Torstai 25. helmikuuta.
Nimipäivää viettää Tuija, Tuire
Julkaistu 27.3.2020 07:00

Espanjassa ja Ranskassa siirryttiin etäsaarnoihin

Kirkkojen ja rukoushuoneitten ovet sulkeutuivat Ranskassa ennen Suomea. Lähetystyöntekijä Mikko Haakana kotiseurakuntansa portilla Ranskan Givorsin kaupungissa. Kuva: Eero Ketola

Keski- ja Etelä-Euroopassa kirkkojen ovet ovat kiinni eikä jumalanpalveluksiin kokoonnuta kristillisissä seurakunnissa. Ennen tiukkoja koronavirusmääräyksiä seurakuntalaisia suojeltiin Aasiassa koronatartunnoilta desinfioimalla istuimia, kädensijoja ja seiniä, ja Keski- Euroopan seurakunnissa lopetettiin poskisuudelmat ja kättelyt.

 

Ranskassa työskentelevät helluntailähetit Marie-Laure ja Mikko Haakana yllättyivät hiljattain palattuaan kotiin Givorsin kaupunkiin ulkomaanmatkalta: rukoushuoneen ovet olivat kiinni. Koronavirukseen liittyvät suositukset muuttuivat Ranskassa nopeasti kielloiksi.

 

– Kaikille Ranskan noin 600:lle Assemblees de Dieu (ADD/AOG) -helluntaiseurakunnalle tuli määräys sulkea kirkkojen ovet toistaiseksi, Mikko Haakana kertoo.

 

– Yli 30 seurakuntapastoria on sairastunut koronavirukseen, ja yksi heistä on menehtynyt. Kymmenet sairaalassa olleet seurakuntalaiset ovat jo päässeet kotiin.

 

Monet Ranskan evankeliset kristityt ovat saaneet koronatartunnan.

 

– Tartunnat lähtivät liikkeelle Mulhousenista, läheltä Saksan rajaa. Porte Ouverten seurakunnassa oli suuri rukous- ja paastotapahtuma, johon osallistui noin 2 000 uskovaa. Kaksi tapahtumassa mukana ollutta oli saanut tartunnan, vaikka he eivät siinä vaiheessa siitä tienneet.

 

Haakana kuvailee tilannetta Ranskassa hyvin vaikeaksi.

 

– Jumalanpalveluksia ei saa pitää. Seurakuntalaiset seuraavat sunnuntain tilaisuuksia internetistä. Käytämme useita erilaisia neuvottelualustoja, joiden kautta lähetämme puheet eteenpäin. Olen yhteydessä muutamaan sairaalassa olevaan pastoriin WhatsAppin välityksellä. Yhden pastorin tilanne oli hyvin vakava. Hän lähes tukehtui.

 

Ranskassa on meneillään myös voimakas kausi-influenssaepidemia ja kaikki sairaalat ovat täynnä.

 

– Toivomme, että Jumala voi avata uuden ajan tämän kaiken jälkeen.

 

Espanjan-lähetti Miika Huotari kertoo, että Espanjassakin on koronaviruksen aiheuttama hätätila.

 

– Poliisi ja armeija ovat kaduilla valvomassa, että ihmiset pysyvät sisällä. Emme saa mennä ulos päivittäiselle juoksulenkille. Pidämme sisällä jumppatuokioita. Olemme kaksi viikkoa ”kotiarestissa”.

 

Huotarin mukaan seurakuntalaiset ovat rauhallisia, mutta yhteiskunnassa on pelkoa, hermostuneisuutta ja paniikkiakin. Niinpä uusia, luovia keinoja tarvitaan.

 

– Teen puheita internetin kautta ja lähetän ne seurakuntalaisille.

 

 

Eero KetolaJaa
Sattumaa vai suunniteltua? Jumalauskon perusteita arvioimassa
Keravan helluntaiseurakunnassa kokoonnutaan ryhmissä – iso rakennus luo mahdollisuuksia
Puolisoa etsivät niin nuoret kuin uudelleen avioituvat – ”Tinder-palvelussa yhä enemmän kristittyjä”
Helluntaiseurakuntien jäsenmäärä pienimmillään 25 vuoteen – vuosittainen kastettujen määrä pudonnut alle puoleen takavuosista
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!