Sunnuntai 17. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Anton, Antto, Anttoni, Toni
Julkaistu 21.4.2017 12:46

Eväät elämään -keräyskohde tarjoaa katulapsille toivoa

Maisha Poan katulapsikeskuksessa jo tuhannet katulapset ovat saaneet mahdollisuuden koulunkäyntiin sekä saaneet vaatteita, ruokaa ja hygieniatuotteita. Keskuksen yhteydessä toimiva seurakunta kokoaa myös lähiseudun muita perheitä. Kuva: Arto KarvonenKenian pääkaupungissa Nairobissa asuu arviolta 60 000 katulasta. Useat heistä ovat karanneet kotoa ylitsepääsemättömältä tuntuneita ongelmia – vain löytääkseen itsensä entistäkin huonomman tilanteen keskeltä.

Päivisin katulapset yrittävät saada jotain syödäkseen, ja yöllä he pakenevat raiskaajia. Osa jopa sitoo itsensä köysillä ennen nukkumaan menoa, jottei heitä raiskattaisi.

Kestääkseen kadulla elämistä katulapset turvautuvat usein liiman haisteluun – se kun turruttaa tunteet ja saa unohtamaan ongelmat. Se saa myös vatsan tuntumaan kylläiseltä ja olon lämpimältä.

Koska katulasten elämä on jokapäiväistä taistelua, jää useilta koulu käymättä.

Katulasten keskellä, Kawangwaren slummissa, toimii katulapsikeskus Maisha Poa, Fidan tämänvuotisen Eväät elämään -hyväntekeväisyyskampanjan keräyskohde.

Katulasten seurakunta

Maisha Poa tarjoaa katulapsille ilmaisen ruokailun, peseytymismahdollisuuden sekä henkistä ja hengellistä tukea. Katulapsille on myös tarjolla ohjaus- ja tukitoimintaa, minkä lisäksi heidät pyritään ohjaamaan takaisin kotiin ja koulunpenkille. Esimerkiksi vuoden 2015 loppuun mennessä Maisha Poan työntekijät olivat ohjanneet 640 lasta kadulta takaisin koteihinsa.

Tämän lisäksi tuhannet katulapset ovat saaneet mahdollisuuden koulunkäyntiin sekä saaneet vaatteita, ruokaa ja hygieniatuotteita.

Eväät elämään -kampanjan tuotot mahdollistavat useiden katulasten koulunkäynnin, elinolosuhteiden parantamisen, lastensuojelun kehittämisen sekä paljon kärsineiden lasten kuntoutuksen. Hankkeen avulla tuetaan myös esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä, jolloin muun muassa lasten mahdollisuudet päästä kouluun paranevat.

Maishha Poan yhteydessä toimii myös seurakunta, joka on erityisesti katulapsia ja heidän perheitään varten.

– Tässä seurakunnassa he ovat tervetulleita sellaisena kuin ovat, jopa haisevina, seurakunnan pastori Mary Muturi kertoo.

Tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä useimmat alueen seurakunnat eivät päästä likaisia katulapsia tilaisuuksiinsa.

– Perustimme seurakunnan tavoittaaksemme kaduilla asuvia perheitä ja katulapsia. Haluamme noudattaa Herran käskyä, tehdä kuten Jeesus kehottaa Raamatussa: ”Antakaa lasten tulla tyköni”. On myös toinen asia: Jeesus tuli kadoksissa olevien, vähimpien ja viimeisten luo. Katulapset ovat juuri heitä.

Oranssit keräysliivit erottuivat Ylläksellä

Yhdeksättä kertaa järjestettävään keräykseen oli huhtikuun puoliväliin mennessä ilmoittautunut noin 60 seurakuntaa eri puolilta Suomea. Kerääjät tunnistaa Fidan oransseista keräysliiveistä, ja kaduilla heitä voi nähdä 21. toukokuuta asti.

Kolarin helluntaiseurakunta käynnisti tämän vuoden Eväät elämään -kampanjan lipaskeräyksen Ylläksen Äkäslompolossa keskellä pääsiäissesonkia.

– Paikalla oli tuhansia pääsiäisturisteja, joista erityisesti ne, jotka tuntevat Fidan työn entuudestaan, lahjoittivat keräykseen. Osa halusi myös varmistaa, menevätkö rahat varmasti perille. Heille pystyimme kertomaan, että kyllä menevät. Kaiken kaikkiaan oli positiivinen vire, ja keräys sujui paremmin kuin viime vuonna, pastori Jorma Lappalainen kertoo.

Kolarin helluntaiseurakunta jatkaa Eväät elämään -kampanjaa vielä pääsiäispyhien jälkeen.

Useimmissa seurakunnissa keräys toteutetaan jalkautumalla kaduille, mutta yhtä hyvin keräys voidaan järjestää myös esimerkiksi osana jotain tilaisuutta tai tapahtumaa. Monet seurakunnat ovatkin ottaneet sen osaksi keväisiä palvelutempauksiaan. Esimerkiksi Helsingin Saalem -seurakunta osallistuu keräykseen Ihan kujalla -tapahtumansa yhteydessä, ja Viitasaaren helluntaiseurakunnalla keräys on osa lettukestejä.

– Eväät elämään -lipaskeräykseen ehtii ilmoittautua mukaan, kun toimii reippaasti. Ennätämme vielä postittaa keräyksessä tarvittavat liivit ja lippaat, Fidan varainhankinnan suunnittelija Kirsi Koski-Kujala kannustaa.


Seurakunnat voivat ilmoittautua Eväät elämään -keräykseen Kirsi Koski-Kujalalle: o, 040 186 5914. Eväät elämään -kampanjaan voi osallistua lahjoittamalla esimerkiksi 20 euroa tekstaamalla fida20 numeroon 16155.
Ilona Yrjölä / Fida

Jaa
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan Aito Avioliitto ry:tä syrjittiin Educa-tapauksessa – useat uhkasivat boikotoida messuja, jos yhdistys osallistuu
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!