Tiistai 19. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Heikki, Henrik, Henrikki
Julkaistu 2.2.2017 00:00

EU-parlamentti sai Israel-myönteisen puhemiehen

Puhemies Antonio Tajani edisti teollisuuskomissaarina israelilaisyritysten toimintaa EU:ssa. Juutalaisyhteisö ja kristilliset toimijat ovat olleet tyytyväisiä parlamentin valintaan. Kuva: ShutterstockToissa viikolla tehtäväänsä valittu Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani on juutalaisyhteisön näkökulmasta mieluisa valinta.

Euroopan rabbien konferenssin puheenjohtaja, rabbi Pinchas Goldschmidt kuvasi  Jerusalem Postille tulleensa keskusteluissa uuden puhemiehen kanssa vakuuttuneeksi, että Tajani ”tekee kaikkensa varmistaakseen juutalaisen yhteisön oikeuksien ja turvallisuuden varmistamiseksi”.

– Euroopan on oltava paikka, jota kaikki uskonnot voivat sanoa kodikseen, Goldschmidt sanoi. Tajani sai selkään taputtelua myös Atlantin takaa, jossa Yhdysvaltojen juutalaiskongressi (AJC) uskoi Tajanin ”edelleen vahvistavan Israelin ja Euroopan unionin välistä yhteyttä”.

– Toivomme, että puhemies jatkaa Israelin tukemista uudesta roolistaan käsin, AJC:n puheenjohtaja Jack Rosen sanoi.

Italialainen Antonio Tajani, 63, edustaa keskustaoikeistolaista EPPryhmää, jossa vaikuttavat muun muassa Saksan kristillisdemokraatit sekä Suomesta kokoomuksen, RKP:n ja aiemmin myös kristillisdemokraattien edustajat.

Antonio Tajani on taustaltaan toimittaja ja aloittanut poliittisen uransa Italian parlamentissa. Hän on toiminut kotimaassaan paikallisen juutalaisyhteisön hyväksi. Tunnustukseltaan Tajani on katolilainen.

”Luonteva suunta”

Puhemies Tajanin ensimmäisiä tehtäviä oli viime keskiviikkona pitää pääpuhe Euroopan parlamentissa vietettävän holokaustin muistopäivän seremoniassa.

Muistopäivä päätyi osaksi parlamentin vuosikalenteria aiemman puhemiehen, saksalaisen  Martin Schulzin ajamana. Juhlallisuudet kokoavat nykyisin Brysselissä satoja osallistujia.

Holokaustitapahtumaa aikanaan käynnistämässä ollut suomalaisparlamentaarikko Hannu Takkula katsoo, että parlamentin Israel-myönteinen linja jatkuu uuden puhemiehen kaudella.

– Tämä on luonteva suunta Euroopan parlamentlle. Jo Schulzin aikana sävy oli juutalaisten kannalta hyvä.

European Coalition for Israel -ryhmittymän koordinaattori Tomas Sandellin mukaan Tajani on ollut paitsi juutalaismyönteinen myös aktiivinen eri kampanjoissa. Viime vuonna hän piti päässään kipaa juutalaisten kohtaaman väkivallan vastaisessa Wear a kipa -kampanjassa.

– Jos Tajani ei olisi tullut valituksi, on epävarmaa, olisiko esimerkiksi holokaustin muistojuhlalla parlamentissa niin suurta merkitystä kuin nyt on, Sandell arvioi.

Israelilaislääkkeet markkinoille

Antonio Tajani toimi aiemmin talouskomissaarina Euroopan komissiossa. Tälle ajalle sijoittuu kansanedustaja Sari Essayahin (kd) mielestä merkittävä Tajanin Israel-myönteisyydestä kertova toimi. Tajani oli kätilöimässä Euroopan unionin ja Israelin välistä ACAA-sopimusta. Kahdenvälinen kauppasopimus takasi israelilaislääkkeiden pääsyn esteettä Euroopan markkinoille.

– Prosessi oli hiukan erikoinen. Sopimusta vastustettiin tuolloin poliittisista syistä, vuosina 2009–2014 europarlamentaarikkona toiminut Essayah kertoo.

Euroopan parlamentissa on Israelkriittisiä voimia, jotka pyrkivät rajoittamaan israelilaisten tuotteiden vientiä Eurooppaan.

Trumpin avauksia odotellaan

Yhdysvalloissa tammikuussa aloittanut uusi presidentti Donald Trump ilmoittautui kampanja-aikana Israelin ystäväksi. Maailmalla herätti kohua Trumpin aikomus siirtää Yhdysvaltojen Israelin-suurlähetystö Jerusalemiin hallintokaupunki Tel Avivista.

Siirto olisi toteutuessaan Yhdysvaltojen kannanotto sen puolesta, että Jerusalem olisi Israelin jakamaton pääkaupunki. Useimmat maat ovat pitäneet lähetystönsä Tel Avivissa paitsi turvallisuussyistä myös tasapainotellessaan rauhanprosessin osapuolten välillä.

– Yhdysvalloissa suunta on muuttumassa enemmän kuin Euroopassa, Hannu Takkula arvioi.

Väistynyt presidentti Barack Obama korosti Yhdysvaltojen perinteistä linjaa noudattaen Israelin liittolaisasemaa maan rinnalla. Hän esimerkiksi mahdollisti valtakaudellaan merkittävän aseavun Israelille.

Toisaalta Obama osoitti runsaasti sympatiaa palestiinalaisille. Viimeisinä viikkoinaan vallassa hän ensin mahdollisti YK:n turvallisuusneuvoston tuomitsevan päätöslauselman Israelin rakentamille siirtokunnille, ja vielä viimeisinä työpäivinään määräsi republikaanienemmistöisen kongressin pidättämät 221 miljoonan dollarin avustusvarat siirrettäväksi palestiinalaisille.

Virkoja ei voi verrata keskenään

Jos sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa merkittäville poliittisille paikoille on nyt noussut Israel-myönteisiä henkilöitä, merkitseekö se erityisen myönteisen ajanjakson alkamista Israelille?

– Euroopan parlamentin puhemiehen ja Yhdysvaltojen presidentin tehtäviä ei voi laittaa rinnakkain. Ei niistä oikein voi edes puhua samassa yhteydessä, Sari Essayah toppuuttelee.

– Puhemiehellä on tietysti merkittävä poliittinen tehtävä, mutta ei hän toimi itsenäisesti, vaan tuo esiin parlamentin kantoja.

Oma roolinsa puhemiehellä toki on: hän tapaa valtionpäämiehiä ja voi käydä arvovaltaista keskustelua. Euroopan unionia hän ei kuitenkaan henkilökohtaisesti edusta.

– On joka tapauksessa positiivista, että esiin on nyt päässyt poliitikkoja, jotka ymmärtävät Lähi-idän tilannetta myös Israelin näkökulmasta, Sari Essayah sanoo.


Anssi Tiittanen

Jaa
Usko, rukous ja läheiset auttavat pastoreita jaksamaan poikkeustilanteessa
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
Joulun hyvä uutinen
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!