Maanantai 14. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Elsa, Else, Elsi, Elsa, Else, Ilse
Julkaistu 4.8.2016 07:00

Ei kasteelle ennen oleskelulupaa?

Fidan maahanmuuttajatyötoimikunnan puheenjohtaja Timo Kekolahti arvioi, että Suomen helluntaiseurakunnissa on vuoden aikana kastettu vähintään kaksi sataa turvapaikanhakijaa. Todellinen luku voi tosin olla jopa kaksinkertainen.

Kuten muualla Euroopassa, Suomessakin kristityiksi kääntyvät turvapaikanhakijat ovat useimmiten iranilaisia. Myös useita afgaaneja ja irakilaisia on kastettu.

Kekolahden mukaan kastamisen ajoituksen suhteen eri seurakunnissa on syntynyt erilaisia käytäntöjä.

– Jotkut ajattelevat, että usko on ihmisen omalla vastuulla ja kastetaan kaikki. Helsingin Saalemissa on toisenlainen linja. Siellä ei kasteta ennen kuin henkilöllä on päätös oleskeluluvasta, hän kertoo.

Helsingin Saalemin arabityön pastori Muayad Namrood vahvistaa periaatteen, mutta kertoo myös poikkeuksista sen soveltamisessa. Esimerkiksi kielteisen päätöksen saanutkin voidaan kastaa, jos hänen uskonsa todetaan aidoksi.

– Emme halua kenenkään luulevan, että kaste auttaa oleskeluluvan saamista, Namrood painottaa.

Kastetodistusta Namrood ei myöskään myönnä.


”Muslimi ei tule uskoon yhdessä kokouksessa”

Namrood huomauttaa, että muslimit ovat tottuneet suoritususkontoon. Kaste on konkreettinen ja näkyvä rituaali kristityksi kääntymisessä, ja se halutaan suorittaa.

Mies harmittelee, että helluntaiseurakunnissa on kastettu ihmisiä, jotka eivät ole tienneet mitään kristinuskosta. Islamin mukaan esimerkiksi Jeesuksen ristiinnaulitseminen oli vain hämäystä.

– Kysyin yhdeltä kasteella käyneeltä mieheltä, kuoliko Jeesus ristillä, Namrood kertoo.

– Mies sanoi, että ei. Jeesus vain pyörtyi ja heräsi sitten.

Namrood on omien sanojensa mukaan välillä tosin liiankin ankara. Eräskin kastetta kaivannut ex-muslimi meni lopulta kasteelle toisessa seurakunnassa, kun Saalemin rima oli liian korkealla.

Saalemissa on vuoden aikana kastettu kaksi arabia. Muiden turvapaikanhakijoiden kasteluvut liikkuvat parissakymmenessä. Kekolahden mukaan Lahden helluntaiseurakunnassa on kastettu vuoden aikana yhdeksän henkilöä. Muutamista pienistäkin helluntaiseurakunnista on kerrottu, että uskoontulleita ja kastettuja on kymmenittäin.

Namrood suhtautuu varauksella suuriin lukuihin.

– Ei muslimi tule uskoon yhdessä kokouksessa. Hän voi sanoa, että uskoo Jeesukseen, koska Jeesus on yksi islamin profeetta. Muslimeille ei myöskään ole ongelma rukoilla, etenkään seurakunnassa.


Lari Launonen

Jaa
Kutsumus vaatii sitoutumista
Kiire syö resursseja perheiltä
”Jokaisella on vastuu yhteyden rakentamisessa”
Alkoholistista tulee peittelemisen mestari
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!