Tiistai 7. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Allan, Ahvo, Allan
Julkaistu 15.9.2016 10:13

Ei mikinryöstöjä radiojumalanpalveluksissa

Juhannuskonferenssin 2016 radioitavassa tilaisuudessa saarnasi Elli Meklin. Seuraava radiojumalanpalvelus helluntaiseurakunnasta lähetetään 16.10. Kauhavalta. Kuva: Eija SaarenmaaYlen kanavilla lähetettäväst radiojumalanpalvelukset täyttivät juuri 90 vuotta. Helluntaiseurakunnista radiojumalanpalveluksia on lähetetty huhtikuusta 1946. Nykyisin helluntailaisten radiojumalanpalveluksia lähetetään vuodessa 3–4 ja tv-jumalanpalveluksia 1–2. Hengellisiltä kesäjuhlilta tehdään lisäksi erikoislähetyksiä.

Jumalanpalvelusten lähetysvuoroja koordinoi Kirkon tiedotuskeskus, mikä selittää esimerkiksi luterilaisen sanaston käytön jumalanpalvelusten ohjelmatiedoissa: jumalanpalveluksen juontajasta tuleekin liturgi.

Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saares ei muista, että erilaisista jumalanpalveluskulttuureista olisi tullut suurempia yhteentörmäyksiä. Seurakunnissa on ymmärretty hyvin käsikirjoituksessa ja aikataulussa pysymisen tärkeys. Harvinaista on sekin, että puheiden sisältö olisi punehduttanut seurakuntaan saapuneiden tuotantohenkilöiden korvia. Jumalanpalveluksen ohjaaja tulee Kirkon tiedotuskeskuksesta, äänitarkkailija puolestaan Ylestä.

Saares neuvoo kiinnittämään huomiota radioitavan tai televisioitavan tilaisuuden dramaturgiaan sekä siihen, että jumalanpalvelusta on toteuttamassa riittävän suuri määrä ihmisiä.

– Mikä saa ihmisen jäämään kuuntelemaan ohjelmaa? Mikä herättää mielenkiinnon? Mikä antaa oivalluksia? Mikä toimii TV:ssä eli on visuaalista? Saares luettelee olennaisia kysymyksiä.

Jumalanpalveluksesta tarvitaan aina tarkka käsikirjoitus, ja tv-jumalanpalvelusten ohjaaja käy myös tutustumassa seurakuntatilaan etukäteen.

Hartausohjelmien tuottaminen on määrätty Yleisradion tehtäväksi laissa. Vapaakristillisillä yhteisöillä on oma radio- ja tv-toimikunta, jossa sovitaan vuoroista. Ensimmäinen lähetys helluntaiseurakunnan jumalanpalveluksesta lähetettiin 22.4.1946, ja siinä saarnasi metsänhoitaja Eino Manninen.

Radiojumalanpalvelukset ovat kuunneltavissa Yle Areenassa vielä kaksi viikkoa jumalanpalveluksen jälkeen, TV-jumalanpalvelukset kuukauden.

Jaa
Ristin Voitto aloittaa hartauslähetykset
Pohjoissaamen raamatunkäännös huomioitiin - Tuomas Maggalle kunniamerkki
Ulla Dahlen: Kysy Jumalalta, mitä hän ajattelee suhteestasi häneen
Ville Kalaniemi: Ratkaisukeskeisyyttä osoittelun tilalle
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!