Tiistai 15. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Helvi, Heta, Hedvig, Hedda
Julkaistu 30.7.2015 11:00

Eurooppa ohitti Afrikan lähettien kohdealueena

Pitkään lähetystyön ykköskohteena olleen Afrikan kirkot ovat vahvistuneet, minkä seurauksena ulkomaisten lähetystyöntekijöiden tarve on vähentynyt. Kuva: Orvokki Ahonen Afrikka on pudonnut vasta kolmanneksi suurimmaksi suomalaisten lähetystyöntekijöiden kohdealueeksi, ilmenee Suomen lähetysneuvoston vuosiraportista. Kesäkuussa julkaistu tilasto paljastaa niin ikään, että Suomesta lähetettyjen lähetystyöntekijöiden kokonaismäärä jatkoi pitkään jatkunutta laskuaan myös vuonna 2014.

 

Yleisestä trendistä poiketen etenkin Euroopassa työskentelevien lähettien määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Evankelisluterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko näkee lähetystyön suunnanmuutoksen taustalla muun muassa afrikkalaiskirkkojen vahvistumisen.

– Monet Afrikan kirkot ovat hyvin vahvoja, ja ulkomaisten lähetystyöntekijöiden tarve on vähentynyt. Aasiassa kirkot sen sijaan ovat erittäin ahtaalla, ja samoin Euroopassa kirkot kohtaavat aiempaa enemmän haasteita muun muassa maahanmuuton vuoksi. Ne pyytävät apua, ja sitä niille mahdollisuuksien mukaan myös annetaan, Jukko toteaa.

 

Kaikkiaan lähetysneuvoston jäsenjärjestöjen lähettilistoilla oli viime vuodenvaihteessa 680 työntekijää, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 689 ja sitä edellisenä vuonna 700. Useimmiten heidän kohdealueenaan oli Aasia (313 lähettiä, muutos edellisvuoteen +1), Eurooppa (161, +6), Afrikka (146, -14) ja Latinalainen Amerikka (23, -3).

 

Ei ainoa lähetysrakkauden mittari

Yksittäisistä toimijoista eniten lähetystyöntekijöitä oli vuodenvaihteessa Fida Internationalilla (229, -9), Suomen Lähetysseuralla (145, -9), Suomen Evankelisluterilaisella Kansanlähetyksellä (68, -4) ja Lähetysyhdistys Kylväjällä

(46, +5).

 

Vaikka lähetystyöntekijöiden lukumäärän väheneminen on valitettavaa, sitä ei voi pitää ainoana lähetysrakkauden lämpömittarina. Lähetysneuvoston raportissa yhtenä laskevan trendin syynä pidetään sitä, että monet järjestöt ovat siirtyneet enenevässä määrin tukemaan paikallisia työntekijöitä.

– Lähettien lukumäärä ei ole lähetystyön volyymin mittarina enää samassa roolissa kuin aiemmin. Totta kai lähettien määrä ja suomalaisten kristillinen todistus maailmalla ovat yhteydessä toisiinsa, ja me itse tarvitsemme sitä, että olemme mukana tässä isossa kristillisessä liikkeessä, Risto Jukko toteaa.

 

SLN:n raportin mukaan suomalaislähetit sijoittuvat hyvin erilaisiin tehtäviin opetus- ja evankelioimistyöstä monenkirjaviin kehitysyhteistyöhankkeisiin.

 

Ensi vuoden aikana lähettimäärä todennäköisesti putoaa merkittävästi, kun lähetysjärjestöt joutuvat valtion säästöpäätösten vuoksi ajamaan alas ulkoministeriön rahoittamia kehitysyhteistyöhankkeitaan.

 

Heikki SalmelaJaa
Malmilla soljui dari ja farsi
Kutsumus vaatii sitoutumista
Kiire syö resursseja perheiltä
”Jokaisella on vastuu yhteyden rakentamisessa”
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!