Tiistai 26. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Joonatan
Julkaistu 1.3.2016 00:00

Bodnariun lasten huostaanotot puhuttavat

Bodnariun perheen puolesta on järjestetty mielenilmauksia eri maissa.  Kuva: credo.tvLounais-Norjassa asuvat helluntailaiset Marius and Ruth Bodnariu kokivat 16. marraskuuta 2015 järkytyksen, kun lasten  hyvinvointipalveluista vastaava Barnevernet otti huostaan heidän kaikki viisi lastaan.

Perheen kaksi tytärtä haettiin koulusta, kaksi vanhinta poikaa myöhemmin kotoa ja kolmikuinen vauva seuraavana päivänä.

Christian Todayn mukaan huostaanottojen syynä on ”kristillinen radikalismi ja sen iskostaminen” lapsiin. Virallisissa syytteissä ei kuitenkaan mainita uskonnollista näkökulmaa vaan pelkkä kuritusväkivalta. Perheessä on opetettu, että Jumala rankaisee synnistä, ja romanialaista isää on syytetty lasten fyysisestä kurittamisesta, joka Norjassa on lainvastaista.

Lasten setä Daniel Bodnariu kertoo Christian Postille, että vanhemmat eivät koskaan kohdelleet väärin tai väkivalloin lapsiaan, ainoastaan
antoivat pientä kipua tuottavia ”kevyitä rangaistuksia”, kun nämä käyttäytyivät huonosti.

Nyt lapset on sijoitettu kolmeen eri kasvattiperheeseen ja heidän adoptioprosessinsa on käynnissä. Vanhemmat saavat tavata lapsiaan rajoitetusti: molemmat vauvaa kaksi tuntia kahdesti viikossa, äiti poikia kerran viikossa ja tyttäriä ei kumpikaan.

Romanialaiset aktiivisia

Bodnariun perheen tapaus on lyhyessä ajassa saanut paljon kansainvälistä huomiota. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat vaatineet lasten palauttamista vanhemmilleen. Mielenilmauksia on pidetty yli 10 maassa, kuten Romaniassa, Norjassa, Tšekissä, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa ja aina Yhdysvaltoja myöten.

Aktiivisimmin perheen yhdistämistä ajavat romanialaiset. Chicagossa asuvan romanialaisen helluntaipastorin laatimassa  ettivetoomuksessa
perheen puolesta oli viime viikolla yli 57 000 allekirjoitusta, kun tavoite ollut saada siihen 50 000 nimeä. Romanian helluntailiikkeen johto on vedonnut maansa päämiehiin, että ne auttaisivat yhdistämään perheen.

Muun muassa Romanian helluntailaisten aktiivisuus tilanteen korjaamiseksi sai Euroopan Helluntaiyhteisö PEF:n antamaan aiheesta lausunnon viime viikolla.

– Muualta Euroopasta alkoi levitä painetta, että asiaan pitäisi ottaa jollakin tavalla kantaa, kertoo PEF:n hallituksen sihteeri Esko Matikainen.

Etusijalla lasten paras

PEF:n lausunnon julkaisua edelsivät keskustelut Norjan helluntailiikkeen johdon kanssa.

Lyhyessä kannanotossaan PEF toteaa, että viranomaiset ovat pitäneet päätöksen yksityiskohdat salaisina, joten tapaukseen liittyviä tosiasioita ei voida kunnolla tietää. Lisäksi siinä huomautetaan, että Norjan ulkopuolelta tulevat väärät toimet prosessin ollessa kesken voivat pahentaa perheen tilannetta.

Euroopan helluntailaisia kehotetaankin keskittymään rukoukseen perheen ja tilanteen puolesta. PEF lupaa myös seurata tilanteen kehittymistä. Lausunnon on allekirjoittanut PEF:n puheenjohtaja Arto Hämäläinen.

Esko Matikainen korostaa, että lausunnossa on pyritty etsimään ennen kaikkea lasten parasta.

Helluntaiyhteisö ei ole joutunut aiemmin ottamaan kantaa vastaaviin tapauksiin.

– Kymmenen viime vuoden aikana, jona olen ollut mukana PEF:ssä, ei ole koskaan ollut samanlaista tapausta eikä lausuntoa tai keskustelua tällaisesta asiasta, vahvistaa Euroopan Helluntaiyhteisön operatiivinen johtaja Daniel Costanza.

Norjaa arvosteltu ennenkin

Monet pitävät Bodnariun perheen tapausta uskonvainona. Esko Matikaisen mukaan norjalaiset helluntaijohtajat näkevät sen ennen muuta paikallisena yksittäistapauksena.

– Norjan helluntailiikkeellä on hyvät suhteet viranomaisiin, ja helluntaijohtajien mukaan kristillisyys ei ole Norjassa lastensuojelukysymys.

Sen sijaan Norjan perusteettomista huostaanotoista on keskusteltu aiemminkin. Vuonna 2005 julkaistiin YK-raportti, jossa kritisoitiin Norjassa tapahtuvien pakkohuostaanottojen määrää. Siinä todettiin, että lapsia otetaan huostaan liian kevyin perustein. Ongelma kohdistuu etenkin maahanmuuttajaperheisiin, jotka ovat tulilinjalla kulttuurierojen ja ennakkoluulojen vuoksi.

Romanialais-norjalaisen Bodnariun perheen tapauksessakin ihmetystä on herättänyt se, että lapset otettiin huostaan ennen kuin naapurustolta ja ystäviltä oli tiedusteltu perheen elämästä. Lisäksi lasten rehtori oli pyytänyt viranomaisilta perheelle kasvatusneuvontaa,
mutta sen sijaan he veivät lapset vanhemmiltaan kokonaan.


Ruut Ahonen

Jaa
Karhulan helluntaiseurakunnan pastori Marjaana Rauma: ”Seurakuntien on turhaa kärvistellä yksinään”
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!