Ateismi heikentynyt – kristillinen usko ei vetoa nuoreen sukupolveen

Yhä harvempi nuori aikuinen uskoo Jumalaan sillä tavoin kuin kirkko opettaa. (Shutterstock)

Kirkon tutkimuskeskuksen tuore nelivuotistutkimus vahvisti kirkon näppituntumaa 1990- ja 2000-luvuilla syntyneiden nuorten aikuisten vieraantumisesta luterilaisesta kirkosta.

 

– Tätä on luonnehdittu epävarmuuden sukupolveksi, ja myös uskonnollinen epävarmuus nousee aineistosta silmille. Mutta on myös uudenlaista avoimuutta kristillisille opetuksille, tukija Kimmo Ketola Kirkon tutkimuskeskuksesta luonnehti Kirkko&Kaupunki-lehdessä (29.10.).

 

Ylen uutisessa (1.11.) Ketola totesi, että 1980-luvulla syntyneistä taas jopa vajaa kolmannes määritti identiteettinsä ”etsijöiksi, jotka omaavat liukuvan tai ’notkean’ uskonnollisen identiteetin”.

 

Alle kolmekymppisten nuorten aikuisten uskon sitoutuminen kristilliseen oppiin heikkenee: Jumalaan uskoi ”niin kuin kirkko opettaa” 13 prosenttia nuorista naisista ja 16 prosenttia nuorista miehistä.

 

Varsinainen ateismi sen sijaan on jopa vanhempaa vuosikymmensukupolvea vähäisempää: 30 prosenttia ilmoitti olevansa ateisteja, kun 1980-luvulla syntyneiden parissa ateismiprosentti on 34. Nykyisistä nuorista aikuisista 42 prosenttia myös uskoo, että ”on olemassa näkymättömiä maailmoja tai olentoja, jotka vaikuttavat meidän maailmaamme”.

 

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki määritteli Kotimaa24.fi:ssä 28.10., että ”nuoret naiset etääntyvät kristillisestä perinteestä kaikkein selvimmin”.

 

Tutkimustulos toisaalta yllätti, toisaalta vahvisti vallitsevia käsityksiä kristillisissä piireissä.

 

– En syytä nuorempaa sukupolvea etsimisestä. Katson peiliin, kun en ole osannut jakaa Jeesusta tavalla, jonka he ymmärtäisivät, Saalem-seurakunnan johtava pastori Mika Yrjölä pohti sosiaalisessa mediassa.
46/2020

Uutiset”Olen Amin Algeriasta. Olin muslimi ja minulla oli tapana rukoilla ja paastota, mutta en voinut sisäisesti hyvin. Päädyin aina uskonnollisiin keskusteluihin kristittyjen kanssa, kunnes…” Communio...
ArviotLauri Johansson ja Jarkko Sipilä (toim.): Late – Suomen pelätyimmän rikollisen tarina. Crime Time 2020. Nid. 244 s.

Lauri ”Late” Johansson on julkisuuden henkilö niin sekula...
KolumniKilpailijat ovat asettuneet lähtötelineittensä taakse. Lähettäjän komento kajahtaa: ”Paikoillanne.” Urheilijat kyyristyvät lähtötelineisiinsä. Valmistelurutiinit ja liikehtiminen ovat vielä osin s...
PääkirjoitusTiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kutsui eri uskontokuntien edustajat niin sanotun pyöreän pöydän neuvotteluun. Keskustelussa olivat mukana kristillisten kirkkojen lisäksi juutalainen s...
UutisetÄäniraamatuissa on valinnanvaraa myös suomen kielellä.
MuutMarraskuun toisella viikolla vietetään sokeiden viikkoa. Helluntaiherätyksen näkövammaistyön aktiivit kertoivat Ristin Voitolle arjestaan ja tekemästään työstä.
MuutEvankeliumia on julistettu aina siitä asti, kun Jeesus antoi seuraajilleen lähetyskäskyn. Myös Elämä ja Valo ry haluaa kaikella toiminnallaan toteuttaa tuota käskyä.


Juhani Happonen...
UutisetIhmiset kokevat nyt suurta epävarmuutta, arkkipiispa Tapio Luoma sanoi evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen avauspuheessaan viime viikon tiistaina.


Varmuutta etsit...
UutisetEsa-Matti ja Marianne Pyykkösen keittiössä Jyväskylässä tuoksuvat joulutortut, vaikka perhe on viettänyt joulut pääasiassa maissa, joissa ei joulutorttuja ole nähtykään. Tulevaksi jouluksi he...
UutisetKirkon tutkimuskeskuksen tuore nelivuotistutkimus vahvisti kirkon näppituntumaa 1990- ja 2000-luvuilla syntyneiden nuorten aikuisten vieraantumisesta luterilaisesta kirkosta.


– Tätä on...
UutisetYhdysvaltain tammikuussa virkaansa astuva uusi presidentti Joe Biden kertoo, että etsiessään inspiraatiota tai lohtua elämänsä haastavissa tilanteissa, hän on aina turvautunut ...
UutisetKoronan toisen aallon voimistuminen on johtanut osassa Eurooppaa seurakuntaelämän tiukempiin rajoituksiin. Tiukimmillaan rajoitteet ovat Ranskassa ja Englannissa, jossa uskonnolliset kokoontumiset...
Kun toivoa ei enää ole - "Jumala pitää minusta enemmän kiinni kuin minä hänestä"
Jumalan äänen kuulemista oppimassa 
"Haluamme heidän tietävän, että he eivät ole yksin" – Uskoon tulleet muslimit tarvitsevat rukousta
Jounin, 34, isätarina – Kun ajatus lapsesta nostattaa enemmän ahdistusta kuin intoa
       www.facebook.com/ristinvoitto/ 

  Ristin Voitto, Aikamedia Oy © 2016


Yhteystiedot      Sivuston luvaton kopiointi kielletty!