja sunnuntaina tilaisuus vankilan kirkossa.

– Kasvuryhmässä esitetään kiinnostuneina kysymyksiä Raamatusta ja keskustelua syntyy, kertoo Mustonen.

Vankilassa uskoontulo on hyvin kokonaisvaltainen ja elämän suunnan täysin muuttava asia, joka näkyy kenties vahvemmin kuin siviilissä. Vankilassa usko joko on tai ei ole, eikä välimuotoja juuri voi olla. Jani Lemmetyn mukaan vankilassa hyväksytään, kun kaverit näkevät, että usko on aitoa. Hän kertoo, että sitä myös hänen kohdallaan alussa testattiin, mutta hän selvisi eteenpäin.

– Jumala muutti elämäni suunnan aivan täysin. Uskon myötä sydämeen on tullut rauha, hän sanoo.

Uskoon tulleet vangit kertovat mielellään elämän suunnan muutoksesta. Tätä saattaa kuvata Kuopion vankilassa yhdessä tehty T-paitatilaus Citymissionin painamista paidoista, joissa on teksti ”Jesus is my president”.

Kuopion vankilassa järjestettiin toukokuun lopussa jumalanpalvelus, joka oli täysin vankien itsensä ideoima. Tilaisuudessa kuultiin todistuspuheita kuudelta vangilta sekä musiikkia. Jani Lemmetty oli mukana järjestäjissä.

– Ensin mietin, että kiva idea, mutta en tiedä, miten se nappaa toisiin. Herran kanssa mentiin kuitenkin eteenpäin, ja kuulijoita tuli paikalle ennätykselliset 35 ihmistä, hän sanoo.

Vankilalähettien ja -työntekijöitten rooli tilaisuudessa oli istua penkissä kuuntelemassa.

– Se oli yksi vaikuttavimmista tilaisuuksista, joissa olen ollut, kertoo Mustonen.

Vankilassa uskoon tulleiden todistuksia kuultiin myös seuraavalla viikolla Kuopion vapaaseurakunnassa. Vankilalähetystyö nimittäin toimii yhteistyössä yli seurakuntarajojen.

– En tiedä muuta työalaa, jossa ekumenia toteutuisi näin kirkkaasti, sanoo vankilapastori Jouko Koistinen.

Usko tukee vapautuessa

Vankilapastorit tulevat luterilaisen kirkon puolelta, mutta Kuopiossa on vankilalähettejä luterilaisten seurakuntien lisäksi suurimmista vapaitten suuntien seurakunnista. Vierailuja tehdään myös luterilaisista herätysliikkeistä, kuten Rauhanyhdistyksestä ja Kansanlähetyksestä.

– Myös valtakunnalliset vankilalähetyspäivät ovat osoitus ekumeniasta. Ne järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea eri kirkkokuntien toimesta, kertoo Koistinen.

Kuopion vankilaan perustettiin vuoden 2013 syksyllä kristillinen kuntoutusosasto. Tämä saattoi olla ensimmäinen sysäys hengelliseen liikehdintään paikkakunnan vankien keskuudessa. Muistakin Suomen vankiloista on Koistisen mukaan kuulunut uutisia herätyksestä. Vankeja siirretään eri vankiloitten välillä, ja samalla uskoon tulleet vangit kertovat elämänmuutoksestaan. Veljespiirejä on muodostunut vankiloihin, kun uskovat vangit ovat löytäneet muita Raamatusta kiinnostuneita
ja alkaneet tutkia kirjaa yhdessä.

Kristillinen seurakunta voi olla yhteisö, jonka jäseneksi tuleminen tukee vankia myös hänen vapautuessaan.

– Uskoontulleista vangeista valtaosa löytää jonkin vapaitten suuntien seurakunnan. En osaa sanoa, miksi luterilainen kirkko jää tässä hieman sivuun, sanoo Koistinen.

Kuopiossa Vapaakirkko ja ViaDia -järjestö tukevat aktiivisesti vankilasta vapautuvia. Monella
paikkakunnalla vastaavan tyyppistä työtä tekevät helluntaiseurakuntien Kan-kodit.


Noora Palola


25/2016

UutisetIlmapiiri on avoin ja sanoma Jeesuksesta menee eteenpäin vankien kertoessa uskosta toisilleen.
PuheenaiheMilla Happonen alkoi auttaa Ugandan kaikkein köyhimpiä.
PikavisiittiTommi Hakkari, 37, ei enää itse tee videoita ja touhuile somessa. Nuotta.comissa sisältöä tuottavat nyt nuoremmat.

Lapsuuden haaveammattini oli ammattijääkiekkoilija tai liikunnanopettaja, kosk...
ArtikkelitEpäilysten, pettymysten ja tappioiden hetkellä kokemus kastetuksi tulemisesta muistuttaa uskovalle, että hänet on otettu Jeesuksen omaisuudeksi.
UutisetElokuvantekijä Mel Gibson valmistelee teokselleen The Passion of the Christ jatko-osaa, joka keskittyy Jeesuksen ylösnousemukseen. Elokuvan työstäminen on vasta alkumetreillä, ja sitä tekee Gibsonin l...
UutisetToissalauantainen hyväntekeväisyystapahtuma Cotton Day Tampereen helluntaiseurakunnassa toimi kahteen suuntaan. Tapahtumassa jaettiin ilmaiseksi käytettyjä vaatteita ja tarvikkeita lapsiperheille. Sam...
UutisetJohansson työskenteli pitkään muun muassa Ristin Voitto -lehdessä.
Miten onHelluntaiseurakuntien musiikki ry on osoittanut seurakunnille kannanoton, jossa se huolehtii yhteisöjen tämänhetkisestä musiikillisesta tarjonnasta.

Kannanotossa puhutaan helluntaiseurakuntien...
UutisetVanhimmistot voivat hakea työntekijöilleen valtakirjaa, joka vastaa entisajan suosituskirjettä.
UutisetLuterilaisen kirkon arkkipiispan käyttöön hankittu uusi Lexus-merkkinen henkilöauto puhuttaa Kotimaa24.fi-verkkolehdessä.

– Miksi kirkon johtoon kuuluvan henkilön pitää ajaa tämän tason työsuhd...
UutisetJyväskylässä järjestetty Tulisielu-konferenssi kokosi kesäkuun ensimmäiseksi viikoksi 170 nuorta aikuista yhteen. Konferenssissa eri opettajat käsittelivät hengellisen johtajuuden ja palvelun kysymyks...
UutisetJyväskylän ja Durhamin yliopistojen tutkimuksen mukaan varttuneet suomalaiset ovat musiikillisesti mollikansaa. Mitä enemmän ikävuosia, sitä useammin ihminen kokee surumielisen musiikin lohdulliseksi...
UutisetSveitsin Winterthurissa etsittiin Pyhän Hengen voimaa ja sytyttiin evankelioinnista.
UutisetBrittipastori Mark Woods arvioi Christian Todayn kolumnissaan hengellistä nykymusiikkia. ”Siinä ei ole kyse Jumalasta vaan meistä – [se on] hyvältä tuntuvaa puppua, joka toimisi popmusiikkina, jos vai...
UutisetFloridalainen pienen kehitysvammaisen tyttären äiti Courtney Baker kirjoitti hiljattain koskettavan kirjeen häntä odotusaikana hoitaneelle lääkärille, joka suositteli heille raskauden keskeyttämistä l...
MielipideRistin Voitossa on kerrottu paljon Pyhän Hengen toiminnasta, ja se on ollut rohkaisevaa. Minäkin haluan kertoa omasta kokemuksestani.

Olin kauan sitten Turussa juhannusjuhlilla. Siellä sain kok...
MielipideOlen lukenut kiitollisin mielin saamaani palautetta Ristin Voiton artikkelisarjasta (RV 16–18/2016), jossa käsittelin Suomen helluntaiherätyksen jäsenmäärän kehitystä. Kiitos kaikille, jotka ovat anta...
MielipideHelluntaiseurakuntien seuraavilla Syyspäivillä käsittelyyn tuleva aihe naisen asemasta ja palvelutehtävistä seurakunnassa on herättänyt paljon keskustelua ja mielipidekirjoituksia myös Ristin Voittoon...
MielipideOnko helluntaiseurakunnilla virallista kantaa siihen, voiko avopari olla seurakunnan jäsen, jolle moitteen sijaan annetaankin siunaus? Entä sallitaanko jatkuva juopottelu, ilman, että siitä annetaan e...
MielipideTunnen suurta velvollisuutta kirjoittaa aiheesta, joka on vaivannut minua jo viime vuoden ajan. Tätä aihetta sivuttiinkin jo Ristin Voiton teemanumerossa (RV 21).

Seurakunta on minulle rakas ja...
KolumniAvasin ystävämme kodissa sanomalehden. Kyseisen aamun uutistarjonnasta mielenkiintoni herätti kolme erilaista mutta myös yhtäläisyyksiä sisältävää juttua.

Ensimmäinen teksti käsitteli vanhemmuu...
ArtikkelitParantumisihmeet todistavat Jeesuksesta ja osoittavat Jumalan myötätuntoa kärsiviä kohtaan.
MuutPäivi Rinne: Nauru pidentää isää – Tuokiokuvia Seppo Rajamäen elämästä. Aikamedia 2016, 224 sivua.

Kirja tuntuu tuhdilta ja mukavalta kädessä. Kannen kuvassa on kirjan nimen mittainen mies kuva...
MuistolleIltayön tunteina 25.5.2016 taivaan sotajoukot olivat jo jyristelemässä vaunuineen ja tulomatkalla, kun väsynyt matkaaja, saarnaaja Arthur Kukkula henkäisi viimeisen henkäyksensä. Tämä tapahtui kello 2...
UutisetVoimanostaja Sami Nieminen tavoittelee maailmanmestaruutta juhannuspäivänä. Yli vuoden työ huipentuu yhdeksään suoritukseen.
PääkirjoitusHarveneva joukko suomalaisia taitaa muistaa, että vaikka juhannus on alun perin pakanallinen juhla, se on saanut nimensä Johannes Kastajasta. Keskikesän valon juhlaa vietetään kristillisissä kirkoissa...
Pääkirjoitus
UutisetIson Kirjan Fifteen-leiriläiset opiskelivat uskonasioita siellä, missä Jeesus maan päällä ollessaan kulki.
MuutMerja Saarni (toim.): Orjuus tänään – Näkökulmia ihmiskauppaan. Aikamedia, 2016. Sid. 160 sivua.

Merja Saarni on toimittamallaan teoksella lähtenyt purjehtimaan vähäisesti kolutuille väylille...
MuutPiritta Poutala: Särjetyn korjaat. Prisma, 2015.

Digipack vihkoineen näyttäytyy harmonisena ja tyylikkäänä, myös varsin naisellisena: solistin kuvia on riittävästi. Levy siis jatkaa laulajakesk...
UutisetKonferenssin historiikin kirjoittaja Tapio Sopanen painottaa, että ulkoisia puitteita tärkeämpää on edelleen tapahtuman hengellinen sisältö.
MuutElina Rautio: Minun paikkani. Tarinoita kutsumuksesta ja sen löytämisestä. Päivä Oy, 2016. Sid. 203 sivua.

Elina Rautio kuvaa kirjassaan Minun paikkani jokaisen kristityn elämään kuuluvaa kutsu...
Rauhan Majatalo kutsuu hiljentymään
Kutsumuksena lähetystyö – Tedderit pääsivät pitkän odotuksen jälkeen lähtemään Etiopiaan  
Åström konsertoi platinalevyn merkeissä
Ihmissuhdeongelmiin haetaan apua 
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!