Espanjassa ja Ranskassa siirryttiin etäsaarnoihin

Kirkkojen ja rukoushuoneitten ovet sulkeutuivat Ranskassa ennen Suomea. Lähetystyöntekijä Mikko Haakana kotiseurakuntansa portilla Ranskan Givorsin kaupungissa. Kuva: Eero Ketola

Keski- ja Etelä-Euroopassa kirkkojen ovet ovat kiinni eikä jumalanpalveluksiin kokoonnuta kristillisissä seurakunnissa. Ennen tiukkoja koronavirusmääräyksiä seurakuntalaisia suojeltiin Aasiassa koronatartunnoilta desinfioimalla istuimia, kädensijoja ja seiniä, ja Keski- Euroopan seurakunnissa lopetettiin poskisuudelmat ja kättelyt.

 

Ranskassa työskentelevät helluntailähetit Marie-Laure ja Mikko Haakana yllättyivät hiljattain palattuaan kotiin Givorsin kaupunkiin ulkomaanmatkalta: rukoushuoneen ovet olivat kiinni. Koronavirukseen liittyvät suositukset muuttuivat Ranskassa nopeasti kielloiksi.

 

– Kaikille Ranskan noin 600:lle Assemblees de Dieu (ADD/AOG) -helluntaiseurakunnalle tuli määräys sulkea kirkkojen ovet toistaiseksi, Mikko Haakana kertoo.

 

– Yli 30 seurakuntapastoria on sairastunut koronavirukseen, ja yksi heistä on menehtynyt. Kymmenet sairaalassa olleet seurakuntalaiset ovat jo päässeet kotiin.

 

Monet Ranskan evankeliset kristityt ovat saaneet koronatartunnan.

 

– Tartunnat lähtivät liikkeelle Mulhousenista, läheltä Saksan rajaa. Porte Ouverten seurakunnassa oli suuri rukous- ja paastotapahtuma, johon osallistui noin 2 000 uskovaa. Kaksi tapahtumassa mukana ollutta oli saanut tartunnan, vaikka he eivät siinä vaiheessa siitä tienneet.

 

Haakana kuvailee tilannetta Ranskassa hyvin vaikeaksi.

 

– Jumalanpalveluksia ei saa pitää. Seurakuntalaiset seuraavat sunnuntain tilaisuuksia internetistä. Käytämme useita erilaisia neuvottelualustoja, joiden kautta lähetämme puheet eteenpäin. Olen yhteydessä muutamaan sairaalassa olevaan pastoriin WhatsAppin välityksellä. Yhden pastorin tilanne oli hyvin vakava. Hän lähes tukehtui.

 

Ranskassa on meneillään myös voimakas kausi-influenssaepidemia ja kaikki sairaalat ovat täynnä.

 

– Toivomme, että Jumala voi avata uuden ajan tämän kaiken jälkeen.

 

Espanjan-lähetti Miika Huotari kertoo, että Espanjassakin on koronaviruksen aiheuttama hätätila.

 

– Poliisi ja armeija ovat kaduilla valvomassa, että ihmiset pysyvät sisällä. Emme saa mennä ulos päivittäiselle juoksulenkille. Pidämme sisällä jumppatuokioita. Olemme kaksi viikkoa ”kotiarestissa”.

 

Huotarin mukaan seurakuntalaiset ovat rauhallisia, mutta yhteiskunnassa on pelkoa, hermostuneisuutta ja paniikkiakin. Niinpä uusia, luovia keinoja tarvitaan.

 

– Teen puheita internetin kautta ja lähetän ne seurakuntalaisille.

 

 

Eero Ketola
13/2020

UutisetRehellinen keskustelu on avain niin ihmis- kuin jumalasuhteessa.
UutisetVille Turkkinen meni Big Brotheriin ja sai seurakunnakseen paitsi toiset asukkaat myös valtavan määrän televisionkatsojia.
PääkirjoitusSeurakunta on ennen kaikkea armoyhteisö, ja siitä sen tulisi olla tunnettu vaikutuspiirinsä keskuudessa. Jokainen helluntailainen on saanut kohdata henkilökohtaisesti armon. Itse ar...
UutisetEvankeliset seurakunnat välittävät jumalanpalveluksia neuvottelualustoilla.
UutisetSuomen Evankelinen Allianssi rohkaisee kristittyjä välittämään ympärilleen evankeliumin toivoa nyt, kun ihmiset ovat huolissaan ja peloissaan koronaviruksen takia.


– Koska sinulla...
Mustarastas. Purjeenpaikkaaja. Sirppisiipi 2019.

Tuuli laulaa lähtijöille, kutsuu kauas kulkijoita. -- Ota heidät vastaan, purjeenpaikkaaja. Väsyneet, veneensä särkeneet...
KolumniElämme poikkeuksellisia aikoja. Ensimmäistä kertaa tämän sukupolven aikana otetaan käyttöön poikkeustilalait. Ne meistä, jotka olemme täällä vielä kahdenkymmenen vuoden päästä, muistamme nämä kuuk...
Fida aloittaa työn Jemenissä – humanitaarisen kriisin lisäksi maata uhkaa nyt myös korona
Aikamedian lehdet
Suuri gospelkonsertti verkossa perjantaina koulujen päättymisen kunniaksi
Avainmedian esirukoussivusto uudistui
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!