Torstai 9. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Elias, Eelis, Eljas, Elias, Elis, Eliel
Julkaistu 14.4.2016 00:00

EIT: Ruotsin huomioitava turvapaikanhakijan kääntymys

Turvapaikkaviranomaisten on otettava hakijoiden uskonnolliseen kääntymykseen liittyvät turvallisuusriskit vakavasti, linjasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) maaliskuun lopulla.

Tuomioistuin antoi tuolloin päätöksen Ruotsista turvapaikkaa hakeneen 54-vuotiaan iranilaismiehen tapauksesta. Tuomioistuimen mukaan Ruotsin viranomaisten toiminta ei ollut asianmukaista, kun nämä olivat kieltäytyneet myöntämästä turvapaikkaa islamista kristinuskoon kääntyneelle miehelle. Mies oli tullut Ruotsiin vuonna 2009 ja kääntynyt siellä pian kristityksi.

Mies haki Ruotsista turvapaikkaa ensisijaisesti poliittisista syistä mutta mainitsi hakuprosessissa myös kääntymyksestään. Turvapaikkaviranomaiset eivät pitäneet miehen poliittista aktiivisuutta kotimaassaan sellaisena, että se antaisi perusteen turvapaikan myöntämiselle. Myöskään miehen kääntymyksestä aiheutuvaa vainojen uhkaa ei pidetty todennäköisenä.

Mies yritti valittaa päätöksestä maahanmuuttooikeuteen, mutta hänen valituksensa hylättiin.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Ruotsi rikkoisi kahta ihmisoikeusperiaatetta eli jokaisen oikeutta elämään ja sitä, ettei kenenkään tule joutua kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kohteeksi, mikäli maan viranomaiset lähettäisivät miehen takaisin Iraniin ilman kääntymyksen vaikutusten uutta arviointia.

Jaa
Eväät elämään -lipaskeräys siirtyy syksyyn – somessa kampanja näkyy jo keväällä
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!