Sunnuntai 24. tammikuuta.
Nimipäivää viettää Senja
Julkaistu 29.9.2017 13:31

Avainmedian tiedotusvideo löi läpi

Terrorismin taustoja avaava asiantuntijahaastattelu tarjosi vastauksia suomalaisten ajankohtaisiin kysymyksiin. Pian Turun iskujen jälkeen tehty ohjelma keräsi nopeasti yli 200 000 katsojaa.

Sosiaalisessa mediassa käydään kovaa kilpailua klikkauksista ja katsojista. Helluntaiseurakuntien medialähetysjärjestö Avainmedia julkaisi 18. syyskuuta Facebook-seinällään haastattelun, jolle luonnollisesti haluttiin katsojia, mutta jonka lopullinen suosio löi ällikällä tekijätkin.

 

Kyseessä oli Avainmedian Signaali sydämiin -sarjan jakso 63 Rajat kiinni?, jossa Hamed Abdel-Samad, egyptiläinen imaamin poika, bestseller-kirjailija ja islamkriitikko kuvaa käytännönläheisesti syitä terrori-iskujen yleistymiseen Euroopassa.

 

Kymmenminuuttinen video kiinnosti tuoreeltaan kymmeniä tuhansia, ja reilussa viikossa sitä oli katsottu yli 230 000 kertaa.

 

– Laitoimme videolle tietoisesti haastavamman otsikon. Someajan klikkausmaailmassa ihmiset tarttuvat siihen ja katsovat, haastattelun tehnyt Reija Taupila kertoo.

 

 

Omat ongelmat ja pyhä sota

Hamed Abdel-Samad on yksi Avainmedian arabiankielisen Al Hayat -kanavan ohjelmantekijöistä. Ohjelmissaan hän avaa muslimeille heidän uskontonsa taustoja.

 

– Vaikka näissä ohjelmissa ei sanota, että Jeesus rakastaa sinua, moni on tullut niiden kautta uskoon, Taupila tietää.

 

Hänen mukaansa hengellisen median tekijöiltä tarvitaankin luovuutta kyetä nostamaan esiin ihmisille olennaisia kysymyksiä, jotka voivat sysätä heidät hengelliseen prosessiin.

 

Muun muassa suomalaisille suunnattu Signaali sydämiin -haastattelu käsitteli yhtä täkäläisittäin ajankohtaisinta ilmiötä. Pian Turun puukotusiskujen jälkeen tehdyllä videolla Hamed Abdel-Samad avasi terrori-iskujen syitä islamin hylänneen asiantuntijan ja Eurooppaan yli 20 vuotta sitten tulleen maahanmuuttajan näkökulmasta.

 

– Kaikki Eurooppaan tulevat muslimit eivät sopeudu ja omaksu länsimaista kulttuuria, vaikka poliitikot niin toivovat, Abdel-Samad kiteytti ohjelmassa.

 

Hänen mukaansa terrori-iskujen taakse kätkeytyy järjestäytyneen jihadismin ohessa myös henkilökohtaisia ongelmia, paineita ja esimerkiksi turvapaikkaa koskevia pettymyksiä. Osa kääntää nämä ongelmat pyhäksi tehtäväksi taistella vääräuskoisia vastaan, vaikka tosiasiassa isku on heille kunniallinen oikotie omista ongelmista paratiisiin.

 

Videota on jaettu somessa yli 3 300 kertaa, ja luku kasvaa yhä.

 

– Myönteistä on se, että sitä on jaettu erilaisilla foorumeilla, joita ei yleisesti pidetä lähetysjärjestön informaatiopelikenttänä, Taupila huomauttaa.

 

Hän kertoo, että vaikka videota ovat jakaneet myös äärioikealle kallellaan olevat maahanmuuttokriittiset tahot, sen Facebook-kommentointi on ollut asiallista.

 

– Moni on kommentoinut, että päättäjien pitäisi nähdä ohjelma. Osa on jopa kysellyt, mikä Avainmedia on. Eli tavallaan viesti työstämme menee nyt uusille vesille.

 

 

Ajankohtaista  asiantuntemusta

Avainmedia tunnetaan erityisesti mediaevankelioinnista muslimimaailmassa. Maahanmuuttoaallon saavutettua Suomen järjestö on pyrkinyt varustamaan helluntaiseurakuntia kohtaamaan maahanmuuttajia ja huomioimaan heitä seurakunnissa. Muun muassa Signaali sydämiin -sarjan edellinen jakso, 62, koski juuri tätä asiaa.

 

Voisiko siis olla, että arabiankieliseen maailmaan erikoistuneen lähetysjärjestön kokemuksella onkin nyt uudenlaista kysyntää? Reija Taupilan mielestä näin voisi sanoa.

 

– Ilman muuta kokemustamme tulisi hyödyntää. Arabiosastomme työntekijöistä iso osa on itse entisiä muslimeja. Heillä on asiasta omakohtaista kokemusta sekä tietoa yhteiskunnista ja siitä, mitä tarkoittaa, jos kääntyy muslimista kristityksi.

 

Signaali sydämiin -ohjelmaa on tehty vuodesta 2016. Sitä esitetään TV7:llä ja UskoTV:llä ja jaetaan Avainmedian sosiaalisen median kanavien kautta. Järjestön lähetystyötä esittelevän tiedotusohjelman yleisö lasketaan normaalisti muutamissa tuhansissa.

 

Tähän asti suosituinta jaksoa oli katsottu Avainmedian Facebook-sivun kautta noin 35 000 kertaa. Niinpä terrori-iskujen taustoja käsittelevän, 230 000 katsojaa saaneen jakson osalta voidaan puhua läpimurrosta.

 

 

 

Ruut Ahonen

 Jaa
Ranska laajentaa tiedonkeruuta maata ehkä uhkaavista yksilöistä – muutos huolettaa evankelisia
Mitä kristityn tulisi ajatella koronarokotteesta? 
Maahanmuuttajatyö vakiintumisvaiheessa – haasteena aidon monikulttuurisuuden saavuttaminen
Maailma mullistui – mitä nyt? Moni löytää poikkeuksellisesta vuodesta 2020 myös hyvää
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!