Torstai 2. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Maria, Mari, Maija, Meeri, Maaria, Marika, Maiju, Maikki, Kukka-Maaria, Maria, Marika, Maja, Maj, Mary
Julkaistu 23.6.2016 18:46

Evankeliumi leviää vankiloissa

Jouko Koistinen (vas.) on Kuopion vankilan pastori, kun taas Jani Lemmetty on tullut siellä uskoon. Kuva: Noora PalolaOn hienoa kertoa toisille, mitä Jeesus on saanut aikaan omassa elämässä, kertoo Jani Lemmetty.

Hän on ollut uskossa vuoden ja kolme kuukautta ja istuu tällä hetkellä tuomiota Kuopion vankilassa. Hän kertoo rohkeasti elämänsä uudesta suunnasta.

– Se, että näyttää uskonsa, vetää toisia Sanan ääreen.

Hengellisen työn tekijät ovat havainneet Kuopion vankilassa vuoden aikana tapahtuneen hengellisen ilmapiirin muutoksen.

– Olen ollut vankilalähettinä noin seitsemän vuotta, ja sinä aikana on tapahtunut paljon. Kävijämäärä tilaisuuksissa oli alussa noin viidentoista paikkeilla, kun se nyt on kolmisenkymmentä, kertoo Kuopion helluntaiseurakunnan vankilalähetti Hannu Mustonen.

Kuopion vankilan vankilapastori, rovasti Jouko Koistinen on samoilla linjoilla.

– Itse olen varovainen puhumaan herätyksestä, koska Jumalan nimissä on paljon myös liioiteltu. Joka tapauksessa, kun katson kulunutta talvea ja kevättä, en pääse mihinkään siitä, että liikehdintää on ollut huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Tämä on ollut aivan erityistä aikaa.

”Pullansyöjät” vähentyneet

Lauantaina ja sunnuntaina järjestetyissä tilaisuuksissa käy noin 25–30 vankia, joka on noin 50–60 prosenttia niistä, joilla on lupa osallistua tilaisuuksiin. Eroa on työntekijöitten mukaan myös siinä, millä mielellä tilaisuuksiin tullaan.

– Enää ei kuulu sipinää tai supinaa, eikä ole niin sanottuja pullansyöjiä, eli niitä, jotka tulevat paikalle vain kirkon jälkeen tarjottavien kahvien houkuttelemana, sanoo Mustonen.

Kuopion vankilassa vangeilla on mahdollisuus osallistua hengelliseen toimintaan neljänä päivänä viikossa. Keskiviikkona on raamattupiiri, perjantaina kasvuryhmä ja lauantaina ja sunnuntaina tilaisuus vankilan kirkossa.

– Kasvuryhmässä esitetään kiinnostuneina kysymyksiä Raamatusta ja keskustelua syntyy, kertoo Mustonen.

Vankilassa uskoontulo on hyvin kokonaisvaltainen ja elämän suunnan täysin muuttava asia, joka näkyy kenties vahvemmin kuin siviilissä. Vankilassa usko joko on tai ei ole, eikä välimuotoja juuri voi olla. Jani Lemmetyn mukaan vankilassa hyväksytään, kun kaverit näkevät, että usko on aitoa. Hän kertoo, että sitä myös hänen kohdallaan alussa testattiin, mutta hän selvisi eteenpäin.

– Jumala muutti elämäni suunnan aivan täysin. Uskon myötä sydämeen on tullut rauha, hän sanoo.

Uskoon tulleet vangit kertovat mielellään elämän suunnan muutoksesta. Tätä saattaa kuvata Kuopion vankilassa yhdessä tehty T-paitatilaus Citymissionin painamista paidoista, joissa on teksti ”Jesus is my president”.

Kuopion vankilassa järjestettiin toukokuun lopussa jumalanpalvelus, joka oli täysin vankien itsensä ideoima. Tilaisuudessa kuultiin todistuspuheita kuudelta vangilta sekä musiikkia. Jani Lemmetty oli mukana järjestäjissä.

– Ensin mietin, että kiva idea, mutta en tiedä, miten se nappaa toisiin. Herran kanssa mentiin kuitenkin eteenpäin, ja kuulijoita tuli paikalle ennätykselliset 35 ihmistä, hän sanoo.

Vankilalähettien ja -työntekijöitten rooli tilaisuudessa oli istua penkissä kuuntelemassa.

– Se oli yksi vaikuttavimmista tilaisuuksista, joissa olen ollut, kertoo Mustonen.

Vankilassa uskoon tulleiden todistuksia kuultiin myös seuraavalla viikolla Kuopion vapaaseurakunnassa. Vankilalähetystyö nimittäin toimii yhteistyössä yli seurakuntarajojen.

– En tiedä muuta työalaa, jossa ekumenia toteutuisi näin kirkkaasti, sanoo vankilapastori Jouko Koistinen.

Usko tukee vapautuessa

Vankilapastorit tulevat luterilaisen kirkon puolelta, mutta Kuopiossa on vankilalähettejä luterilaisten seurakuntien lisäksi suurimmista vapaitten suuntien seurakunnista. Vierailuja tehdään myös luterilaisista herätysliikkeistä, kuten Rauhanyhdistyksestä ja Kansanlähetyksestä.

– Myös valtakunnalliset vankilalähetyspäivät ovat osoitus ekumeniasta. Ne järjestetään vuosittain eri puolilla Suomea eri kirkkokuntien toimesta, kertoo Koistinen.

Kuopion vankilaan perustettiin vuoden 2013 syksyllä kristillinen kuntoutusosasto. Tämä saattoi olla ensimmäinen sysäys hengelliseen liikehdintään paikkakunnan vankien keskuudessa. Muistakin Suomen vankiloista on Koistisen mukaan kuulunut uutisia herätyksestä. Vankeja siirretään eri vankiloitten välillä, ja samalla uskoon tulleet vangit kertovat elämänmuutoksestaan. Veljespiirejä on muodostunut vankiloihin, kun uskovat vangit ovat löytäneet muita Raamatusta kiinnostuneita
ja alkaneet tutkia kirjaa yhdessä.

Kristillinen seurakunta voi olla yhteisö, jonka jäseneksi tuleminen tukee vankia myös hänen vapautuessaan.

– Uskoontulleista vangeista valtaosa löytää jonkin vapaitten suuntien seurakunnan. En osaa sanoa, miksi luterilainen kirkko jää tässä hieman sivuun, sanoo Koistinen.

Kuopiossa Vapaakirkko ja ViaDia -järjestö tukevat aktiivisesti vankilasta vapautuvia. Monella
paikkakunnalla vastaavan tyyppistä työtä tekevät helluntaiseurakuntien Kan-kodit.


Noora Palola

Jaa
Ennen puhuttiin liikaa, nyt asiasta vaietaan – Sanoma Jeesuksen paluusta tärkeä
Vähän erilainen leiri
Kristityksi kääntynyt teinipoika surmattiin Intiassa
"Opin kuulemaan selkeämmin Jumalan ääntä" – Yhteyden kaipuu on nuorille iso syy hakeutua opetuslapseuskouluun
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!